ONLINE: Velká cena USA 2017

ONLINE: Velká cena USA 2017

Živý komentář k Velké ceně USA 2017. Závod začíná ve 21:00.

V kvalifikaci zvítězil Lewis Hamilton, nicméně Ferrari je velmi blízko a Sebastian Vettel startuje z druhého místa. Za ně se postaví Valtteri Bottas a Daniel Ricciardo. Red Bull by se do boje mohl taktéž zapojit, vylučovat je rozhodně nemůžeme. Pozor si budeme dávat i na Räikkönena startujícího z pátého místa a Estebana Ocona z šestého místa. Zajímavé bude sledovat Maxe Verstappena startujícího ze zadní části pole. Startovním polem zahýbalo mnoho penalizací, na startu to tedy bude vypadat takto:

Pos Driver Team Qualified
1    Lewis Hamilton Mercedes 1
2    Sebastian Vettel Ferrari 2
3    Valtteri Bottas Mercedes 3
4    Daniel Ricciardo Red Bull 4
5    Kimi Raikkonen Ferrari 5
6    Esteban Ocon Force India 7
7    Carlos Sainz Renault 8
8    Fernando Alonso McLaren 9
9    Sergio Perez Force India 10
10    Felipe Massa Williams 11
11    Daniil Kvyat Toro Rosso 12
12    Romain Grosjean Haas 14
13    Marcus Ericsson Sauber 16
14    Stoffel Vandoorne McLaren 13
15    Pascal Wehrlein Sauber 19
16    Lance Stroll Williams 17
17    Max Verstappen Red Bull 6
18    Kevin Magnussen Haas 20
19    Nico Hulkenberg Renault 15
20    Brendon Hartley Toro Rosso 18

Výsledky kvalifikace naleznete zde.

Okruh Amerik je mezi piloty velmi oblíbený, víceméně je poskládaný z těch nejlepších kusů legendárních tratí jako je Silverstone, Red Bull Ring, Istanbul Park a dalších. První sektor a třetí sektor jsou velmi technicky náročné s rychlými zatáčkami, prostřední sektor se skládá především z velmi dlouhé rovinky. DRS zóny jsou zde dvě, první na cílové rovince, druhá na rovince za 11. zatáčkou.

START

ZK – První desítka pilotů startuje na ultra-měkké směsi, krom Felipeho Massy, který má super-měkkou směs. V druhé polovině pole se strategie střídají, někdo startuje na ultra-měkkých, někdo na super-měkkých. Všech 20 vozů se odlepilo ze svých míst a jedou na zahřívací kolo.

1/56 – Máme odstartováno! Vettel skvěle odstartoval a prosmýkl se v první zatáčce na první místo! Esteban Ocon se v první zatáčce protlačil před Räikkönena. Jinak se první sektor obešel bez větších kontaktů a všichni jedou dále.

2/56 – Pořadí:  VET, HAM, BOT, RIC, OCO, RAI, ALO, SAI, MAS, PER, KVY, GRO, VER, ERI, STR, HUL, VAN, HAR, WEH, MAG. Magnussen na konci prvního kola zajel do boxů pro nové pneumatiky. Daniel Ricciardo v první zatáčce zaútočil na Bottase a zápolili během celého prvního sektoru, Bottas se udržel na třetím místě. Verstappen měl skvělý start a posouvá se dopředu.

3/56 – Räikkönen se dostal zpět na páté místo před Ocona, Verstappen se posunul už na jedenácté místo! A oprava, na konci třetího kola se dostává před Pereze a je už na desátém místě.

4/56 – Ricciardo to znovu zkusil na Bottase a zaútočil z velké dálky do první zatáčky, ale přehnal to a vyjel až mimo trať, Bottas si opět třetí místo uhlídal. Hamilton se pořád drží kolem sekundy za Vettelem, Bottas na Vettela ztrácí už přes pět sekund i kvůli útokům Daniela Ricciarda. Ze závodu odstupuje Nico Hülkenberg! Zajel se svým Renaultem do garáže a v závodu končí.

