ONLINE: Velká cena Belgie 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Belgie 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Belgie 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře opětovně načtete stránku.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Vítejte u prvního závodu Formule 1 po až příliš dlouhé letní pauze. O to sladší je návrat na legendární trať Spa-Francorchamps v Belgii, kde spolu piloti během tohoto víkendu bojují. A soudě dle výsledků z tréninků zatím není vůbec nic jasné.

Lewis Hamilton si v Belgii odbude penalizaci na startu kvůli výměně několika komponent svého motoru nad povolený limit. Díky tomu mu výsledek dnešní kvalifikace může být vcelku ukradený. Na opak Rosberg zde má šanci zmenšit náskok svého kolegy v šampionátu, jehož vedení pod Hamiltonovým nátlakem ztratil. V kvalifikaci mu tedy stačí porazit ostatní vozy, což by mu v Mercedesu nemělo dělat problém.

Nicméně, Mercedes zde tento víkend vůbec nevypadá tak dominantně, jako v předchozích závodech. V prvním tréninku sice Rosberg s Hamiltonem obsadili první dvě místa, avšak Rosberg jel na měkčí směsi než ostatní a na Hamiltona třetí Räikkönen ztratil pouze pár tisícin.

Naopak v druhém tréninku byly oba Mercedesy pozadu a nejrychlejší byl Max Verstappen v Red Bullu. Třetí trénink v sobotu dopoledne zase ovládl Kimi Räikkönen ve Ferrari, zatímco Mercedesy zaostávaly.

Ve velmi dobré formě se zde tedy ukazují býti vozy Ferrari, Red Bullu společně i s Force Indií, která zde vypadá opravdu silně. Naopak Mercedes vypadá nejistě, nebo se hodně krotí a skrývá svoji převahu. Kdo ví…

Belgický okruh netřeba obšírněji představovat. Je to nejdelší okruh kalendáře, první a třetí sektor se vyznačuje velmi vysokými rychlosti díky dlouhým rovinkám nebo velmi rychlým zatáčkám na plný plyn. Druhý sektor se naopak skládá z pomalejších zatáček techniky náročných a s vysokými nároky na přítlak. Máme dvě DRS zóny, ta první je na cílové rovince mezi závěrečnou šikanou a první zatáčkou La Source, druhá zóna je na rovince Kemmel Straight mezi zatáčkami Raidillon a Le Combes. Více informací o okruhu naleznete zde.)

Q1

18:00 – Zelená světla svítí a začíná nám první část kvalifikace!

17:00 – Prvními na trati jsou například nováček Esteban Ocon, který v Manoru nahradil Ria Haryanta, jeho týmový kolega Pascal Wehrlein a oba vozy Haasu.

16:00 – V měřeném kole sledujeme Romaina Grosjeana, mezitím se na trať vydává více vozů, například Saubery. VYpadá to, že Romain Grosjean trochu s vozem bojuje, v několika zatáčkách má dost volnou záď.

14:00 – Grosjean s časem 1:49.519 jde na čelo s prvním měřeným časem, vzápětí do cíle dorazil Esteban Gutierrez s časem o dvě desetiny rychlejším. Gutierrez ale při svém letmém kole dost probrzdil, což jeho super-měkkým pneumatikám život moc neulehčí.

12:00 – Manory, ač byly mezi prvními na trati, zatím nemají dokončeno ani jedno letmé kolo. Na druhou stranu Ericsson letmé kolo nyní dokončil a jde na třetí místo se ztrátou jedné desetiny na Grosjeana.

11:00 – Felipe Nasr jde na druhé místo za Gutierreze. Mezitím sledujeme Wehrleina, který dokončuje své letmé kolo a jde zatím na první místo před oba Saubery a Haasy.

10:00 – Lewis Hamilton dokončil své první měřené kolo, ale ztrácí přes sekundu, zřejmě na to moc netlačí. Na druhou stranu Nico Rosberg dorazil do cíle s nohou na podlaze a jde na první místo s časem 1:48.019 – náskok přes sekundu na Wehrleina.

9:30 – Vedení závodu je dnes přísné, smazali Felipemu Nasrovi čas za zkrácení trati skrze zatáčku Raidillon.

9:00 – Kimi Räikkönen pokračuje ve svém tempu z dnešního rána a jde na první místo s náskokem jedné desetiny na Rosberga.

8:30 – Vettel nyní potvrzuje příjemnou formu Ferrari, když o desetinu ještě překonal svého kolegu a jde před něj na prozatímní první místo.

8:00 – Zbývá nám osm minut a stále ještě několik pilotů nezajelo svá měřená kola.

7:30 – Force Indii to zde také jezdí, jsou na čtvrtém a pátém místě, avšak Perez zablokoval kola a trochu si nyní zničil pneumatiky.

7:00 – Kevin Magnussen také přišel o svůj měřený čas za překročení limitů tratě. Zůstává tedy bez měřeného času, stejně jako Nasr. Oba budou mít hodně málo času na zajetí něčeho reprezentativního.

