ONLINE: Velká cena Španělska 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Španělska 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Španělska 2017.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Vítejte u kvalifikace na Circuit de Catalunya. Během pátečních tréninků měl Mercedes nad Ferrari jasný náskok, avšak ve třetím tréninku, jak už bývá zvykem, se spíše stáhl a Ferrari se ocitlo na prvních dvou pozicích. Bottas měl problémy s pohonnou jednotkou a nakonec ji musel vyměnit za starou, se kterou odjel první čtyři závody. Vettel měl problém se softwarem telemetrie, kvůli kterému musel preventivně zastavit uprostřed boxové uličky. Räikkönen měl problémy v pátek a nedostal upgradovaný motor, který má k dispozici Vettel. Jde vidět, že ani ty nejspolehlivější týmy se občas potýkají s problémy a uvidíme, jestli některý zasáhne i do kvalifikace.

Při testování v březnu zde Kimi Räikkönen zajel nejrychlejší čas s hodnotou 1:18.6. Během pátku a soboty se zatím nikdo nedostal pod čas 1:20, nicméně dá se čekat, že při kvalifikaci to bude něco úplně jiného.

Výsledky prvního, druhého a třetího tréninku.

Circuit de Catalunya poblíž Barcelony je jeden z těch tradičnějších okruhů v kalendáři. Je také velmi náročný a všestranný a právě proto zde týmy i testují před sezonou. První sektor začíná dlouhou startovní rovinko se zónou DRS, po které se tvrdě brzdí do první šikany zatáček 1 a 2, ze kterých se letos vyjíždí na plný plyn do dlouhé zatáčky číslo 3. Zatáčka číslo čtyři je o něco pomalejší, ale velmi podobná. V těchto dvou zatáčkách dostávají pneumatiky na levé straně vozu hodně zabrat. Následuje jedna z nejpomalejších zatáček okruhu číslo 5 a v ní se dostáváme do druhého sektoru. Poté následuje skoro rovná zatáčka 6 a šikana 7-8. Následně velmi rychlá, skoro na plný plyn projížděná zatáčka číslo 9 a po ní zadní rovinka s další zónou DRS. Poté vjíždíme do třetího, velmi technického a pomalého sektoru. Povrch okruhu je známý tím, že je hodně hrubý a kvůli třem velmi dlouhým zatáčkám tu hodně trpí zejména levá přední pneumatika. Zadní pneumatiky trpí především v posledním pomalém sektoru.

živý Komentář

Ferrari se ještě před kvalifikací rozhodlo vyměnit motor za zády Sebastiana Vettela. Zřejmě se jedná o úplně novou jednotku. Motor tým úspěšně vyměnil a nastartoval jenom pár minut před začátkem kvalifikace.

Máme jenom 10% šanci deště, nebe je modré a sluníčko svítí. Do první zatáčky proti vozům bude foukat čelní vítr, který je trochu zpomalí na maximální rychlosti.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začala, čeká nás osmnáct minut, po kterých vypadne pět nejpomalejších pilotů. Na trať se zatím nikdo nevydává.

17:00 – Prvním pilotem na trati je Stoffel Vandoorne v McLarenu, krátce po něm na trať vyjíždí Ferrari Sebastiana Vettela.

16:00 – Vettel děkuje přes rádio mechanikům, kteří stihli bez problémů vyměnit jeho motor.

15:00 – Vandoorne a Vettel už jsou v letmých kolech, ale Vettel ho opustil a zpomalil.

14:45 – Vettel dostává zprávu, že má zastavit vůz! Má zastavit, ale ptá se, jestli jsou si jistí a snaží se vůz dovézt do boxů.

14:00 – Vandoorne zajel první měřený čas, Grosjean je také v letmém kole a jede rychleji. Na druhé místo jede Wehrlein.

13:00 – Grosjean své letmé kolo pokazil a roztočil se ve třetím sektoru poté, co vyjel příliš moc na obrubník. Vettelovo vůz začal zase jet, zůstává na trati a najíždí do letmého kola.

12:45 – Marcus Ericsson jde na první místo před Vandoorna.

12:00 – Sebastian Vettel jde na první místo. Motor se nejspíše potřeboval trochu probrat.

