VC Mexika: Lewis Hamilton se stává mistrem světa!

VC Mexika: Lewis Hamilton se stává mistrem světa!

Lewis Hamilton je čtyřnásobný mistr světa! V Mexiku skončil devátý, což mu stačilo na zisk mistrovského titulu a stal se prvním britským čtyřnásobným mistrem světa. Přidal se do velmi elitního klubu jezdců s více než třemi tituly mistra světa: Schumacher, Fangio, Prost, Vettel a Lewis Hamilton.

Na startu se v prvních dvou zatáčkách dostal před Vettela Verstappen, ve třetí zatáčce se to podařilo i Hamiltonovi. Verstappen zavřel Hamiltonovi dveře, ten musel jít prudce na brzdy, na což nedokázal zareagovat Vettel. Poškodil si přední křídlo a rivalovi způsobil defekt.

Oba kandidáti na titul zamířili do boxů a byli na chvostu startovního pole. Vettelovi se dařilo prodírat dopředu, Hamiltonovi to na měkkých pneumatikách velmi nešlo, od Verstappen dostal kolo.

Virtuální safety car, který byl aktivován poté, co začal Harlteymu hořet motor umožnil oběma jezdcům další zastávku v boxech, přezuli na měkčí směs.

Hamiltonovi to pomohlo, dokázal se propracovat na deváté místo, život mu trochu ztížil Alonso ale titul si zajistil. Vettel dokázal přijít do cíle jen na čtvrtém místě, tomu stíhací jízdu komplikoval Massa.

Závody vyhrál Verstappen, na druhém místě Valtteri Bottas, se ztrátou 20 sekund. Kimimu Räikkönenovi nahrál do karet virtuální safety car, přes boxy se dostal před Ocona a Strolla.

Na sedmém místě domácí hrdina Sergio Perez, výborné osmé místo pro Magnussena, ten deklasoval týmového kolegu Grosjeana, který skončil na patnáctém a zároveň posledním místě.

Devátý aktuální mistr světa, jeden bod si ukořistil Fernando Alonso.

Z šesti pohonných jednotek Renault selhaly čtyři: Hulkenbergova, Sainzova, Harlteyho a Ricciardova. Nápor nezvládl ani Ericssonův motor Ferrari, zpočátku jezdil na bodech, ale měl smůlu když byl v boxech těsně před virtuálním safety carem a propadl se na třinácté místo.

Pozice Jezdec Tým   Ztráta Body
1    Max Verstappen Red Bull   25
2    Valtteri Bottas Mercedes 19.678 18
3    Kimi Raikkonen Ferrari 54.007 15
4    Sebastian Vettel Ferrari 70.078 12
5    Esteban Ocon Force India 1 kolo 10
6    Lance Stroll Williams 1 kolo 8
7    Sergio Perez Force India 1 kolo 6
8    Kevin Magnussen Haas 1 kolo 4
9    Lewis Hamilton Mercedes 1 kolo 2
10    Fernando Alonso McLaren 1 kolo 1
11    Felipe Massa Williams 1 kolo 0
12    Stoffel Vandoorne McLaren 1 kolo 0
13    Pierre Gasly Toro Rosso 1 kolo 0
14    Pascal Wehrlein Sauber 2 kola 0
15    Romain Grosjean Haas 2 kola 0
16    Carlos Sainz Renault DNF 0
17    Marcus Ericsson Sauber DNF 0
18    Brendon Hartley Toro Rosso DNF 0
19    Nico Hulkenberg Renault DNF 0
20    Daniel Ricciardo Red Bull DNF 0
Sdílejte na:
Zavřít