Od VC USA Sainz v Renaultu, Toro Rosso s Gaslym a Kvyatem

Od VC USA Sainz v Renaultu, Toro Rosso s Gaslym a Kvyatem

Situace kolem Jolyona Palmera nabrala nečekaný spád. Sám Brit potvrdil, že VC Japonska je jeho poslední v barvách Renaultu. V Austinu jej nahradí Carlos Sainz.

Už před Velkou cenou Malajsie se spekulovalo o Palmerovo možném nahrazení pilotem Toro Rosso Carlosem Sainzem. To však Brit vyvrátil tvrzením, že má s týmem podepsanou smlouvu až do konce sezóny a nic se na tom nezmění.

Od Malajsie uplynul pouhý týden a věci nabrali zcela nový směr. Palmer totiž na dnes odpoledne svém instagramu oznámil svůj okamžitý odchod z francouzského týmu.

Palmerův konec znamená pro Sainze předčasný začátek po boku Nica Hülkenberga v Renaultu, čímž se uvolní v Toro Rosso jedno místo, které obsadí Daniil Kvyat.

Jenže má to jeden háček: Gasly si do Formule 1 „odskočil“ ze série Super Formule, kde bojuje o mistrovský titul, aby si jej ozkoušelo Toro Rosso. Problém je ale v tom, že závod Super Formule koliduje s Velkou cenou USA, proto bylo původně v plánu, že v Austinu přenechá místo zase Kvyatovi.

Francouzský závodník ale situaci italské stáji usnadnil, neboť je pro něj účinkování ve Formuli 1 přednější než boj o titul v Japonsku. „Titul je vždycky důležitý. Kdybych po vítězství v GP2 mohl vyhrát Super Formuli, bylo by to skvělé,“ uvedl druhý muž pořadí v sérii japonské formule, jenž na lídra Hiroakiho Ishiuru ztrácí jen půl bodu. „Avšak jestliže bych mohl závodit v Austinu, bylo by to ještě lepší. Uvidíme. Pokud budu moci dokončit rok ve Formuli 1, tak jej tam dokončím. To je mým cílem. Formule 1 je přesně místem, kde chci být.“

„Byla by to opravdu užitečná zkušenost. S autem se stále učím a cítím se v něm čím dál lépe, takže každé kolo, které s týmem odjedu, bude pro mou budoucnost užitečné,“ uvědomuje si Gasly.

Gasly je hlavním kandidátem na zisk sedačky pro příští rok. Do karet by mu také měl hrát fakt, že nyní soutěží v Japonsku, kde má továrnu nový dodavatel motorů Toro Rosso, Honda.

Ovšem to, zda bude jejich barvy hájit i příští rok, nepotvrdil: „Ještě jsme o tom nemluvili. Vědí, co si o tom myslím. Kdyby bylo na mě, už bych kontrakt dávno podepsal. Jediné, co nyní mohu udělat, je soustředit se na moji práci a snažit se odvést to nejlepší.“

„Vloni jsem měl dobrou sezonu. Odešel jsem do Japonska a tam jsem se snažil o to nejlepší. Minulý víkend jsem měl opravdu skvělou možnost s Toro Rosso. Prostě se snažím ze sebe vydat to nejlepší,“ uzavřel

Franz Tost, šéf stáje juniorky Red Bullu, připomíná kvality, kterými Sainz disponuje. Protože právě i ty pomohli týmu dostat se tam, kde se aktuálně nachází. Dále se těší na nové výzvy, které vzniknou díky jejich nové rivalitě.

„Rád bych Carlosovi poděkoval za jeho snahu v téměř třech sezónách. Vždycky dělal to nejlepší, ukazoval excelentní přístup a odhodlání ke své práci, což pomohlo jak nám, tak i jemu k zisku skvělých výsledků. Proto mu chci za celý tým popřát jen to nejlepší s novou stájí. Těšíme se, až ho budeme na trati porážet!“

Sainz rovněž přidal k nečekané novince pár slov: „Nejprve bych chtěl poděkovat Toro Rosso a Red Bullu, že mě dali možnost dokončit sezónu s Renaultem. Obzvláště bych chtěl poděkovat mým inženýrům a mechanikům za jejich podporu a senzační práci v průběhu těchto let.“

„Toro Rosso je tvořené fantastickou skupinou lidí, kterým přeji do budoucnosti jen to nejlepší. V zítřejším závodě se budu rozhodně snažit odvést to nejlepší, aby to bylo co nejlepší možné rozloučení.“

Rodák z Madridu je přesvědčen, že zbývající čtyři závody mu poskytnou dobrou šanci na to poznat tým a auto mnohem dříve, než původně předpokládal a na spolupráci se nesmírně těší.

Přesné důvody rozchodu Palmera s Renaultem zatím nejsou známé. K ukončení spolupráce prý došlo ústní dohodou.

„Rád bych poděkoval Jolyonovi za jeho oddanost týmu a jeho profesionálnost. Od návratu Renaultu do Formule 1 byl zasvěcen do vývoje. Ukázal své velké osobnostní kvality a pro jeho budoucí kariéru mu přejeme to nejlepší,“ řekl Cyril Abiteboul.

„Byla to extrémně náročná sezóna. Za poslední tři roky jsem si prošel mnohým, s týmem to však byla celkově senzační cesta. Na své výkony v druhé polovině poslední sezóny se mohu ohlížet s hrdostí,“ zhodnotil Brit, kterému se teprve v Malajsii podařilo získat první body a rovněž si připsat nejlepší umístění v cíli, když dojel jako šestý. „Týmu přeji do budoucnosti všechno nejlepší. Já se aktuálně zaměřuji na zisk co nejlepšího výsledku ve Velké ceně Japonska.“

Palmer připomíná, že jedno volné místo v královně motorismu stále je, a to ve Williamsu. Jenže podle posledních zpráv Palmer na jejich seznamu nefiguruje. „Ve Formuli 1 ještě jedno volné místo je, ale tím se nezabývám. Jde mi o to, bych se poohlídl po všech možnostech a prozkoumal tu nejlepší. 

Kdyby to ve Formuli 1 pro příští rok nevyšlo, tak nevylučuje přestup do severoamerické série IndyCar. A jak to vidí s případným comebackem? Může se stát cokoliv. Ve Formuli 1 nikdy neříkejte nikdy! Že se vrátí Kubica, nikdo nečekal. Ale je tady. Nebo Paul di Resta. Věčnost nezávodil a v Budapešti tu zase byl,“ připomíná šestadvacetiletý Brit. Tímto srovnáním ovšem v žádném případě nechtěl naznačit, že plánuje dlouhou pauzu: Nemám v plánu odejít a v roce 2020 nebo 2021 se vrátit.

Sdílejte na:
Zavřít