ONLINE: Velká cena Německa 2016

ONLINE: Velká cena Německa 2016

Živý komentář k Velké ceně Německa 2016 na okruhu Hockenheimring. Nejnovější komentář načtete opětovným načtením stránky.

Závod začíná ve 14:00

Včerejší kvalifikaci na poslední chvíli parádním kolem získal Nico Rosberg, což německé fanoušky na okruhu potěšilo. Nepotěšilo to druhého Lewise Hamiltona, který ve svém posledním kole udělal chybu a pole-position mu proklouzlo mezi prsty.

Ve druhé řadě za Mercedesem bude startovat duo Red Bullu, Ricciardo třetí a Versteppen čtvrtý. Red Bull bude v závodě spíše než s Mercedesy bojovat s Ferrari, která obsadila třetí řadu v pořadí Räikkönen – Vettel. Do bojů se mohou dostat i Williams a Force India, který doplňují první desítku.

Celkové shrnutí kvalifikace s kompletními výsledky můžete nalézt zde. Živě jsme kvalifikace sledovaly tady.

Na Hockenheim-ringu, na kterém se Velká cena Německa jede, jsme byli naposledy v roce 2014, vloni kvůli finančním problémům bylo Německo vypuštěno. Trať je poměrně krátká, avšak je na ní dostatek předjížděcích příležitostí, v minulosti jsme tu viděli nádherná souboje. Hockenheim je poměrně old-school okruh, ačkoliv jeho původní podoba byla odlišná – byl mnohem delší a trať vedla místo druhé zatáčky dále rovně do lesa, kterým se táhla dlouhá pravotočivá zatáčka, která se postupně vrátila do dnešní vlásenky. Nicméně i tato podoba je v očích fanouška Formule 1 klasika.

První sektor je krátký, skládá se z pár zatáček, které jsou pro dobré kolo klíčové, v první zatáčce se přiměřeným využitím vnějšího obrubníku dá nahnat velká spousta času a čisté projetí zatáček 2 a 3 poskytne klíčové momentum pro následující rovinku, na které začíná druhý sektor. Na konci rovinky je nejpomalejší zatáčka okruhu – vlásenka. Mnoho předjížděcích manévrů se zde dá očekávat a také mnoho nedobrzdění a vyjetí do únikové zóny. Další sekce zatáček opět nabízí mnoho příležitostí pro manévr a skvělé souboje bok po boku. Třetímu sektoru se přezdívá „Stadion“, poněvadž většina z něho se nachází na bývalém stadionu, nádherná sekce zatáček, které mají krásný rytmus a piloti ji mají rádi, nicméně pokud to přeženou, budou mít problémy. Hockenheim sice má dostatek únikových zón v těch nejkritičtějších místech, nicméně velkou část trati obklopuje tráva či štěrk, piloti si zde tedy musí dát větší pozor.

Pro Velkou cenu Německa samozřejmě piloti obdrželi také několik penalizací, které zamíchaly pořadím na startu, shrňme si startovní pozice:

Pos Driver Team
1    Nico Rosberg Mercedes
2    Lewis Hamilton Mercedes
3    Daniel Ricciardo Red Bull
4    Max Verstappen Red Bull
5    Kimi Raikkonen Ferrari
6    Sebastian Vettel Ferrari
7    Valtteri Bottas Williams-Mercedes
8    Nico Hulkenberg* Force India-Mercedes
9    Sergio Perez Force India-Mercedes
10    Felipe Massa Williams-Mercedes
11    Esteban Gutierrez Haas-Ferrari
12    Jenson Button McLaren-Honda
13    Fernando Alonso McLaren-Honda
14    Jolyon Palmer Renault
15    Carlos Sainz* Toro Rosso-Ferrari
16    Kevin Magnussen Renault
17    Pascal Wehrlein Manor-Mercedes
18    Daniil Kvyat Toro Rosso-Ferrari
19    Rio Haryanto Manor-Mercedes
20    Romain Grosjean* Haas-Ferrari
21    Felipe Nasr Sauber-Ferrari
22    Marcus Ericsson Sauber-Ferrari

Závod

ZK – Nico Rosberg odstartoval do zahřívacího kola, mechanici nemají moc času se odsunout do pit-lane, trať je poměrně krátká.

ZK – Celé pole krom Estebana Guttiereze má obuty super-měkké červeně označené pneumatiky. Guttierez má měkkou žlutou sadu.

ZK – Pole už se seřazeno a čekáme na start!

1/67 – Lewis Hamilton skvěle odstartoval, ujímá se vedení, kolem Rosberga se dostaly i oba Red Bully. Nyní na Rosberga útočí i Vettel, nicméně Rosberg se ubránil.