5/56 – Souboj Ricciarda s Bottasem dovolil Räikkönenovi dotáhnout se na tuto dvojici a jede velmi blízko za nimi.

6/56 – Hamilton se přiblížil Vettelovi o půl sekundy za půl kola a na konci zadní rovinky na Vettela zaútočil a znovu se dostal před Vettela do vedení! Vettela ho zkusil následovat, ale Hamilton chytil skvělé tempo a Ferrari se začal rychle vzdalovat!

7/56 – Vedení závodu vyšetřuje kontakt mezi Wehrleinem a Magnussenem v prvním kole. Wehrlein zrovna odstupuje ze závodu, částečně to může být způsobeno tímto kontaktem. Zajel do boxů a odstupuje ze závodu. Vedení se rychle rozhodlo, že incident nebude trestat.

9/56 – Ricciardo je nyní vyšetřován za své agresivní útoky na Bottase. Ale nečekáme, že by za to dostal nějaký trest.

10/56 – Desátý Massa je nyní stíhán Sergiem Perezem. Mezitím se Max Verstappen už na sedmém místě a pouze půl sekundy za Oconem. A velmi rychle se na Ocona dotáhl dostatečně na to, aby na něj zaútočil a posunul se na šesté místo.

11/56 – Lance Stroll v boxech, přezouvá na měkkou směs, vrací se na posledním místě za Hartleym.

12/56 – Vettel hlásí puchýře na pravé přední pneumatice, to mu nepomůže držet se za Hamiltonem. Mezitím je Räikkönen pouze sedm desetin za Ricciardem, který šetří své pneumatiky, kterým dal zabrat při souboji s Bottasem. Räikkönen už nyní útočí ve dvanácté a třinácté zatáčce, Ricciardo se brání. Vedení závodu mezitím potvrzuje, že Ricciardo nebude trestán za agresivitu s Bottasem. Na konci kola Ricciardo zajíždí do boxů. Räikkönen pokračuje.

13/56 – Ricciardo se vrací na trať na devátém místě před Massou, Perez byl také v boxech a vrátil se na patnáctém místě za Ericssonem.

14/56 – Vettel zpomalil, ztrácí čtyři sekundy na Hamiltona, mezitím se na něj dotahuje Bottas, rozdíl je na třech sekundách. Ricciardo už je na osmém místě před Sainzem. Nyní se dotahuje na Alonsa, který ale na konci kola zajíždí do boxů pro měkké pneumatiky.

15/56 – Alonso se vrací na čtrnáctém místě před Perezem.

16/56 – Daniel Ricciardo odstupuje ze závodu! Nejdříve vyjel velmi mimo trať a nyní svůj Red Bull zastavil na vnitřku zatáčky číslo 15. Máme žluté vlajky. Australan hlásí, že odešel motor. Sebastian Vettel je v boxech, přezouvá na měkkou směs a vrací se na pátém místě kus za Verstappenem. V boxech je i Grosjean.

17/56 – Hamilton říká, že má dostatečnou rychlost na to, aby mohl na těchto pneumatikách jet ještě déle.

19/56 – Esteban Ocon se posouvá na osmé místo před Vandoorna. Mezitím se do boxů vydal Valtteri Bottas, vrací se na pátém místě. Mezitím čtvrtý Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu.

20/56 – Lewis Hamilton v boxech, velmi rychlá zastávka, přezul na měkké pneu a vrací se na třetím místě za Verstappenem. Vettel je velmi blízko za Hamiltonem. Vettel se toho určitě pokusí využít. Hamilton na to ale rychle šlápl a zase si udělal alespoň malý náskok.

21/56 – Kimi Räikkönen v boxech, přezouvá na měkkou směs. Vrací se na pátém místě za Bottasem. Hamilton s Vettelem se přibližují Verstappenovi, který ještě nebyl v boxech a vede závod.

