Michelin vysvětlil, proč se nechce vrátit do F1

Michelin vysvětlil, proč se nechce vrátit do F1

Francouzská pneumatikářská společnost Michelin se v blízké budoucnosti nechystá vrátit do královny motorsportu. V současné době prý není užitečná, minimálně co se týče technologie pro pneumatiky.

Francouzský dodavatel pneumatik Michelin se v blízké budoucnosti nechystá vrátit do F1. Nelíbí se mu totiž prosazování pneumatik s krátkou životností a nemožnost přenosu informací a poznatků do běžného provozu. Místo toho se zaměří na FIA WEC a Formuli E.

Michelin opustil svět F1 v roce 2006, kdy bojoval s Bridgestonem, který odešel v roce 2010. Od té doby se jezdí s pneumatikami od Pirelli.

Michelin se netají tím, že se snaží propojit motorsport s běžným provozem a postupně chce své pneumatiky zlepšovat. Vytrvalostní závody mu slouží k testování pneumatik s dlouhou životností. F1 jde opačnou cestou, a to se nelíbí šéfovi oddělení motorsportu Michelinu Pascalu Couasnonovi. 

V Michelinu chceme závodit s výzvami. Pokud je v šampionátu další dodavatel pneumatik, je to výzva,“ řekl Couasnon pro Crash.net.

Chtěli bychom nějaké pravidlo, které by nám ztížilo práci. Nechceme být v šampionátu, kde nebudou výzvy. Pokud máte nějakou výzvu, je to v pořádku. Skvělým příkladem je Formule E.

Co se týče F1, mluvilo se o 18palcových pneumatikách a menších bočnicích. To je to, co vidíte v běžném provozu. S velkými bočnicemi se nic nenaučíte. Navíc musíte často měnit pneumatiky.

Mám rád F1, ale v současné době to není nejužitečnější série, co se týče technologie pro pneumatiky,“ uzavřel Couasnon.

Sdílejte na:
Zavřít