5:30 – Fernando Alonso po výjezdu z boxů zastavil vedle trati a končí! Honda přemýšlela o výměně motoru po třetím tréninku, nicméně nakonec v Alonsově voze zůstal stejný motor. A nyní Španěl končí po vyjetí z boxů.

4:00 – Red Bully se seřadily za Force Indiemi – Verstappen je šestý a Ricciardo sedmý. Oba piloti ale zajeli identický čas. V odstupové zóně se momentálně nachází Ericsson, Ocon, Hamilton, Nasr, Magnussen a Alonso.

3:00 – Vozy Haasu se seřadily na devátém a desátém místě s rozdílem tří tisícin ve svých časech. Gutierrez byl o chlup rychlejší.

2:00 – Mnoho vozů nyní míří na trať k posledním pokusům, nicméně v boxech zůstává Vettel, Räikkönen, Rosberg, Hülkenberg, Perez, Verstappen, Ricciardo a Bottas. V boxech zůstává i Lewis Hamilton, který si zajel jedno pomalé kolo a tím si svou kvalifikaci odbyl. Kvůli penalizacím nemá smysl se o nic snažit.

0:00 – Čas vypršel, ale máme ještě několik pilotů v letmých kolech – Renaulty, Saubery, Toro Rossa, Buttona, Massu, Manory. Palmer jde na jedenácté, Magnussen ho překonává a jde místo něj na jedenácté. Ericsson se posouvá pouze na patnácté, Ocon ho překonává a jde na patnácté, Wehrlein jde na osmé místo. Nasr jde na čtrnácté, je to šílenství! Massa jde do čela!

KONEC Q1! Nejrychlejší čas zajel Felipe Massa! Odstupují 17. Felipe Nasr, 18. Esteban Ocon, 19. Daniil Kvyat, 20. Marcus Ericsson, 21. Lewis Hamilton a 22. Fernando Alonso.

Výborný čas zajel Felipe Massa, který se na poslední chvíli vytáhl s časem o necelou desetinu rychlejším než Vettel. Ale tím pravým hrdinou je Pascal Wehrlein, který se na poslední chvíli dokázal vyšvihnout až na deváté místo! V Q2 to nemusí být to samé, ale Manor zde vypadá velmi hezky, je to způsobeno dlouhými úseky na plný plyn, na kterých je Manor silný.

Je potřeba zdůraznit, že Rosberg své jediné letmé kolo, které mu stačilo na na třetí místo, zajel na měkké sadě pneumatik. Na měkčí směsi samozřejmě bude mnohem rychlejší. Hamilton ale ve svém rozhovoru po kvalifikaci prozradil, že Mercedes se s měkčí směsí na této trati hodně trápí, nebo na jejich voze rychle degraduje.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začala, prvním na trati je Pascal Wehrlein v Manoru, které v Q1 zajel výborné kolo. Jeho nový kolega Ocon také zajel solidní kolo, ale o necelou desetinu se do Q2 nedostal.

13:00 – Wehrlein zajíždí zpět do boxů po out-lapu. Dává týmu zprávu, že má pocit, jako by jedna z pneumatik byla uvolněna, což není dobrá zpráva.

12:00 – Kimi Räikkönen vyjíždí na trať na měkké směsi pneumatik, zrovna tak oba Red Bully a Rosberg. Je to strategické rozhodnutí – měkká směs je ideální závodní pneumatikou, superměkká směs odchází příliš rychle. Piloti na zítřejším startu mají samozřejmě nasazeny pneumatiky, na kterých zajeli nejrychlejší kolo v druhé části kvalifikace, tedy nyní. Proto v Q1 jezdili na super-měkké pneumatice, zatímco nyní jedou na měkké. Nicméně vozy více vzadu toho chtějí využít a jedou na super-měkké směsi, aby se pokusili ostatním vyfouknout místo v Q3.

9:00 – Nico Rosberg na měkké směsi zajel výborný čas 1:46.999, což je rychlejší čas, než který v Q1 zajížděli vozy na čele na super-měkké směsi.

8:00 – Gutierrez jde na druhé místo se ztrátou přes dvě sekundy na Rosberga. Buttton je třetí, Magnussen čtvrté, Grosjean pátý a Palmer šestý.

7:30 – Nyní ale do cíle dorazily vozy Force Indie, které jdou na druhé a třetí místo. Räikkönen jde až za Force Indie na čtvrté místo, Vettel jde na páté místo se ztrátou tří desetin na Räikkönena. Ricciardo v Red Bullu jde na šesté místo.

7:00 – V cíli nyní je Max Verstappen, který zajel výborný čas se ztrátou necelých dvou desetin na Rosberga, jde na druhé místo.

5:00 – Fernando Alonso v rozhovoru říká, že tým neměl po třetím tréninku čas řádně prozkoumat podezřelý problém v motoru, který ho vyřadil v kvalifikaci. Nyní mají čas na šetření a výměnu.