23/56 – Verstappen už má za sebou nalepeného Hamiltona, Vettel na Hamiltona už docela ztrácí, nyní je to přes dvě a půl sekundy. Hamilton útočí do dvanácté zatáčky, ale Verstappen se brání, ve čtrnácté zatáčce už to ale Hamilton zvládl díky novým pneumatikám. Vettel i přes souboj ztratil další čas a teď jeho a Hamiltona dělí tři sekundy.

24/56 – Carlos Sainz se posouvá na desáté místo před Vaandoorna velmi přímočarým útokem na zadní rovince. Mezitím se propadá i Fernando Alonso za Sergia Pereze a vzápětí se před něj dostal i Carlos Sainz.

25/56 – A máme vysvětlení! Alonso má problém s motorem a dostává pokyn, aby zpomalil. Alonso se tedy velmi pomalu posouvá do boxů. Před chvíli jel na osmém místě, nyní odstupuje. Velká smůla pro McLaren, mohli získat nějaké ty body.

26/56 – Vandoorne v boxech, vrací se na patnáctém místě nějakých pět sekund za Brendonem Hartleym.

27/56 – Verstappen na pátém místě na to šlápl a zajel nejrychlejší kolo závodu. Je šest a půl sekundy za Räikkönenem.

30/56 – Ocon útočí na Massu, ten se skvěle brání, díky tomu se dotáhl Perez v druhé Force Indie. Snad do sebe jezdci v růžových vozech nenabourají. Massa si to rozmyslel a zajíždí do boxů. Přezouvá na ultra-měkkou směs.

32/56 – Perez hlásí, že ho dohání Sainz a prosí tým, aby ho pustil dopředu, že může jet rychleji. Sainz je pouze sekundu za Perezem. Dostává se mu odpovědi, že Ocon šetří pneu a zatím Perezovi nedovolí jet dopředu. Piloti Force Indie za sebou mají několik velkých kontaktů, které je stály mnoho bodů, proto mají zakázáno spolu bojovat.

33/56 – Vettelovi se rychle přibližuje Bottas s Räikkönenem v zádech. Vettel je čtyři sekundy za Hamiltonem, Bottas je dvě sekundy za Vettelem, Räikkönen je sekundu a půl za Bottasem. Perez se mezitím propadá za Sainze, ale snaží se mu to vrátit do první zatáčky, to se mu moc nepovedlo a nyní se musí starat o Kvyata za sebou.

35/56 – Verstappen dostává pokyn, aby zrychlil a dohnal Räikkönena. Ten se mezitím dostal pod jednu sekundu za Bottase a může využívat DRS. Vettel se dotazuje svého týmu, zda nepřepnou na strategii B, která by znamenala druhou zastávku v boxech.

37/56 – Räikkönen je velmi blízko za Bottasem, ale ne dostatečně na to, aby mohl zaútočit s pomocí DRS. Na rovinkách je Bottas zkrátka rychlejší. Souboje Finů využívá Verstappen, který se jim rychle přibližuje. Na konci kola ale Verstappen zajel do boxů. Přezouvá na super-měkkou směs.

38/56 – Vettel v boxech, přezouvá na super-měkkou směs! Vrací se těsně před Verstappenem! Räikkönen trošku polevil ve svém nátlaku na Bottase, zřejmě šetří pneumatiky. Mezitím sledujeme souboj Massy s Grosjeanem o desáté místo. Grosjean se brání na zadní rovince, ale dělá chybu na výjezdu a Massa se posouvá na bodované desáté místo.

43/56 – A Räikkönen útočí na Bottase na zadní rovince a tentokrát je dost blízko pro útok na brzdách a dostává se na druhé místo před Bottase!

44/56 – Vettel je nyní o mnoho rychlejší než třetí Bottas, kolem sekundy a půl na kolo. To udělají nové ultra-měkké pneumatiky proti starým měkkým.

