Rozpočtový strop je správná myšlenka, ale nebude fungovat, myslí si ve Ferrari

Rozpočtový strop je správná myšlenka, ale nebude fungovat, myslí si ve Ferrari

V poslední době se opět začalo ve velkém spekulovat o zavedení rozpočtového stropu pro týmy. Ve Ferrari se domnívají, že jde o správnou myšlenku, která ale ve velkých týmech nebude fungovat.

O funkcích rozpočtového stropu, který chce zavést nový vlastník Formule 1 – skupina Liberty Media – vážně pochybuje zejména šéf Ferrari, Sergio Marchionne.

O rozpočtových stropech se již v minulosti vedly mnohé diskuse a zejména v posledních dvou desetiletích šlo o velmi často zmiňovanou tématiku, ale zatím se nikdy nedostaly do platnosti. Jejich cílem je kontrolovat výdaje týmů a tímto způsobem umožnit i menším soukromým stájím konkurovat těm velkým továrním. Přestože Marchionne uznává, že jde o správnou myšlenku, vážně pochybuje o jejím reálném fungování.

Realita je taková, že Formule 1 je extrémně drahý sport,“ řekl Ital pro anglický deník The Sun. „Jsou tu tovární týmy jako Mercedes či Renault, které se mohou soustředit na vývoj v různých oblastech a to je pro rozpočet nebezpečné.

Myšlenku zavést nějakou horní rozpočtovou hranici považuji za správnou, ale bude záležet především na týmech jak se k tomu postaví. Nevěřím, že to bude fungovat.“

Marchionne také dodal, že navzdory snahám FIA zredukovat náklady týmů, například mnohými omezeními v oblasti motorů a převodovek, neušetřilo Ferrari v posledních letech prakticky nic.

Když se podívám na staré statistiky – 10 let dozadu a více – zjistím, že se Ferrari nikdy nebálo kvůli F1 utrácet velké peníze. Navzdory všem zásahům od FIA si týmy vždy našly cestu, jak utrácet ve velkém v jiných oblastech. Velké týmy mají výhodu, že mohou utrácet i v jiných oblastech, než je F1, a právě poznatky odsud využijí i ve sportu.“

„Je to největší problém pro ty, kteří chtějí omezovat peníze vynaložené na vývoji aut – vždy se najdou oblasti a cesty, které rozpočtovým stropem nemohou být ovlivněny a právě do nich týmy pak investují více.“

„Při zpětném pohledu na posledních 5 či 6 let jsme neušetřili díky omezením ani jediné euro, naše peníze šly do jiných. Neovlivněných oblastí, které jsme využili i při F1, přesto, že s ní na oko nesouvisely.“

 „V principu je rozpočtový strop správná myšlenka, ale požadované výsledky jeho zavedení nebudou nikdy dosaženy,“ uzavřel Marchionne.

Sdílejte na:
Zavřít