V Silverstone se možná pojede Velká cena jen do roku 2019

V Silverstone se možná pojede Velká cena jen do roku 2019

V Silverstonu se včera udělalo velké rozhodnutí a tradiční velká cena se tak dostala do existenčního ohrožení.

Po měsících jednání se rozhodlo, že se Silversotnem se možná v roce 2019 rozloučíme. Promotér Velké Ceny Velké Británie, British Racing Drivers‘ Club, musel platit poplatek, který z roku na rok stoupá o pět procent a pořádání Velké ceny je stále více nevýhodné.

Promotér využil doložku o přerušení smlouvy a ukončuje ji k roku 2019. Podle šéfa BRDC, Johna Granta, byl promotér na Velké ceně ztrátový již v roce 2015.

Toto rozhodnutí bylo přijato, protože pro nás není finančně výhodné pořádat Velkou Cenu Velké Británie. Ne při podmínkách, které momentálně vyplývají z kontraktu. V roce 2015 jsme prodělali 2,8 milionu liber, v roce 2016 to bylo 4,8 milionu liber a letos očekáváme podobnou částku.

Dostali jsme se do bodu, kdy nemůžeme nechat naši vášeň pro sport zruinovat nás samotných. Neriskovali bychom jen budoucnost Silverstone a BRDC, ale i britské motorsportové komunity, která je na nás závislá.

BRDC je ochotna se s Liberty Media dohodnout na nové smlouvě a v hostování velké ceny pokračovat.

Přesto chci, aby bylo jasné, že i když jsme využili doložku o přerušení smlouvy, plně podporujeme změny, které dělá tým Liberty na zlepšení zážitku z F1.

Naší touhou je, abychom se dohodli, můžeme zajistit udržitelnou a finančně životaschopnou budoucnost pro Velkou Cenu Velké Británie na mnoho let.

Ztráta víkendu F1 by měla pro Silverstone i pozitiva, ale negativ je více.

Ztráta Velké Ceny Velké Británie by mohla mít negativní dopad daleko za hranice Formule 1 a Silverstonu. Sedm z deseti týmů F1 má sídlo ve Velké Británii, mnohé blízko okruhu. Toto přináší do země pracovní možnosti a má to pozitivní dopad na lokální komunitu a ekonomiku,“ uzavřel Grant.

Sdílejte na:
Zavřít