V Hockenheimu vystartovalo DTM do sezony 2017

V Hockenheimu vystartovalo DTM do sezony 2017

V Hockenheimu vykročilo Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) úvodním podnikem sezony 2017 do nové éry svých dějin.

Nový šéf organizačního výboru ITR, bývalý pilot F1 Gerhard Berger má za úkol, co nejlépe prodat zmenšené startovní pole (18 vozů) publiku. Pomoci mu při tom mají přepracovaná technická pravidla (mimo jiné silnější motory), zbrusu nové modely zúčastněných výrobců Audi, Mercedes a BMW a pozměněné pojetí sportovních pravidel (delší závod v sobotu, body za kvalifikaci).

První tři body sezony 2017 si shodou okolností nezajistil nikdo jiný, než Bergerův synovec Lukas Auer. Mladý rakušan ve službách Mercedesu si v sobotu dopoledne dojel pro pole-position před značkovým kolegou Gary Paffettem, dalším Mercedesem Edoarda Mortary a oběma BMW Timo Glocka a Maxime Martina.

Také při startu do prvního závodu roku potvrdil jezdec s ambicemi směrem Formule 1 dobré nervy: Auer vedl ostatní první zatáčkou. Za ním se vyznamenal jezdec, který má svou „fázi snů ve Formuli 1“ již dávno za sebou: Timo Glock předjel hned na startu Mortaru a ještě během prvního kola se dostal před Paffetta na druhé místo. Brit ovšem zůstal těsně za ním a později vyletěl při pokusu vrátit se na druhou pozici krátce mimo trať.  

K předepsané výměně pneumatik přijeli oba lídři Auer a Glock ve stejném kole, růžový Mercedes ovšem s náskokem 6 sekund na žlutý BMW. Mladý Rakušan se ovšem i ve druhé části závodu dokázal výborně vypořádat s tlakem zkušeného Němce a vyhrál o 1,9 sekundy.

„Koncem závodu jsem již nemohl kontrolovat mé pneumatiky. Byly na konci a snažil jsem se prostě jet co nejrychleji a obhájit mou pozici. Byl to nejtěžší závod mé kariéry a nechtěl končit,“ smál se vítězný Tirolák v cíli. Třetí dojel nejlepší z v kvalifikaci relativně bledé armády Audi, Mike Rockenfeller. Zvolil odlišnou strategii a zastávku v boxech absolvoval dříve, než ostatní. Mortara se musel spokojit se čtvrtým místem před veteránem Ekstroemem (Mattias v Hockenheimu absolvoval i podnik rallycrossu) a Rene Rastem na dalším z vozů Audi.

Výsledek DTM v Hockenheimu, sobota

1. Lucas Auer, HWA-Mercedes
2. Timo Glock, RMG-BMW
3. Mike Rockenfeller, Abt-Audi
4. Edoardo Mortara, HWA-Mercedes
5. Mattias Ekstroem, Abt-Audi
6. Rene Rast, Phoenix-Audi
7. Garry Paffett, HWA-Mercedes
8. Paul di Resta, HWA-Mercedes
9. Nico Mueller, Abt-Audi
10. Marco Wittmann, RMG-BMW 

Za mnohem nevlídnějších podmínek si nedělní pole-position zajistil bývalý šampion GP2 Timo Glock. Za jeho BMW se směli před druhým závodem ročníku seřadit Audiny Rasta a Greena, Mortara (Mercedes), Rockenfeller (Audi) a Spengler (BMW). Sobotní vítěz Auer se musel spokojit s 8. časem.

Po startu zůstal Glock s přehledem na špičce. První zatáčkou provedl ostatní v pořadí Green, Rockenfeller, Paffett a Auer, zatímco za nimi poslali Mueller s Duvalem Wickense do svodidel Nordkurve. Následující krátká neutralizace znamenala zavedení další novinky v DTM: letmý Indy-Re-Start, při kterém vozy nevyrazily do závodu za sebou, ale v dvojstupech. Glock proceduru pojal příliš zdrženlivě a ztratil tři pozice – Green se oproti němu poněkud unáhlil a obdržel za předčasný start penalizaci 5s. Britova oranžová Audi nicméně převzala první místo, pozici, kterou Green až do cíle nedal z ruky. Po 10 kolech začalo lehce kapat a déšť poté postupně sílil, což vyžadovalo správnou strategii a štěstí při volbě nejvhodnějšího okamžiku k výměně pneumatik. I zde dokázal Green přehled. Po polovině závodu vedl (pořád ještě na slickách) o 7,6s před Auerem, s velkým odstupem jim následovali Mortara a Ekstroem. 23 minut před koncem konečně pršelo tak silně, že nebylo nač čekat a když mělo celé pole přezuto na profilované pneumatiky, vedl Green (přes odpykanou časovou penaltu) jasně před trojicí Wittmann-Paffett-Auer, v níž se měl nakonec prosadit jezdec Mercedesu, Paffett.

Až do posledních metrů byl Jamie Green na špičce třídou sama o sobě a vyhrál s jasným náskokem na Paffetta, úřadujícího mistra Wittmanna a lídra celkové tabulky Auera. Poleman Glock zachránil po zpackaném závodě 8. místo.

Druhý podnik DTM 2017 se koná již za dva týdny na Lausitzringu nedaleko českých hranic, kde báječný motoristický víkend nabídne vedle Greena a spol. i německou F4 a šampionát ADAC-GT-Masters.  

Výsledek DTM v Hockenheimu, neděle

1. Jamie Green, Rosberg-Audi
2. Garry Paffett, HWA-Mercedes
3. Marco Wittmann, RMG-BMW
4. Lucas Auer, HWA-Mercedes
5. Nico Mueller, Abt-Audi
6. Paul di Resta, HWA-Mercedes
7. Mike Rockenfeller, Abt-Audi
8. Timo Glock, RMG-BMW
9. Maro Engel, Mercedes
10. Bruno Spengler, BMW

Sdílejte na:
Zavřít