4:00 – V letmém kole jsou Williamsy – Massa byl v první části nejrychlejší, Bottas až na konci první desítky.

3:00 – Bottas jde na šesté místo za Räikkönena, vzápětí ho ještě o kousek překonal i Felipe Massa, který jde na šesté za Ferrari Räikkönena.

2:00 – Ferrari pro jistotu na trať znovu posílá Vettela i Räikkönena, oba vyjíždí na super-měkké směsi, zřejmě aby v případě potřeby zajeli rychlejší kolo a opustili strategickou výhodu na zítřejším startu. V boxech zůstává Rosberg, Verstappen, obě Force Indie a oba Williamsy. Ricciardo na devátém také zůstává v boxech.

1:00 – V knock-out zóně jsou nyní Button, Magnussen, Grosjean, Palmer, Wehrlein a Sainz.

0:00 – Čas vypršel, ale čekáme ještě na několik časů. Button jde na desáté, Grosjean na jedenácté, Gutierrez na dvanácté, Palmer na třinácté, Wehrlein na čtrnácté, Magnussen se nakonec ještě posouvá na dvanácté místo. Sainz jde na patnácté místo před Wehrleina.

KONEC Q2! Nejrychlejší čas zajel Rosberg, odstupují 11. Grosjean, 12. Magnussen, 13. Gutierrez, 14. Palmer, 15. Sainz a 16. Wehrlein.

Ferrari vidělo, že lidé v knock-out zóně se do TOP10 nedostanou a proto oběma pilotům, kteří byli na velmi rychlých kolech na super-měkké směsi, řeklo, aby zajeli do boxů a zítra tak budou startovat na výhodnější měkké směsi.

Zatímco Alonso se opět trápí se spolehlivostí, Button se dostal do Q3 na desátém místě. Hezký výkon.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace zahájena, na trať se ihned vypravuje mnoho vozů – Rosberg, vozy Ferrari, vozy Red Bullu…

10:00 – Do letmého kola nyní vletěl Valtteri Bottas jako první vůz na trati, za ním se cílem prořítil i Sergio Perez a další.

7:00 – Bottas jde na první místo s časem 1:47.612, Perez je rychlejší a jde na první místo, za něj jde Hülkenberg. Ricciardo jde na čtvrté, ale vzápětí je všechny překonává Seb Vettel, nicméně i toho překonává Verstappen. A nyní všechny překonává Nico Rosberg, který ale na Verstappena má náskok pouze jednu a půl desetiny! Kimi Räikkönen své letmé kolo opustil a zajel do boxů. Vyjel mimo trať a další kolo na těch pneumatikách by už nemělo smysl.

4:00 – Na trati je momentálně osamělý Massa, zbytek pilotů je v boxech a připravují se na poslední šance. Massa v nájezdu do letmého kola masivně zablokoval kola hned v první zatáčce, což mu nepomůže, stejně jako vozy, které se právě dostali na trať z boxů.

3:00 – Všichni už jsou zpět na trati a míří do posledních měřených kol, která rozhodnou o jejich zítřejší startovací pozici.

2:00 – Massa jde pouze na osmé místo, na další kolo už nemá dostatečně čerstvé pneumatiky, to je vše, na co se Brazilec dnes zmůže. Přes vysílačku se omlouvá.

1:00 – Ricciardo trochu bojuje se svým vozem, který vypadá hodně neklidně. Jeho letmé kolo zatím nevypadá úplně nejrychleji.

0:00 – Čas vypršel, Ricciardo se posouvá na třetí místo, Jenson Button jde na osmé místo před Massu, Verstappen se nezlepšuje a zůstává na druhém místě, Hülkenberg se nezlepšuje, zůstává na šestém místě. Räikkönen se řítí do cíle, uvidíme, na co se při svém jediném letmém kole zmůže. Fin jde na třetí místo za Verstappena, Perez se nezlepšuje a zůstává šestý, Sebastian Vettel jde pouze na čtvrté místo. Rosberg zůstává neohroženě na prvním místě.

KONEC Q3! Pole-position získává Nico Rosberg! Za ním 2. Verstappen, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Ricciardo, 6. Perez, 7. Hülkenberg, 8. Bottas, 9. Button, 10. Massa.

Rosberg splnil úkol a získal pole-position bez větších dramat, zatímco Verstappen pokořil další rekord – nejmladší pilot startující z první řady na startu. Räikkönen s Vettelem obsadí druhou řadu na startu, Ferrari nebude nadšené z Verstappena před nimi, avšak díky Hamiltonovi vzadu to není tak bolestivé.

Takto vypadá konečná tabulka po dokončení kvalifikace, od pořadí na startu se však liší kvůli penalizacím. Ericsson, Hamilton a Alonso všichni budou mít penalizaci, avšak ti už jsou úplně na konci pole. Nicméně Gutierrez na třináctém místě s pořadím ještě trochu zamíchá.

Sdílejte na:
Zavřít