Stroll tvrdí, že jej kritizují jen závistivci, kteří se do Formule 1 nedostali

Stroll tvrdí, že jej kritizují jen závistivci, kteří se do Formule 1 nedostali

Lance Stroll má za sebou premiérový závod ve Formuli 1, který ale kvůli technickým problémům nedokončil. Na jeho osobu se po jeho nepříliš oslňujících výkonech sesypalo nemalé množství kritiky. On je však přesvědčen, že za tím stojí pouhá závist.

Ačkoliv Strollovi dopomohl k zisku sedačky u Williamsu nemalý balík peněz od jeho otce Lawrence Strolla, tak se nesmí zapomínat na jeho vynikající výsledky v nižších sériích, kde dokázal, že se v něm skrývá obrovský talent. V roce 2014 ovládl šampionát italské Formule 4, o rok později šampionát Toyota Racing Series a minulou sezónu si dojel pro titul v evropské Formuli 3.

Ovšem po prvních předsezónních testech v Barceloně se na něj po ne příliš přesvědčivém výkonu snesla lavina kritiky, která neustala ani během jeho debutového závodního víkendu v australském Melbourne.

Osmnáctiletý Kanaďan je přesvědčen o tom, že kritika přichází hlavně od pilotů, kteří neměli to štěstí dostat se do královny motorismu a nyní hledají výmluvy, proč neuspěli.

„Piloti, kteří nejsou ve Formuli 1, se snaží najít výmluvy pro to, proč to nevyšlo,“ uvedl jediný nováček na startovním roštu pro Motorsport.com. „Jezdci v padoku se vzájemně respektují. Všichni vědí, že vyhrát Formuli 4, Formuli Renault a Formuli 3 stojí mnoho úsilí a práce. Proto k sobě cítí vzájemný respekt. Víme, co to obnáší se sem dostat a zjevně jezdci, kteří tu nejsou, hledají důvody, proč tomu tak je. Vždycky se najdou nějací závistivci a lidé, kteří vás nemají rádi z nesprávných důvodů. To se stává.“

Stroll musel startovat v Albert Parku po obdržení penalizace za výměnu převodovky z poslední místa. Od startu se odpíchl celkem slušně a během úvodního kola se probojoval z 20. na čtrnácté místo. Osmnáct kol před koncem byl ale nucen kvůli problémům s brzdami odstoupit.

Zdůrazňuje, že cesta do Formule 1 není procházkou růžovým sadem. Nejprve se totiž pilot musí prosadit v nižších sériích, kde je konkurence taky velmi silná, aby vůbec mohli přemýšlet o vstupu do Formule 1. Díky tomu se všichni v padoku vzájemně uznávají: „Všichni na startovním roštu, jak jezdci, tak i členové týmu mají přehled o tom, co závodění opravdu obnáší. Vědí, co musíte udělat pro to, abyste se dostali do Formule 1. Uvědomují si náročnost šampionátů, které musíte vyhrát, abyste získali body pro super-licenci.“

„A jezdci jako je Vettel, Hamilton a Ocon je také vyhráli. Je to velmi náročné, a to je důvod, proč se vzájemně respektujeme, i když spolu závodíme,“ uzavřel rodák z Montrealu.

Sdílejte na:
Zavřít