Grosjean věři, že nový personál pomůže odstranit loňské nedostatky

Grosjean věři, že nový personál pomůže odstranit loňské nedostatky

Ačkoliv loňský nováček na startovním roštu, americká stáj Haas, zažil naprosto fantastický vstup do Formule 1, tak v dalších závodech se začaly objevovat ‚dětské nemoci, což je ovšem pro nováčky zcela typické. Přes zimu se tým rozšířil o nové členy, do nichž vkládá Romain Grosjean nemalé naděje a doufá, že dokáží přijít problémům na kloub a odstranit je.

Vloni Grosjean přijal novou výzvu, a to v podobě reprezentování nově příchozí stáje Haas, se kterou se mu podařil perfektní start, a sice ve třech z úvodních čtyř podniků získal solidních 22 bodů, avšak poté přišla sprcha studenou vodou. Američany začala trápit nespolehlivost a na konkurenci nabrali propastnou ztrátu – ovšem ta byla také ovlivněná faktem, že Haas poměrně brzo začal pracovat na letošním monopostu – , což se pochopitelně projevilo i na výsledcích. V následujících 17 závodech bodoval už jen dvakrát, zatímco jeho týmový kolega Esteban Gutiérrez uzavřel sezónu s prázdným kontem.

Největším kamenem úrazu byla u Haasu analýza dat a nastavení auta. To by se ale mohlo díky nově najatým členům vyřešit. „Přesně toho chceme dosáhnout. Snad se nám to podaří,“ odpověděl Grosjean pro Motorsport.com. „V týmu máme více lidí, inženýrů a  vědomostí. Snad to půjde dobře a vůz bude lehce nastavitelný. Pokud ale ne, tak máme více zdrojů na to, abychom na tom mohli zapracovat.“

„Do týmu přišli v zimě opravdu chytří lidé, do kterých vkládáme velké naděje,“ prozradil Grosjean.

Minulý rok začal Haas pracovat na voze pro letošní sezónu mnohem dříve než ostatní, což také způsobilo rapidní ztrátu na konkurenci. Očekávalo se, že podlehnou ‚syndromu druhé sezóny‘, jenž se tradičně projevuje v průběhu druhého roku fungování nového týmu. Grosjean si uvědomuje kvality Steinera a proto zůstává klidný.

„Právě proto máme Geneho (Haase, šéf stáje, pozn. red.), který sportu rozumí, miluje ho a ví, že první rok je vynikající, ale v druhém mohou přijít problémy,“ popsal Grosjean, jemuž je jasné, že na nějaký ten triumf si bude ještě muset počkat: „Bude ještě nějaký čas trvat, než vyhrajeme. Ale pokaždé se musíte dívat o krok vpřed. Díky Güntheru Steinerovi tu máme někoho, kdo tomu opravdu dobře rozumí. Vždy, když byl vůz ve větrném tunelu a začali jsme zaměstnávat lidi, jsem věděl, že druhý rok bude lepší než ten první.“

„Celkový proces jsme zvládli velmi šikovně, tudíž to nebylo o tom, že první rok bude neuvěřitelný a ten druhý propadák“ zhodnotil třicetiletý rodák z Ženevy.

Sdílejte na:
Zavřít