11:00 – Bottas jde na druhé místo se ztrátou pár setin na Vettela. A nyní je v cíli Hamilton, který jde na čelo s náskokem čtyř desetin na Vettela.

10:00 – Zatím máme osm měřených časů, na trať nyní míří téměř všichni piloti, v boxech zatím zůstává Perez a Palmer.

9:30 – Grosjean s Haasem jde na páté místo, Magnussen v druhém Haasu je zatím sedmý.

9:00 – Felipe Massa jde na čtvrté místo s téměř dvěma sekundami ztráty na Hamiltona. Vzápětí před něj jde Carlos Sainz s Toro Rossem.

8:00 – Do cíle nyní dorazily Red Bully, Verstappen jde na čtvrté místo s devíti desetinami ztráty na Hamiltona, Ricciardo je pátý s dvěma desetinami navíc.

7:00 – Kimi Räikkonen jde zatím na čtvrté místo, ztratil hodně času ve druhém sektoru.

5:30 – Ačkoliv se Vettel i Bottas mohou cítit na druhém a třetím místě v bezpečí se značným náskokem na ostatní, tak oba znovu vyjeli zpět na trať.

4:00 – Kimi Räikkönen jde na druhé místo, ztráta něco přes dvě desetiny na Hamiltona.

3:00 – V odstupové zóně máme Grosjeana, Strolla, Palmera, Magnussena a Kvyata.

2:45 – Romain Grosjean s Haasem ale nyní jde na sedmé místo do odstupové zóny padá Stoffel Vandoorne, který zrovna vyjíždí na trať, stejně jako Stroll, Palmer a Kvyat a další.

2:00 – Magnussen jde na osmé místo, do odstupové zóny padá Marcus Ericsson se Sauberem.

0:00 – Konec vypršel, ale stále čekáme na mnoho časů. Jedenáct pilotů je momentálně na trati. Wehrlein se zlepšuje, ale zůstává třináctý. Alonso se nyní posouvá na desáté místo, Hülkenberg na dvanácté. Ericsson jde na patnácté místo. Massa jde pouze na čtrnácté místo. Vandoorne zůstává sedmnáctý, ale nyní jde na sedmnácté Lance Stroll. Sainz jde na osmé místo, zatímco Daniil Kvyat zůstává poslední, Palmer jde na sedmnácté, Ocon jde na osmé.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton, vypadávají 16. Ericsson, 17. Palmer, 18. Stroll, 19. Vandoorne, 20. Kvyat.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, prvním na trati je Valtteri Bottas, za ním jede i Lewis Hamilton. Další patnáct minut a další pět nejpomalejších poté bude eliminováno. 

14:00 – Kimi Räikkönen je třetím pilotem na trati.

13:00 – Bottas je v prvním měřeném kole, ale nepovedla se mu první zatáčka a zpomaluje, bude to muset zkusit ještě jednou. 

12:00 – Mezitím na to tlačí Lewis Hamilton i Kimi Räikkönen. Čtvrtým vozem na trati je Hülkenberg, o chvilku později na trať míří i Sainz a Ocon.

11:30 – Hamilton jde na první místo s časem 1:20.210. Räikkönen jde na druhé místo se ztrátou čtyř desetin, ale byl nejrychlejší v prostředním sektoru.

10:00 – Räikkönen hlásí, že poslední šikana okruhu byla hodně špatná, inženýr mu potvrzuje, že kdyby to šlo lépe, tak je stejně rychlý jako Hamilton.

9:45 – Skoro stejně rychlý jako Hamilton je Bottas, který jde na druhé místo s devíti setinami ztráty.

8:30 – Carlos Sainz jde na čtvrté místo, Ocon na páté, Hülkenberg na šesté. Perez nyní jde na sedmé místo.

8:00 – Nyní jde na čtvrté místo Daniel Ricciardo se ztrátou dvou desetin na Räikkönena. Massa jde osmé místo, zatímco Verstappen se posouvá na čtvrté místo před Ricciarda.

7:30 – Sebastian Vettel jde na druhé místo mezi Mercedesy, velmi malé rozestupy.

