ONLINE: Velká cena Brazílie 2017

ONLINE: Velká cena Brazílie 2017

Živý komentář k Velké ceně Brazílie 2017.

Závod začíná v 17:00

Po včerejší kvalifikaci bude z pole-position startovat Valtteri Bottas. V první řadě ho doplní Sebastian Vettel. Druhou řadu obsadil Kimi Räikkönen a Max Verstappen. Startovní pozice budou dnes jinak trošku promíchány díky několika penalizacím pro piloty Toro Rosso, Marcuse Ericssona, Lance Strolla a Daniela Ricciarda. Lewis Hamilton po nehodě ve včerejší kvalifikaci bude startovat z boxové uličky.

Průběh kvalifikace si připomeňte zde, její shrnutí je zde.

Oficiální podoba startovního pole:

Na rozdíl od včerejška je dnes nad Sao Paulem slunečno bez jediného mráčku. Teploty tratě i vzduchu se oproti včerejšku o hodně zvýšily a piloti se obávají problémů s přehříváním zadních pneumatik. Uvidíme, jak si s tím poradí. Šance deště: 0%.

Dnešní závod je velmi emotivní pro Felipeho Massu, pro kterého je to poslední domácí velká cena. Podruhé.

Ještě na startovním roštu se objevily problémy s elektronikou na voze Kimiho Räikkönena, nicméně nakonec do něj usedl a mechanici dali vůz zpět dohromady. Uvidíme, jestli mu to pojede. Těsně před startem mu tým řekl, že se jednalo o problém se signálem telemetrie, který spustil alarm. Vše by ale mělo být už vyřešeno.

Start

ZK – Zahřívací kolo bylo zahájeno. Všechny vozy se odlepily ze svých startovních pozicí včetně Räikkönena. Felipe Massa přes vysílačku během kola děkuje týmu za vše, co s nimi prožil.

ZK – Vozy se rovnají na startovní pozice, Hamilton vyjel ze své garáže a chystá se na start z boxové uličky.

1/71 – Závod je odstartován! Vettel se protáhl před Bottase, který měl horší start. Räikkönen si udržel třetí pozici před Verstappenem. Daniel Ricciardo se roztočil ve třetí zatáčce. Ke kontaktu došlo mezi Oconem a Grosjeanem. Máme Safety Car! Ricciardo pokračuje a hlásí, že vůz je v pořádku. Grosjean předjížděl po vnitřku Ocona, Grosjean dostal přetáčivý smyk a sejmul Ocona, který se nyní snaží dojet do boxů, ale vypadá to, že jeho vůz je na tom příliš špatně a odstavuje vůz na trati. Stoffel Vandoorne byl zapleten v hodinách Daniela Ricciarda a také končí! I kvůli tomu je na trati Safety Car.

2/71 – Safety Car vede vozy skrze boxy, máme nějaké úlomky v prvních třech zatáčkách. Ze závodu odstupuje i Kevin Magnussen, zatím není jasné proč. Z opakovaných záběrů jde vidět, že incident s Ricciardem, Vandoornem a Magnussenem ve třetí zatáčce zřejmě spustil Magnussen, který zmáčkl Vandoorna mezi ním a Ricciardem. Ricciarda to roztočilo, Vandoornovi to zlomilo zavěšení, Magnussenovi zřejmě také.

3/71 – Za Safety Carem bylo v boxech několik vozů, včetně Ricciarda, Strolla, Grosjeana a Wehrleina. Komisaři oznamují, že si incidentů mezi Ricciardem, Magnussenem a Vandoornem a Grosjeanem a Ocon všimli. Uvidíme, jestli některý z nich budou vyšetřovat.

4/71 – Momentální pořadí za Safety Carem: VET, BOT, RAI, VER, ALO, MAS, PER, HUL, SAI, GAS, ERI, HAR, STR, HAM, WEH, GRO, RIC.

5/71 – Safety Car zajíždí do boxů na konci tohoto kola. Verstappen dostává otázku od týmu, jaké jsou podmínky. Dostává odpověď, že je slunečno.

6/71 – Vettel si pohlídal restart. Felipe Massa se dostává před Alonsa. Stroll se posouvá na dvanácté místo. Hamilton se posouvá kolem Hartleyho.

7/71 – O kolo později se Hamilton posouvá na dvanácté místo před Strolla. Ricciardo se posouvá na patnácté místo před Wehrleina.

8/71 – Hamilton s letošním skvělým motorem Mercedesem, ještě k tomu s úplně novou jednotkou po včerejší nehodě, se bez problémů posouvá na jedenácté místo před Wehrleina se Sauberem s loňským motorem Ferrari.

