Renault je připravený pomoci Palmerovi najít závodní sedačku pro budoucí sezónu

Renault je připravený pomoci Palmerovi najít závodní sedačku pro budoucí sezónu

Šéf Renaultu F1, Cyril Abiteboul, potvrdil, že by jeho tým rád našel místo pro Jolyona Palmera v jiné motoristické sérii, pokud se Francouzovi nepodaří najít si místo v kokpitu některého z jiných týmů Formule 1.

Během soboty na Velké ceně Japonska Renault potvrdil, že Jolyon Palmer po slabých výkonech nedokončí v týmu ani tuto sezónu a na poslední čtyři závody probíhající sezóny ho nahradí Carlos Sainz, který se tak může připravit na příští sezónu v týmu z Enstone.

S Palmerovou budoucností v F1 to nevypadá růžově, protože Williams, kam se chtěl dostat, se rozhoduje mezi Robertem Kubicou, Paulem di Restou a Felipem Massou, přičemž o Palmerovi příliš neuvažuje. V žádném z lepších týmů místo určitě nemá a většina týmů ze středu nebo konce startovního pole již mají otázku jezdeckého složení pro další sezónu vyřešenou. I kvůli tomu se pravděpodobně bude muset 26letý vítěz série GP2 ze sezóny 2014 poohlédnout po působení mimo F1. V hledání místa mu nabídl pomoc i jeho dosavadní zaměstnavatel – Renault.

Kromě F1 se Renault ve velkém realizuje i ve formuli E, kde je hlavním partnerem týmu e.dams, který během prvních tří sezón dominoval. V úvahu připadá i sesterská značka Renaultu, Nissan, který působí v japonské sérii Super GT, v šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship či v australských sériích Supercars a Blancpain GT Series.

„Jsme tovární tým, který je součástí velké skupiny a máme zastoupení v různých odvětvích motorsportu,“ řekl Abiteboul. „Je tedy v našich silách pomoci Jolyonovi vyřešit otázku jeho budoucnosti. Celý Renault a i já osobně bychom mu rádi pomohli v hledání a plnění dalších výzev v jeho kariéře. Určitě má nějaké nápady a s jejich realizací se mu pokusíme pomoci.“

Ještě před tím, než Renault definitivně potvrdil Palmer odchod, řekl Francouz, že je otevřený všem možnostem, ale odmítl pracovat na pozici třetího jezdce v některém z týmů F1, jak tomu bylo v roce 2015 v Lotusu. Také dodal, že při pohledu na situaci ve Williamsu, který se zajímá o dva piloty, kteří nejezdily v F1 několik let, věří, že podobná situace může nastat i v jeho případě a s F1 by se nemusel rozloučit definitivně.

„Ve formuli 1 platí, že nikdy nemůžete říct nikdy. Robert Kubica by byl skvělým příkladem. Už asi nikdo nevěřil, že ho někdy v F1 uvidíme, ale teď to vypadá docela reálně. Stejně i Paul di Resta nejel s výjimkou závodu v Budapešti několik let, ale nyní má opět šanci. Stát se může všechno a určitě nechci na F1 zanevřít navždy,“ uzavřel Palmer.

Sdílejte na:
Zavřít