7:00 – Grosjean se trápí se svým vozem vypadá velmi nestabilně, zablokoval brzdy a jde pouze na desáté místo.

6:30 – A nyní se Grosjean posouvá na jedenácté místo poté, co Magnussen, jeho týmový kolega, jde na deváté místo.

5:00 – V odstupové zóně máme Grosjeana, Massu, Gülkenberga, Pereze a Wehrleina. Alonso opět překonává možnosti svého vozu, je na desátém místě.

3:00 – Po chvilce příprav se na trati znovu objevují vozy, Alonso, Sainz, Ocon, Magnussen, Grosjean, Massa, Hülkenberg, Perez i Wehrlein. V boxech tedy zůstává jenom prvních šest pilotů – Mercedesy, Ferrari a Red Bully.

1:00 – Většina vozů už je v letmých kolech.

0:30 – Hülkenberg jde na osmé místo, mezitím Romain Grosjean má opět problémy ve třetím sektoru a zajíždí do boxů, do Q1 už se neposune.

0:00 – Alonso se posouvá na osmé místo, Ocon na sedmé, Sainz na deváté. Massa jde na osmé místo! Wehrlein jde jenom ne čtrnácté. Magnussen jde na desáté místo. Perez jde na deváté místo za Massu!

KONEC Q2! Nejrychlejší opět Hamilton, odstupují 11. Magnussen, 12. Sainz, 13. Hülkenberg, 14. Grosjean, 15. Wehrlein.

Výborné kolo zajel Fernando Alonso v McLarenu, zatímco Vandoorne skončil v Q1, Alonso jde do Q3 po skvělém výkonu ve velmi špatném voze.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná, čeká nás souboj o pole-position!

11:00 – Na trati máme Lewise Hamiltona, Sebastiana Vettela a Valtteriho Bottase. Räikkönen vyjíždí jako poslední z nich o chvíli později.

9:00 – Bottas je prvním měřeném kole. Výjezd z poslední zatáčky se mu moc nepovedl, Hamilton je o dvě desetiny rychlejší. Sebastianovi Vettelovi se kolo moc nepovedlo a má ztrátu přes půl sekundy. Räikkönen jde na třetí místo se ztrátou tři desetin na Hamiltona. Máme tu první časy pod 1:20, Hamiltonův nejrychlejší je 1:19.149.

7:00 – Verstappen je pátý a má pouze jednu desetinu mezi sebou a Vettelem před ním. Ricciardo na Verstappena ztrácí půl sekundy!

5:30 – Máme šest měřených časů, Ocon, Massa, Perez ani Alonso na trati ještě nebyli.

3:30 – Fernando Alonso míří na trať.

3:00 – Nyní už všechny vozy vyjíždí na trať a máme před sebou poslední pokusy o zisk pole-position.

1:00 – Bottas je v letmém kole, o kousek za ním jede Hamilton, pak Vettel a Räikkönen.

0:00 – Bottas zůstává na druhém místě! Lewis Hamilton se nezlepšuje a zůstává první, Sebastian Vettel jde na druhé místo se ztrátou pěti setin na Hamiltona. Räikkönen jde pouze na čtvrté místo. Verstappen zůstává pátý, Ricciardo se o něco zlepšil, ale stále na svého kolegu ztratil půl sekundy. Alonso se opět vytáhl a bude startovat ze sedmého místa! Za ním Force Indie a Massa.

Lewis Hamilton získává důležité pole-position, ale ostatní jsou velmi blízko. Bottas doufal v poražení svého kolegy, ale o pár setinek mu to nevyšlo. Kimi Räikkönen, který po celý víkend vypadal velmi rychle a rychleji než Vettel, se nakonec musí smířit až se čtvrtým místem na startu. Red Bully se nacházejí v území nikoho a bojují sami se sebou. Verstappen v kvalifikaci zničil Ricciarda, který ztratil půl sekundy, což je obrovská ztráta. Výbornou kvalifikaci má za sebou Fernando Alonso, dostal svůj McLaren do Q3 a poté získal výborné sedmé místo na startu, většina lidí vůbec nechápe, jak se mu to mohlo povést, a to včetně mě.

Sdílejte na:
Zavřít