Formule 1 se vydá na inspekci do Assenu

Formule 1 se vydá na inspekci do Assenu

Představitelé Formule 1 navštíví během několika následujících týdnů okruhu v Assenu. Právě na tomto okruhu by se mohl v budoucnu uskutečnit návrat Velké ceny Nizozemska do kalendáře královny motorsportu.

V Nizozemsku došlo v posledních letech zejména zásluhou výkonů Maxe Verstappena ke zvýšení zájmu o Formuli 1. Tato „Max Mania“, která v „zemi tulipánů“ propukla, vede ke snahám vrátit do Nizozemska závod královny motorsportu. Poté, co se hovořilo o pořádání závodu v ulicích Rotterdamu, hlavního města Amsterdamu nebo na okruhu Zandvoort, se poslední dobou v souvislosti s pořádáním potenciální Velké ceny Nizozemska nejvíce mluví o Assenu.

A nyní se zdá, že by možnost pořádání závodu na poslední jmenované trati nemusela zůstat pouze v úrovni spekulací, ale naopak by mohla nabrat reálnější kontury. Na závodní okruh do Assenu, který je proslaven zejména pořádáním závodu MotoGP. se totiž v nejbližších týdnech vydají představitelé Formule 1, aby absolvovali další rozhovory ohledně návratu královny motorsportu do Nizozemí.

K jednomu setkání již došlo minulý víkend na Hockenheimringu a to mezi zástupci Liberty Media a ředitelem Dutch GP Foundation Lee Van Damem. „Měli jsme dobré setkání. Všechno bylo velmi pozitivní. Za dva, až tři týdny přijedou do Assenu, aby se podívali na trať,“ řekl Van Dam.

Trať již na začátku letošního roku navštívil Charlie Whiting. Technický delegát FIA tehdy prohlásil, že by okruhu stačilo pouze pár úprav. Při další návštěvě dojde k prohlídce trati a také jejího zařízení.

„Whiting navštívil okruh TT jménem FIA a nyní bude FOM zkoumat, zda-li je Assen vhodným místem pro Formuli 1. Brzy pošlou techniky, kteří se podívají na trať jako na celek a na zařízení. Nemáme žadnou jistotu, ale pokud by se jim na celé věci něco nezdálo, nebudou se obtěžovat přijít. Teď samozřejmě doufáme, že budeme schopni udělat další krok. Už poslali pár lidí se podívat na nizozemskou TT (závod MotoGP, který se v Assenu konal 1. července- pozn.red.) Byli s touto tratí velmi spokojeni,“ uvedl dále Lee Van Dam.

Závod Formule 1 by v Assenu Dutch GP Foundation ráda přivítala v roce 2020 nebo v sezoně 2021. Velká cena Nizozemska byla v minulosti součástí kalendáře Formule 1 hned 34krát. Ve všech případech byl dějištěm závodu okruh Zandvoort. Naposledy se zde závodilo roku 1985, kdy si pro svůj poslední triumf v kariéře dojel v barvách McLarenu Niki Lauda.

 

Sdílejte na:
Zavřít