Debut Čecha Tom Beckhäusera v italské Formuli 4

Debut Čecha Tom Beckhäusera v italské Formuli 4

Italský šampionát Formule 4 absolvoval ve Vallelunze třetí podnik sezony. Do mistrovství tam poprvé zasáhl i český jezdec Tom Beckhäuser.

„Nevýhodu chybějících zkušeností z motokár chci rychle vyrovnat tím, že budu v monopostu sedět tak často, jak jen možno,“ prozradil začátečník Beckhäuser. A myslí to vážně: Vedle německého šampionátu proto od konce června nastoupí za domácí stáj Cram Motorsport i do všech závodů italského mistrovství.

1. závod

Do prvního ze tří závodů na starobylé trati u Říma se za 32stupňového vedra jako nejrychlejší kvalifikoval Rus Artem Petrov startující za tým DR Formula. Za ním se na startu postavili lídr německého šampionátu Armstrong (Prema), Rodriguez (DRZ Benelli), první italského mistrovství Colombo (Bhaitech) a výborná Němka Flörschová (Mücke). Vnuk Emesrona Fittipaldiho, Enzo zajel osmý čas, Tom Beckhäuser se kvalifikoval jako 27., 3,2s za špičkou.

Do závodu vyrazil ruský pole-setter dobře, ještě během prvního kola ovšem ztratil vedení vůči velmi agresivně jedoucímu Ianovi Rodriguezovi. Za Guatemalcem se poté v těsných odstupech srovnali Petrov, Armstrong, Drugovich, Van Uitert a Florschová.

Lídr šampionátu Colombo musel po pěti kolech odstoupit a také jeho týmový kolega Fernandez byl o dvě kola později po nehodě mimo.

Ve druhé polovině závodu brzdil druhý Petrov stále nervóznější konkurenci za sebou. Rozjetá Florschová se při tom posunula na 5. místo. Čtyři kola před cílem se před udiveným italským publikem s úspěchem vrhla i na Drugoviche. Ve stejném okruhu konečně předjel Armstrong druhého Petrova.  O kolo později se krasavise s Mnichova vrhla i na třetího Petrova – Rus ji ovšem vytlačil na curb, o který si ulomila přední závěs!

Rodriguez nakonec slavil neohrožené vítězství před Armstrongem, za které mu pohár předal Piercarlo Minardi. Petrov těsně uhájil třetí pozici před Drugovichem, Van Uitertem, Lorandim a Mainim. Tom Beckhäuser dojel 20.

2. závod.

Novozélanďan Marcus Armstrong byl nejrychlejší kvalifikace pro druhý závod. Na Petrova a jeho týmového kolegu, domácího Fastenteho tentokrát zbyla jen místa dvě a tři. Ze čtvrtého místa směl vyrazit Brazilec Drugovich (Van Amersfoort), před Fernandezem (Bhaitech) a opět výbornou Flörschovou. Tom Beckäuser svůj časový odstup na nejlepšího stáhl na rovné 3s, což ovšem opět stačilo jen na poslední startovní pozici.

Marcus Armstrong využil v neděli dopoledne své pole-position k tomu, aby hned od prvních metrů závodu ustanovil jasný status: Byl nejrychlejší a vyhrál stylem start-cíl. Za ním se o druhé místo porvali Rus Petrov a Brazilec Drugovich. Jejich souboj měl lepší výsledek pro mladého Petrova, který není příbuzný s dřívějším pilotem F1, Vitalijem. Nejlepším domácím jezdcem v cíli byl Aldo Fastante, který těsně ubránil čtvrté místo před Sebastianem Fernandezem z Venezuely. Sophia Flörschová dojela za Colombem sedmá. Tom Beckhäuser uzavíral pole jako 24.

3. závod

V neděli znělo postavení na startu posledního závodu víkendu Fastante, Petrov, Armstrong, Drugovich, Fernandez, Colombo a Flörschová.

Domácí matador Aldo Fastante využil výhodu první startovní pozice zle a musel před sebe pustit Petrova. Za týmovými kolegy stáje DR Formula se z prvního kola vrátili Drugovich, Armstrong a Colombo.

V první polovině závodu na 30 minut ovšem dokázali Armstrong, Drugovich a Colombo jet vyšším tempen, než lídři. Nejlepší finiš předvedl především Felipe Drugovich. Tři kola před cílem převzal vedení a pádil směrem vítězství. Petrov dojel druhý a Fastante dokázal ubránit třetí místo s Armstrongem a Colombem „na kufru“. Vítěz sobotního závodu Ian Rodriguez skončil šestý před Lorandim, Flörschová znovu bodovala jako osmá.  Beckhäser se klasifikoval na 21. pozici a italské konkurenci, které kralují Colombo s Armstrongem na špičce se stejným počzem bodů, se znovu postaví v polovině července v Mugellu. 

Stav italského šampionátu F4 po 3 podnicích:

1. Lorenzo Colombo        113 b.
2. Marcus Armstrong       113 b.
3. Job van Uitert              101 b.
4. Artem Petrov                 99 b.
5. Sebastian Fernandez     98 b. 

Sdílejte na:
Zavřít