2/67 – Mnoho soubojů skrze celé pole, velmi chaotické první kolo, ale obešlo se bez kontaktů. Rosberg zaútočil na Ricciarda na třetím místě, nádherný souboj skrze celý druhý sektor, ale Ricciardo měl ostřejší lokty a místo si udržel.

3/67 – Jolyon Palmer míří do boxové uličky. Nasadil měkkou sadu pneumatik a rovnou míří ven. To nejspíše nebyla plánovaná zastávka.

4/67 – Verstappen dostal zprávu, že Hamilton musí šetřit pneumatiky, a že v této fázi závodu budou dělat totéž. Rosberg je stále za Ricciardem navzdory povolenému DRS. Hned za sebou má Vettela i Räikkönena, kteří si po startu prohodili pozice.

6/67 – Fernando Alonso útočí na Felipeho Massu a ve vlásence ho předhání! Motor Honda na rovince překonal motor Mercedesu! Alonso se posouvá na desáté místo. Na trati se nám válí velký kus předního křídla jednoho z vozu Manoru Ria Haryanta, který přišel do kontaktu se svým týmovým kolegou Wehrleinem.

7/67 – Felipe Massa má nyní plné ruce práce s Carlosem Sainzem, který na něj nepříjemně dotírá z dvanáctého místa.

8/67 – Daniil Kvyat si stěžuje na velké opotřebení zadních pneumatik, schází mu mechanický přítlak. Kvyat a Nasr v boxech. Sainz nyní málem narazil do Massy ve vlásence, Brazilec jel velice pomalu a Španěla to překvapilo. Max Verstappen si také začal stěžovat na potíže s trakcí kvůli opotřebení zadních pneumatik.

9/67 – Sainz ve vlásence konečně překonal Massu, toho to trochu rozhodilo a využil toho i Kevin Magnussen v Renaultu, který se kolem něj protáhl na dvanácté místo. Massa nyní míří do boxů. Sainz taktéž. Sainz má ale problémy a na trať se vrací opět za Massou.

11/67 – Mezitím si Hamilton na čele pole zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým. Ricciardo si stěžuje na pneumatiky. Připravují se i u Mercedesu a do boxů zajíždí Nico Rosberg. Rosberg se v boxech zdržel o něco více, Verstappen zajel do boxů před ním a také se před ním udržel. Verstappen ihned po návratu na trať předjíždí Jensona Buttona. Nico Rosberg tak má před sebou oba McLareny.

13/67 – Hamilton stále pokračuje, Daniel Ricciardo v boxech a vrací se na trať opět před McLareny, za kterými se stále trápí Rosberg. Ten nyní předjíždí Alonsa v nájezdu do vlásenky. Räikkönen má problémy se zadními pneumatikami, hlásí před vysílačku. Nicméně do boxů nyní míří Sebastian Vettel, přezouvá na měkkou sadu pneumatik. Button taktéž v boxech, Rosberg má volnou cestu k Red Bullům. Vettel se vrací za Alonsem.

14/67 – Hamilton dostal zprávu „Hammertime!“. A zajíždí do boxů, přezouvá na měkkou sadu pneumatik. Za ním do boxů míří Kimi Räikkönen.

15/67 – Rosberg zajel nejrychlejší kolo závodu, Räikkönen měl velmi pomalou zastávku, vrací se na trať za Grosjeanem, ale toho ihned předjíždí na rovince před vlásenkou.

16/67 – Vypadá to, že vozy Ferrari na zastávce ztratili nějaký čas na Rosberga, nicméně ten na rozdíl od vozů Ferrari přezul na super-měkkou směs a zřejmě cílí na tří zastávkovou strategii.

17/67 – Rosberg zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým, dohání Daniela Ricciarda před sebou. Mezitím Max Verstappen pomaličku stahuje ztrátu na Hamiltona.

18/67 – Gutierrez neubránil deváté místo před Jensonem Buttonem, který na něj zaútočil ve vlásence. Verstappen na druhém místě začal ztrácet, zhruba 3 desetiny na kolo. Nicméně jeho inženýr mu říká, že zajíždějí identické časy…

20/67 – Kevin Magnussen předjíždí Felipeho Massu ve vlásence, hezký manévr navzdory lehce zablokovaným kolům. Alonso se mezitím dostal před Pereze, který se před ním vynořil z boxů.

21/67 – Massa je znovu pod tlakem od Sainze, před kterého se dostal během pit-stopů. Sem tam zablokuje kola, očividně dneska se svým vozem dost bojuje. Verstappen, který přezul v prvním pitstopu opět na super-měkkou směs na rozdíl od většiny lidí kolem sebe hlásí „Tohle rozhodně není pneumatika pro závod!“ Velmi rychle se mu zřejmě pneumatiky opotřebovávají a navzdory tomu, že to je rychlejší směs, nyní jezdí stejné časy jako Hamilton.