47/56 – Hamilton má pohodlný dvanáctisekundový náskok na druhého Räikkönena, který má náskok dvě sekundy na Bottase, Vettel rychle Bottase dohání, momentálně je na čtyřech sekundách. Vettel o kolo předjížděl Magnussena, ten se vzápětí dostal do kontaktu s Ericssonem a roztočil se na výjezdu ze dvanácté zatáčky, na chvíli jsme měli dvojité žluté vlajky.

49/56 – Räikkönen musí hodně šetřit palivo po honu na Bottase. Incident mezi Magnussenem a Ericssonem je vyšetřován. Sainz mezitím útočí na Ocona na šestém místě, Ocon se ale dobře brání.

50/56 – Momentální pořadí HAM, RAI, BOT, VET, VER, OCO, SAI, PER, KVY, MAS, GRO, VAN, STR, ERI, HAR, MAG.

51/56 – Vettel je nalepený za zadkem Valtteriho Bottase a útočí v první zatáčce a na výjezdu je lepší a dostává se na třetí místo před Bottase. Nyní bude dohánět Räikkönena, který ho samozřejmě pustí v zájmu týmu. Bottas nyní má plná zrcátka Verstappena. Do toho se ještě všichni proplétají skrze vozy o kolo pozadu.

52/56 – Räikkönen v první zatáčce pouští Vettela na druhé místo, dobrá týmová hra od Räikkönena, který dnes dělá vše, co může. Verstappen útočí na Bottase, ten vyjel mimo trať, ale vrací se zpět před Verstappena, ten ale využívá lepšího umístění na trati a posouvá se na čtvrté místo před Bottase. Bottasovo pneumatiky jsou na tom opravdu špatně a tak na konci kola míří do boxů.

53/56 – Bottas se pohodlně vrací zpět na svém pátém místě. Duo Ferrari nyní jede zhruba dvě sekundy za sebou, Räikkönen se snaží Vettela držet, aby měl lehčí práci držet se daleko od Verstappena.

54/56 – Vettel nyní stáhl na Hamiltona ve vedení dvě sekundy, ale Hamilton má obrovský náskok 13 sekund.

55/56 – Verstappen se velmi rychle dotáhl na Räikkönena na třetím místě, který má velmi staré měkké pneumatiky, zvládne se Fin před rychlým Holanďanem udržet ještě dvě kola? Rozdíl sekunda a půl.

56/56 – Poslední kolo, Verstappen je jenom něco málo přes sekundu za Räikkönenem. Räikkönen je velmi blízko za Vettelem, který jede velmi pomalu, Verstappen pomalých Ferrari využívá a dostává se před Räikkönena na výjezdu z patnácté zatáčky! Skvělý útok na Räikkönena, který v posledním sektoru ztrácí pódiové umístění!

KONEC! Velkou cenu USA vyhrává Lewis Hamilton! Druhý Sebastian Vettel, třetí Max Verstappen! Těsně za nimi Kimi Räikkönen a s velkou ztrátou Valtteri Bottas uzavírá prvních pět.

Možná ale ještě uslyšíme o Verstappenovu útoku na Räikkönena, neboť si při něm trošku zkrátil trať a všemi čtyřmi koly byl mimo trať a teoreticky tak získal výhodu. Budou se tím komisaři zabývat? A vskutku vedení závodu rychle potvrzuje, že incident vyšetřuje.

A Verstappen ztrácí své třetí místo! Dostává penalizaci +5 sekund za zkrácení tratě a získání nefér výhody a klesá v pořadí zpět na čtvrté místo! Verstappen už je společně s Hamiltonem a Vettelem v místnosti pro první tři, nyní do ní míří i Räikkönen. Verstappen o své penalizaci zřejmě ještě neví. A nyní Kimi dorazil, Verstappen se dozvídá o své penalizaci a trošku zklamaně z místnosti odchází.

A takto vypadá konečné pořadí:

Mercedes si tímto výsledkem zajistil zisk svého čtvrtého poháru konstruktérů v řadě! Gratulujeme!

Sdílejte na:
Zavřít