9/71 – Hamilton je na bodech. Dostal se na desáté místo před Gaslyho v Toro Rossu. Podobně bezproblémově se dostává i před Sainze na devátém místě ještě před koncem devátého kola.

10/71 – Brandon Hartley má problémy s rádiem, nejspíš ho tým neslyší. Ricciardo zaútočil na Strolla na třináctém místě, velmi pozdní útok do první zatáčky, zablokoval kola, ale dostal se před něj. A o pár zatáček později se posouvá i před Ericssona ve čtvrté zatáčce.

13/71 – Incident, který v prvním kole odstranil z pole Magnussena a Vandoorna bude vyšetřen po závodě.

14/71 – Sergio Perez se brání před Hamiltonem, ten si však kolem něj našel cestu po vnějšku první zatáčky. Perez se pokusil zaútočit do čtvrté zatáčky, ale nakonec musel ustoupit.

15/71 – Ricciardo se na cílové rovince dostává před Sainze na desátém místě a už je také na bodech. Verstappen nyní dohnal Räikkönena, rozdíl něco přes sekundu. Räikkönen se zpočátku držel Bottase, ale posledních pár kol si zachovává odstup zhruba dvou sekund.

17/71 – Räikkönen hlásí, že jeho pneumatiky se hodně zahřívají, především ty zadní.

19/71 – Hartley hlásí, že rádio už funguje. Mezitím Hamilton dohnal Fernanda Alonsa, který je zaseknutý za Felipem Massou na pátém místě. Nico Hülkenberg před sebe bez větších divadel pustil Daniela Ricciarda v první zatáčce, prakticky mu uhnul.

20/71 – Hamilton už se posouvá na šesté místo před Alonsa, který se příliš nepral. 

21/7 – O kolo později se Hamilton posouvá na páté místo. Nyní na prvního Vettela ztrácí asi sedmnáct sekund. Bottas dostává pokyn, že má začít stahovat Vettela, což Bottas činí a zajel nové nejrychlejší kolo.

22/71 – Verstappen hlásí, že jeho zadní pneumatiky jsou dost horké. Grosjean dostává penalizaci 10 sekund za způsobení nehody s Oconem v prvním kole.

23/71 – Hamilton zajíždí nové nejrychlejší kolo.

28/71 – Valtteri Bottas v boxech! Pokouší se Mercedes o under-cut? Bottas se vrací na třetím místě před Verstappenem. Massa v boxech taktéž, vrací se na jedenáctém místě před Gaslym.

29/71 – Sebastian Vettel je v boxech, vrátí se na trať před Bottasem? Verstappen je také v boxech. Vettel se na trať vrací jenom pár metrů před Bottasem, který ale není dost blízko na útok do čtvrté zatáčky. Daniel Ricciardo se mezitím v první zatáčce posouvá na páté místo před Pereze.

30/71 – Räikkönen je v boxech. Vrátí se na trať před Verstappenem? Pohodlně. Mezi ním a Verstappenem je ještě Ricciardo s Perezem. Velmi rychle se ale Verstappen před Pereze dostal v prostředním sektoru.

31/71 – Závod nyní vede Hamilton na starých měkkých pneumatikách. Vettel je čtyři sekundy za ním. Bottas 1,2 sekundy za Vettelem.

32/71 – Vettel létá a stahuje Hamiltona, Bottas trošku zaostává a jeho ztráta narůstá. Ricciardo před sebe pouští Verstappena na nových pneumatikách. Verstappen je zpátky za Räikkönenem, ztráta pět sekund.

33/71 – Räikkönen zajíždí nejrychlejší kolo závodu. Ztrácí pět a půl sekundy na Bottase, je momentálně rychlejší.

34/71 – Alonso je nyní nespokojený s tím, že do boxů zajel o kolo později než Massa a je opět zaseknutý za ním.

35/71 – Hamilton má stále velmi dobré časy, Vettel na něj stále ztrácí tři a půl sekundy. Rozdíl mezi třetím Bottasem a čtvrtým Räikkönenem je zhruba čtyři sekundy. Perez v boxech pro měkké pneumatiky. Vrací se na sedmé místo.

36/71 – Hammertime pro Hamiltona. Nyní zajel absolutně nejrychlejší první sektor a navýšil náskok na Vettela zpět na čtyři sekundy.

38/71 – Sainz se posouvá na dvanácté místo před Wehrleina.