22/67 – Massa ztratil dvě pozice během dvou zatáček! Nejdříve se před něj dostal Sainz, následně i Romain Grosjean. Alonso útočí na Gutierreze a po souboji trvajícím většinu druhého a třetího sektoru se Alonso posunul na desáté místo. Gutierrez je zatím posledním pilotem, který ještě nebyl v boxech.

24/67 – Dvanáctý Perez nyní taktéž překonal Gutierreze, který stále ještě nezajíždí do boxů.

25/67 – Ricciardo dostává zprávu, že piloti na super-měkkých pneumatikách se hodně trápí, má si také hlídat své měkké pneu.

26/67 – Kevin Magnussen je dnes v náladě, předjíždí Estebana Gutierreze a jde na dvanácté místo. Gutierreze, který stále ještě nezajel do boxů nyní dohnal i Romain Grosjean. A až na konci 26. kola Gutierrez do boxů doopravdy míří.

27/67 – Jolyon Palmer zajíždí do boxů a krom pneumatik mění i poškozené přední křídlo z kontaktu v prvním kole. Lewis Hamilton momentálně zajíždí kola zhruba o sekundu rychlejší než Max Verstappen, který hodně zpomaluje. V boxech nyní vidíme i Felipeho Massu, při pitstopech mechanici kontrolují levé zadní zavěšení, nakonec se rozhodli nasadit nové pneu a Massu zase poslat ven.

28/67 – Nico Rosberg je v boxech, hladký průběh zastávky a vypadá to, že se vrátil na poměrně prázdnou trať.

29/67 – Verstappen v boxech z druhého místa, Red Bull se zřejmě snaží pokrýt strategii Rosberga na třech zastávkách. Verstappen vyjel na trať těsně před Rosbergem, ten na to tlačí, Verstappen měl hodně ostré lokty, ale Rosberg si to nenechal líbit a mladíka rychle usměrnil.

30/67 – Verstappen si nyní stěžuje přes rádio na vytlačení od Rosberga. Na to, že právě Verstappen je věčně označován za agresora, který je ostatním nebezpečný, si nemůže moc stěžovat. Ale navzdory tomu nyní komisaři vyšetřují Rosberga za vytlačení pilota mimo trať.

32/67 – Sebastian Vettel v boxech pro super-měkké pneumatiky.

33/67 – Räikkönen kopíruje strategii Vettela a zajíždí do boxů pro super-měkké pneumatiky.

34/67 – Sergio Perez pod tlakem od Grosjeana. Daniel Ricciardo v boxech pro super-měkké pneumatiky. Zajímavé volby od týmů, ještě před chvílí byli super-měkké pneumatiky špatnou volbou.

35/67 – Lewis Hamilton v boxech, přezouvá také na super-měkkou směs. Rosberg obdržel penalizaci 5 sekund za vytlačení Verstappena mimo trať. Rosberg na to reaguje tím, že zablokoval brzdy a že to podle něj bylo v pořádku. Za mě osobně si myslím, že to bylo závodění a sám Verstappen je natolik agresivní, že by si na takovýto manévr neměl stěžovat. Ale vedení závodu si o tom myslí něco jiného.

36/67 – Romain Grosjean před sebe pustil Estebana Gutierreze, který je na úplně jiné strategii. Mezitím Ricciardo zajel nejrychlejší kolo závodu. Rosberg je momentálně na druhém místě po pitstopu Ricciarda a předjížděcím manévru na Verstappena.

38/67 – Felipe Massa zajíždí do boxů a odstupuje ze závodu, vůz nejspíše není v pořádku, jeho rychlost po celý závod byla velmi špatná. Nyní společně s mechaniky obhlíží záď svého vozu.

39/67 – Ricciardo a Verstappen jsou nyní velmi blízko sobě a schyluje se k souboji o třetí místo, Red Bull je zřejmě nechá bojovat.

40/67 – Max Verstappen před sebe pustil Daniela Ricciarda na super-měkké pneumatice, sám jede na měkké pneumatice. Mají jiné strategie a nyní to vypadá, že ta Ricciardova se ukazuje jako ta lepší.

41/67 – Pokud by nyní skončil závod, Rosberg by kvůli své penalizaci skončil až na čtvrtém místě za oběma Red Bully, Ricciardo navíc začal hodně tlačit. Mercedes tedy dává Rosbergovi instrukci, že od něj potřebují kola s časy kolem 1:19 sekundy.

42/67 – Verstappen si stěžuje na nedotáčivost na měkkých pneumatikách. Ricciardo už je skoro jenom sekundu za Rosbergem.

