Kvyat klesne na startu o 3 místa a je blíže zákazu startu do závodu

Kvyat klesne na startu o 3 místa a je blíže zákazu startu do závodu

Ruský závodník je opět o krok blíž k zákazu startu do závodu, neboť v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska vyfasoval další trestný bod za blokování Lance Strolla.

Inkriminovaný okamžik se odehrál těsně před koncem první části kvalifikačních jízd. Lance Stroll dojel v 11. zatáčce při svém posledním pokusu Toro Rosso Daniila Kvyata a následně si do vysílačky postěžoval, že jej pilot juniorky Red Bullu zablokoval.

Kvyat se ale pochopitelně brání a tvrdí, že jej tým o za ním jedoucím Strollovi informoval pozdě, ale jakmile to zjistil, uhnul na trávu.

„No tak chlapy, tak ****  pozdě,“ reagoval Kvyat rozčileně na to, když mu tým řekl, aby sledoval svoje zrcátka kvůli blížícímu se Strollovi.

Nicméně komisaři nebyli nijak shovívavý a po jejich zanalyzování došli k závěru, že je rodák z ruského Ufo vinný. Udělili mu tedy penalizaci odsunu tří míst na startu a k tomu obdržel jeden trestný bod. Což znamená, že jich má dohromady už 10. Pokud vyfasuje ještě další dva, tak nebude moci odstartovat do nadcházejícího závodu.

„Jejich rozhodnutí musím přijmout. Bohužel jsem si s týmem nerozuměl. Neřekli mi, že se někdo blíží,“ vysvětlil Kvyat, jehož slova cituje Motorsport.com. „Bohužel se to stalo. Požádali mě, abych se kvůli vibracím vracel do boxů pomalu. Jel jsem tedy odlišnou rychlostí než on, a když jsem ho uviděl, vjel jsem na trávu, ale jim to nestačilo.“

Kvyata trápí, že fasuje jeden trest za druhým. Z odpovědi na otázku, zda to nepůjde rozebrat s ředitelem závodů Charliem Whitingem, je cítit, že už začíná být bezradný: „Nevidím v tom žádný důvod.“

V oficiálním prohlášení komisařů stojí: „Komisaři prozkoumali video, rádiovou komunikaci, časy, telemetrii, data ohledně pozic vozů a vyslechli Daniila Kvyata, Lance Strolla a zástupce týmu, přičemž dospěli k názoru, že Kvyat jel ve svém kole extrémně pomalu poté, co vyjel mimo trať a poškodil si pneumatiky. Potvrdili, že jej tým na blížícího se Strolla, který byl v rychlém kole, upozornil příliš pozdě. Jakmile ho Kvyat zpozoroval, snažil se mu v 11. zatáčce uhnout co nejvíce vpravo. Nicméně komisaři po zvážení došli k názoru, že to není polehčující faktor.“

„Kvyat jel příliš pomalu a dál se držel v závodní stopě, mezitím co se ostatní jezdci snažili zaznamenat rychlá kolo, což vedlo ke zbytečnému blokování,“ je vysvětleno v samotném závěru prohlášení. Kvyat, který zajel 13. nejrychlejší čas, bude startovat tedy až z 16. pozice, čímž si polepší oba piloti Haasu a Sergio Pérez.

Sdílejte na:
Zavřít