39/71 – Gasly se brání před Hülkenbergem, ale marně. Renault se posouvá na desáté místo. Bottas nyní zajíždí stejné časy jako Räikkönen za ním. Verstappen za nimi je rychlejší, zrovna zajel nejrychlejší kolo závodu.

41/71 – Hamilton se nyní probíjí vozy o kolo pozadu, trošku ho to zpomaluje a pomáhá to Vettelovi, který už je pouze dvě sekundy za ním.

42/71 – Hartley je povoláván do boxů, Toro Rosso musí jeho vůz zastavit. Novozélanďan opět odstupuje ze závodu.

43/71 – Daniel Ricciardo v boxech pro nové super-měkké pneumatiky. Hamilton je také v boxech pro nové super-měkké pneumatiky taktéž.

44/71 – Hamilton se vrací na trať na pátém místě, Ricciardo klesl na sedmé místo mezi Massu a Alonsa.

46/71 – Stroll se konečně posouvá na třinácté místo před Grosjeana. Chvíli před tím je o kolo předjížděl Verstappen, který si trošku postěžoval, že ho nechtěli moc pustit, když závodili.

47/71 – Hamilton létá, nové nejrychlejší kolo, je nyní devět sekund za Verstappenem.

48/71 – Gasly na nových pneumatikách je také velmi rychlý, nyní překonal Grosjeana a Strolla velmi hezky.

51/71 – Poslední dvacet kol. Hamilton na čtvrtého Verstappena ztrácí šest půl sekundy, Verstappen na Räikkönena tři a půl, Räikkönen na Bottase 2 sekundy, Bottas na Vettela tři sekundy.

53/71 – Rozdíl mezi čtvrtým Verstappenem se stále snižuje.

54/71 – Hamilton už ztrácí jenom něco málo přes tři sekundy na Verstappena.

55/71 – Verstappen hlásí, že jeho pneumatiky mu nepřipadají příliš dobré.

56/71 – Räikkönen stále dvě sekundy za Bottasem, Bottas o dvě desetiny stáhl Vettela na 2,8 sekundy. Mezitím Hamilton pouze dvě a půl sekundy za Verstappenem.

57/71 – První tři piloti začínají hodně zrychlovat a pomalu se blíží na úroveň časů Hamiltona.

58/71 – Hamilton už je nalepený na Verstappena.

59/71 – Hamilton se posouvá na čtvrté místo před Maxe Verstappena! Nyní má před sebou Kimiho Räikkönena.

61/71 – Hamilton zajel nové nejrychlejší kolo, jediný pilot, který se dostal pod 1 minutu a 12 sekund.

62/71 – Verstappen zajíždí do boxů, je to pro něj pitstop zadarmo.

63/71 – Verstappen po pitstopu létá, 1:11.044! Je zdaleka nejrychlejší na trati. Překonal traťový rekord! Hamilton trošku zpomaluje, jeho pneumatiky už mají to nejlepší za sebou.

65/71 – Hamilton už je jenom sekundu za Räikkönenem! Räikkönen se stále drží dvě sekundy za Bottasem. Bottas 2,4 sekundy za Vettelem, který je pomalejší.

68/71 – Räikkönen se brání před Hamiltonem do první zatáčky, zároveň je stále rychlejší než Bottas i Vettel.

69/71 – Poslední tři kola! Stroll má problémy! Jeho levá přední pneumatika se začala rozpadat!

70/71 – Poslední dvě kola! Räikkönen se stále brání. Hamilton hodně ztrácí v prostředním sektoru, jeho pneumatiky už nemají tolik přilnavosti.

71/71 – Poslední kolo! Hamilton opět útočí do první zatáčky, ale Räikkönen neuhýbá! Jede si pro další pódium. Felipe Massa se brání zuby nehty před dotírajícím Alonsem, který je nalepený na zadku jeho Williamsu. Alonso za sebou navíc drží Pereze!

KONEC ZÁVODU! Sebastian Vettel vítězí! Valtteri Bottas je druhý, Kimi Räikkönen ubránil třetí místo před Hamiltonem na čtvrtém místě. Pátý Max Verstappen zajel nejrychlejší kolo závodu a stanovil nový traťový rekord.
Svůj poslední domácí závod dokončil Felipe Massa na skvělém sedmém místě po skvělém bránění se před Fernandem Alonsem! Oproti odstoupení při svém loňském závodě je to ten poslední domácí závod, který si zaslouží!

 
Esteban Ocon poprvé ve své kariéře nedokončil závod po incidentu v prvním kole s Grosjeanem.
 

Sdílejte na:
Zavřít