44/67 – Rosberg jede příliš pomalu, zajíždí časy kolem 1:21 a Ricciardo už je na něj nalepený. Ferrari přikazuje Vettelovi, aby zajel do boxů pro nové pneumatiky, Vettel pozvánku odmítá, říká, že pneumatiky jsou pořád dobré a zatím do boxů nechce.

45/67 – Rosberg v boxech, odpykal si svých pět sekund a následně přezul na nové pneumatiky. Vettel znovu volán do boxů, ptá se s kým asi tak bude závodit, k čemu je brzká zastávka dobrá, tým mu odpovídá, že stále závodí s Verstappenem, který je o osm sekund před ním. Ale těsně před pit-lane Vettel dostal rozkaz, aby zůstal na trati, do boxů totiž zajel Max Verstappen.

47/67 – V boxech je Daniel Ricciardo. Za ním do boxů míří i Vettel, vrací se ve stejném pořadí na nových pneumatikách. Ricciardo i Verstappen nyní jedou na super-měkkých pneumatikách. Vettel přezul na měkké pneu. Daniel Riciardo po své zastávce dohnal Räikkönena, který ještě nemá za sebou svou poslední zastávku.

48/67 – Lewis Hamilton v boxech, zajel tam z prvního místa a na něm se také vrací. Räikkönen v boxech, vrací se zase za Vettela. Mezitím Verstappen nyní pro změnu dohání Ricciarda na druhém místě. Nyní už nebude nikdo nikoho pouštět, ale bude se bojovat.

50/67 – Verstappen na rozdíl od Ricciarda nasadil již použité pneumatiky, má tedy nevýhodu.

51/67 – Ricciardo je 6 a půl sekundy za Hamiltonem, pomalu ale jistě ho dohání. Hamilton musí myslet i na výdrž svého motoru, je na tom s využitím součástí motoru dost bídně, proto si musí motor opečovávat, je možné, že záměrně zpomalil.

52/67 – Gutierrez zaútočil na třináctého Magnussena, ten se sice dobře bránil, ale Gutierrez v Haasu na něj vyzrál.

55/67 – Ricciardo není spokojen s rychlostí uhýbání Gutierreze o kolo pozadu, dostává odpověď, že tohle Gutierrez dělám všem, že to je jedno. Grosjean zaútočil na třináctého Magnussena. Hezký a nenápadný manévr.

57/67 – Button si stěžuje na opotřebené super-měkkých pneumatik. Dotazuje se týmu, jestli jsou si jistí, že jim to neprohraje závod.

60/67 – Piloti dostávají zprávy, že v první zatáčce by se za chviličku mohly objevit kapky deště, ale vzhledem k tomu, že už jsme na konci závodu, to nejspíše vůbec nic neovlivní. Kevin Magnussen nyní ztratil pozici ve prospěch Daniila Kvyata.

61/67 – Felipe Nasr končí v závodě. Zajížděl do boxů a tým plánoval zatlačit ho do garáže, ale zvládl pouze dojet na začátek pit-lane.

62/67 – Valtteri Bottas si hlídá sedmé místo před domácím Nicem Hülkenbergem, nicméně ten se nedal a Williams předjel. Hamilton hlásí kapky deště v první zatáčce.

64/67 – Fernando Alonso na desátém místě se brání před útoky jedenáctého Sergia Pereze. Za nimi netrpělivě čeká Max Verstappen na to, už mu uhnou.

65/67 – Perez Verstappena pustil, Alonso také, ale využil slipstreamu za Rosbergem, aby si pomohl na rovince, nic méně při nájezdu do vlásenky probrzdil a Perez mezery využil a dostal se na poslední bodované místo.

66/67 – Button na devátém místě tlačí na Bottase, tým mu hlásí, že Bottas má přes třicet kol staré pneumatiky, Button odpovídá „Good!“ a Bottase po pár zatáčkách překonává.

67/67 – Hamilton najíždí do posledního kola. Dnešek mu vyšel perfektně, bezchybný start, problémy pro kolegu, příliš pomalé Red Bully za zády. Bez jakékoliv výzvy si dojíždí pro vítězství ve Velké ceně Německa.

KONEC ZÁVODU! Velkou cenu Německa 2016 vyhrává Lewis Hamilton! Na druhém místě dojíždí Daniel Ricciardo, na třetím Max Verstappen! Nico Rosberg čtvrtý, Sebastian Vettel pátý, Kimi Räikkönen šestý, Nico Hülkenberg sedmý, Jenson Button osmý, Valtteri Bottas devátý a Sergio Perez desátý!

To je pro dnešek všechno, děkujeme za sledování a užijte si dlouhou letní pauzu Formule 1. Uvidíme se v Belgii!

Sdílejte na:
Zavřít