Zemřel poslední žijící jezdec, který se v roce 1950 zúčastnil první sezony Formule 1

Zemřel poslední žijící jezdec, který se v roce 1950 zúčastnil první sezony Formule 1

Zemřel Robert Manzon, poslední žijící účastník premiérové sezony Formule 1, která se konala v roce 1950. Bývalý jezdec zemřel ve věku 97 let.

Manzon absolvoval svůj první automobilový závod už v devětadvaceti letech a jednalo se o závod sportovních automobilů. V tomto světě si poměrně rychle dokázal vytvořit jméno silného jezdce, který dokázal potrápit i ty největší hvězdy v oboru.

Jak jistě všichni víme, první sezona Formule 1 se konala v roce 1950 a Manzon v začátcích tohoto slavného sportu působil šest let. Absolvoval 28 velkých cen a zaznamenal 16 mistrovských bodů. Výsledkovým maximem Roberta Manzona byla dvě třetí místa ze závodů v Belgii 1952 a Francii 1954. Maximem v šampionátu jezdců byla šestá příčka, kterou získal ve stejném roce, jako své první umístění na stupních vítězů.

„Všechno je postavené na hlavu. V dnešní době závodníci končí kariéru v dobách, kdy my teprve začínali. Závody jsou ale neporovnatelně bezpečnější. Já zažil smrt jedenácti závodníků, šlo v průměru o jednoho za sezonu. Ale kdybych měl šanci, tak bych si znovu zvolil kariéru automobilového závodníka,“ řekl Manzon v jednom z posledních rozhovorů.

Robert Manzon žil sám a již několik týdnů se necítil příliš dobře. Několikrát musel dokonce navštívit nemocniční zařízení. Poslední informace hovoří o tom, že v průběhu noci ztratil vědomí a již se neprobral.

Sdílejte na:
Zavřít