F2: Pro ART znamenala Barcelona dvě vítězství, pro Charouze dvakrát body

F2: Pro ART znamenala Barcelona dvě vítězství, pro Charouze dvakrát body

Dva počasím ovlivněné závody Formule 2 v Barceloně znamenaly dvě vítězství francouzké stáje ART Grand Prix. V sobotu vyhrál George Russell a v neděli Jack Aitken. Italský jezdec Antonio Fuoco zajistil českému týmu Charouz Racing System dvakrát body.

Trénink a kvalifikace

V pátek dopoledne běhal Anglo-Thajec Alexander Albon po barcelonském paddocku se spokojeným úsměvem. Nejen, že se mu konečně podařilo zajistit finance a podepsat smlouvu pro celou sezonu, ve volném tréninku daroval své stáji DAMS nejrychlejší čas. Byl při tom o tři desetiny rychlejší, než Brazilec Sergio Sette Câmara (Carlin), za kterým v desetinových odstupech následovali Luca Ghiotto (Campos), Nyck de Vries (Prema) a Lando Norris (Carlin). Rychlejší z obou jezdců týmu Antonína Charouze byl tentokrát Antonio Fuoco. Ital si zapsal šestý čas, zatímco Švýcar Louis Delétraz dosáhl 11. pozice.

Albonova nálada se neměla zhoršit ani během odpolední kvalifikace – naopak: Z horečnatého snažení vetšiny konkurence zajet co nejrychleji v závěrečných minutách vyšel opět jako nejlepší. Časem 1:28.142 byl o dvě desetiny rychlejší než jednička týmu Prema-Theodore Nyck de Vries a Camposův Luca Ghiotto. Dobrý výsledek týmu DAMS doplnil Kanaďan Nicholas Latifi slibným šestým časem za oběma piloty stáje ART Georgem Russellem a Jackem Aitkenem. Oba piloti týmu Charouz Racing System zajeli navzájem téměř identický čas a měli v sobotu obsadit šestou startovní řadu.

„Z celého srdce takovou taktiku nenávidím,“ narážel poleman Albon na skutečnost, že ho tým do druhé poloviny přerušené kvalifikace vyslal dříve, takže posledních pět minut strávil sledováním snažení svých soupeřů. „Pozorovat nečinně ostatní je horor, o to šťastnější jsem, že to vyšlo.“

11. května 2018

Sobotní závod

Dobré Albonovo španělské představení v sobotu pokračovalo jen částečně. Pod zataženou, deštěm hrozící oblohou reagoval na startu zle, čehož za lehké přeháňky ihned využili de Vries, Russell a Ghiotto, aby ho odsunuli za sebe. O první místo si to poté rozdali de Vries s Russellem. Brit Nizozemce začátkem šestého kola ve vedení vystřídal, zatímco se za nimi Albon dostal před Ghiotta. O dvě kola později se jezdec DAMSu posunul na druhé místo a začal stíhal Russella. Ovšem na úkor opotřebování pneumatik. Z vedoucí skupiny musel Albon do boxů jako první, takže v boji o vítězství nakonec nehrál roli.

O vítězi se rozhodlo mezi Russellem a de Vriesem. Nizozemcův nejvážnější útok na vedoucí pozici se odehrál závěrem závodu v páté zatáčce. De Vries ale brzdil příliš pozdě, což dokonce umožnilo třetímu Norrisovi ohrozit jeho druhé místo. V cíli byl junior Mercedesu Russell jako první o sekundu před de Vriesem, který zachránil 0,7 s náskoku na Norrise.

Poleman Albon dojel za Ghiottem jako pátý, Fuoco zachránil po nenápadném závodě bodík, Delétraz havaroval se Seanem Gelaelem a postaral se tak o jednu ze čtyř neutralizací.

„Samozřejmě, že to nebylo lehké. Mokro na startu a Nyckův tlak… Jeli jsme absolutně naplno – jaké to velké vítězství,“ těšil se George Russell ze svého druhého úspěchu sezony.

12. května 2018

Nedělní sprint

Když se pole Formule 2 seřadilo v neděli dopoledne na start sprintu, byla trať po nočním dešti ještě vlhká. Pole position tentokrát připadla Arťomu Markelovovi, ani jemu ale nepřinesla štěstí. Tentokrát to byl Jack Aitken, kdo vyrazil nejlépe před Settem Câmarou. A nejen to: Anglo-Korejec vyjel na Brazilce ještě během prvního kola třísekundový náskok. Sette Câmara později uklouzl v 10. zatáčce, čehož využili Albon s Norrisem, aby se posunuli na druhou a třetí pozici.

Aitkenův náskok ovšem zmizel po nehodě Tadasukeho Makina s Nireiem Fukuzumim, po které se pole muselo na několik kol seřadit za safety carem. Na nebezpečí za sebou ale dokázal jezdec ARTu odpovědět sérií rychlých kol a stejně tak suverénně hájil první místo i po dalších dvou (virtuálních) neutralizacích. V cíli byl junior Renaultu o 1,5 s před Albonem a mohl tak slavit své první vítězství ve Formuli 2. Na stupních vítězů je doplnil Lando Norris, který po šesti závodech šampionátu vede v celkovém hodnocení. Fuoco znovu dojel spolehlivě na bodech, tentokrát získal týmu Charouz 2 body za 7. místo.

Šampionát pokračuje za dva týdny v rámci Velké ceny Monaka.

13. května 2018

Sdílejte na:
Zavřít