Hartley: Kvyat by mě měl napodobit

Hartley: Kvyat by mě měl napodobit

Poté co byl v roce 2010 Brendon Hartley vyhozen z juniorky Red Bullu, zamířil mladý Novozélanďan do WEC, kde vyzrál a získal mnoho cenných zkušeností, a nakonec se do světa vrátil F1. Vloni byl z juniorky Red Bullu vyhozen Daniil Kvyat. Hartley mu radí, aby se vydal stejnou cestou jako on.

Kvyatova kariéra v F1 začala v roce 2014 u týmu Toro Rosso, kde byl v říjnu 2013 potvrzen jako týmový kolega Jeana-Erica Vergneho. V „béčkovém“ týmu Red Bullu nahradil Daniela Ricciarda, který odešel do „áčkového“ týmu, kde nahradil Marka Webbera, který zamířil do WEC. Hned další rok Rus přestoupil do Red Bullu, kde nahradil Sebastiana Vettela, který odešel do Ferrari, ze kterého odešel Fernando Alonso, který se vrátil k McLarenu, kde nahradil Kevina Magnussena. V témže roce získal i své první a zatím poslední stupně vítězů. Stalo se tak v Maďarsku v nejdramatičtějším závodě sezóny. O rok později se mu ale vše sesypalo jako domeček z karet. Po domácím závodě v Soči byl sesazen zpátky do Toro Rosso, kde nahradil Maxe Verstappena, který se naopak posunul do Red Bullu. O další rok později Kvyat v F1 skončil, i když ne tak docela.

Kvyata budeme letos vídat v barvách Ferrari, ovšem ne jako závodního jezdce, nýbrž testovacího. Zatím ale není jasné, jestli bude někde závodit. Jednou možností je WEC odkud se do F1 vrátil Brendon Hartley, kterého se Red Bull také před několika lety zbavil. Hartley v této sérii podle svých slov vyspěl a mnoho se toho naučil, navíc získal i jeden titul. Novozélanďan tuto cestu doporučuje i Kvyatovi.

„Myslím, že mě vytrvalostní závody hodně naučily,“ řekl Hartley pro ESPN.

„Mladí jezdci často nadávají na vše kolem sebe, aniž by se podívali sami na sebe. Vytrvalostní závody vás tohle odnaučí. Vůz, se kterým závodíte sdílíte s dalšími jezdci, od kterých se můžete něco přiučit.“

„Někdy je váš týmový kolega se stejným vozem rychlejší než vy a vy to musíte akceptovat, a protože jste jedna posádka, není žádný problém si s vaším kolegou o tom rychlém kole popovídat a něco se přiučit. Mně osobně to pomohlo.“

„V F1 to je podobné s tím rozdílem, že váš týmový kolega vám toho nechce tolik říct, protože jste pro něj ten největší soupeř. Ve vytrvalostních závodech musíte fungovat jako tým, čímž se z vás stane vyzrálejší jezdec,“ uzavřel Hartley.

Sdílejte na:
Zavřít