DTM na Lausitzringu: Auer a Green si opět rozdělili zlaté

DTM na Lausitzringu: Auer a Green si opět rozdělili zlaté

V infieldu majestátního tri-oválu Lausitzring absolvovalo Deutsche Tourenwagen Masters svůj druhý podnik sezony. Sobotní závod naprosto ovládl pilot Mercedesu Lucas Auer, v neděli se prosadil Jamie Green – jména vítězů tedy byla totožná s výsledky úvodního podniku sezony v Hockenheimu.

Sobota: Auer od kvalifikace až po šachovnicový praporek závodu v čele

Mladý Rakušan Lucas Auer si v sobotní kvalifikaci zopakoval svůj bezvadný výkon z úvodního podniku v Hockenheimu a postavil jeho růžový HWA-Mercedes opět na pole-position sobotního závodu. O desetinku za synovcem Gerharda Bergera se kvalifikoval jeho týmový kolega, Kanaďan Rober Wickens a odsunul tak nejrychlejší konkurenci od BMW (Maxime Martin) a Audi (Rene Rast) do druhé startovní řady. Nejrychlejší desítku doplnili BMW Timo Glocka a Toma Blomqvista, Audi Nico Muellera a Mika Rockenfellera a další dva Mercedesy Garyho Paffetta a Edoarda Mortary. Vítěz z Hockenheimu Jamie Green se stal obětí nepřesnosti týmu: Rosbergovi mechanici mu nazuli pneumatiky určené pro Rasta a Brit proto musel startovat z bezvýhledné poslední pozice.

Auer si i v odpoledním závodě počínal jako budoucí šampion. Hned po startu hájil vnitřní stopu a nedal tak Wickensovi příležitost k útoku. První dvě kola znělo pořadí za rozjetým Tyrolákem Wickens, Martin, Rast a Glock – než se belgický pilot Martin ve službách BMW v první zatáčce posunul před Kanaďana na druhé místo. O kolo později pochodoval kupředu i další BMW: Glock předjel na stejném místě Rasta. Ten ovšem nepovolil a ještě před povinným stopem v boxech bývalého pilota F1 předjel nazpět. Z fáze výměn pneumatik nejvíce těžil Wickens, jenž se dostal na druhé místo před Martina a když měli 23 minut před koncem přezuto všichni, znělo pořadí nejrychlejších Auer, Wickens, Martin, Rast a Rockenfeller.

Ani závěrem závodu nedal Auer  závod z ruky a suverénně si dojel před značkovým kolegou Wickensem pro druhý triumf roku. Nejlepší závěr závodu si pro početné fandy schoval odkojenec Porsche, Rene Rast: Krátce před koncem se ještě dokázal posunout na třetí místo před Martina a dojel si tak pro nejlepší výsledek své teprve krátké kariéry v DTM. Za 5. Rodkenfellerem dokončil Gary Paffett svůj 150. závod DTM na pátém místě.

Výsledek sobotního závodu DTM na Lausitzringu:

1. Lucas Auer, HWA-Mercedes
2. Robert Wickens, HWA-Mercedes
3. Rene Rast, Rosberg-Audi
4. Maxime Martin, RBM-BMW
5. Mike Rockenfeller, Abt-Audi
6. Gary Paffett, HWA-Mercedes
7. Edoardo Mortara, HWA-Mercedes
8. Mattias Ekstroem, Abt-Audi
9. Maro Engel, HWA-Mercedes
10. Jamie Green, Rosberg-Audi  

Neděle

V sobotu se musel Rob Wickens ještě smířit s druhým místem v závodě za značkovým kolegou Auerem. Pro lepší výsledek v neděli ovšem Kanaďan položil základní kámen ve druhé kvalifikaci víkendu, když o 24 tisícin porazil Blomqvistův BMW. Ve druhé řadě následovali Green s Paffettem a i jejich odstupy se daly měřit jen v setinách. Celé startovní pole se vešlo do 8 desetin, přičemž Auer nedokázal zopakovat svůj sobotní výsledek. Naopak: Ztráta 5 desetin znamenala pro lídra celkového hodnocení jen zdrcující 15. startovní pozici.

Nedělní odpoledne ovšem patřilo – stejně tak, jako odpoledne v Hockenheimu – Jamiemu Greenovi. Zkušený Brit ukázal dorostencům nejrychlejší linii Lausitzringu a pádil od prvních metrů závodu směrem neohroženého vítězství. V cíli ho před 67.000 diváky od druhého dělilo 6,3 sekundy. Ano, také švédský pilot Audi dojel před zklamaným polemanem Wickensem. Kanaďana předjel těsně před koncem a těžil při tom ze své odvážné taktiky měnit pneumatiky již po prvním (!) kole závodu. Stejnou taktiku zvolil i značkový kolega Rockenfeller a vynesla ho za Paffetta na 4. místo v cíli. O další body se podělili Mueller, Rast, Martin, Wittmann a – sobotní vítěz Auer.

Mladý Rakušan teď vede celkovou tabulku s náskokem 16 bodů na Greena.

Výsledek nedělního závodu DTM na Lausitzringu:

1. Jamie Green, Rosberg-Audi  
2. Mattias Ekstroem, Abt-Audi
3. Robert Wickens, HWA-Mercedes
4. Gary Paffett, HWA-Mercedes
5. Mike Rockenfeller, Abt-Audi
6. Nico Mueller, Abt-Audi
7. Rene Rast, Rosberg-Audi
8. Maxime Martin, RBM-BMW
9. Marco Wittmann, RMG-BMW
10. Lucas Auer, HWA-Mercedes

Sdílejte na:
Zavřít