Uvidíme v Le Mans také Sirotkina?

Uvidíme v Le Mans také Sirotkina?

Rus by se mohl stejně jako loni představit ve slavném závodě.

V letošním ročníku legendárního závodu 24 hodin Le Mans by mohla mít Formule 1 skutečně hojné zastoupení. Již dlouho se hovoří o možném startu dvojnásobného šampiona Formule 1 z let 2005 a 2006 Fernanda Alonsa. Španěl usiluje o tzv. trojkorunu, což je vítězství ve Velké ceně Monaka(zde triumfoval již v letech 2006 a 2007), v Indy 500 a právě v závodě 24 hodin Le Mans. Na okruhu La Sarthe by se mohl představit v jednom z vozů Toyoty, se kterou se již v listopadu zúčastnil v Bahrajnu nováčkovských testů. Alonso se ale o svém startu v letošním ročníku ještě definitivně nerozhodl. Kromě Španěla jsou se startem v Le Mans spojováni také současní piloti týmu Renault Nico Hülkenberg a Carlos Sainz Jr., kteří by se mohli představit v barvach stáje kategorie LMP2 Signatech Alpine Matmut. Po Alonsovi, Hülkenbergovi a Sainzovi jr. se nyní v souvislosti se startem v Le Mans hovoří již o čtvrtém jezdci Formule 1.

Tím je nový pilot Williamsu Sergej Sirotkin. Rus by se mohl Le Mans zúčastnit s týmem SMP Racing, který od nadcházející sezony vstupuje do vrcholné kategorie LMP1. Svou možnou spolupráci s ruským týmem Sirotkin potvrdil, když prohlásil, že se bude podílet na vývoji a testování nového prototypu ruské stáje. Dále také uvedl, že start v Le Mans ho láká, zdůraznil však, že jeho prioritou pro letošní sezonu je působení ve Formuli 1. Pro Sirotkina by nešlo o první účast v legendární čtyřiadvacetihodinovce. Té se zúčastnil již v loňském ročníku rovněž se stájí SMP Racing, která ale v té době působila ještě v kategorii LMP2. Sirotkin, kterého v minulém roce doplnili v posádce Mikhail Aleshin a Viktor Shaitar, ale do cíle závodu bohužel nedojel.

Jeden ze dvou nováčků letošní sezony Formule 1 by ale nemusel být jedinou hvězdou stáje SMP Racing v Le Mans. Šéf stáje Boris Rotenberg se totiž nechal slyšet, že by rád ke startu v Le Mans zlákal také bývalého pilota stájí Toro Rosso a Red Bull a od letošní sezony vývojového jezdce Ferrari Daniila Kvyata, který by byl jedním ze Sirotkinových spolujezdců. Je ale otázkou, zda Kvyatovi nezabrání ve startu jeho povinnosti v Maranellu. Ani Kvyat ale není posledním hvězdným jménem, které by se v barvách ruské stáje mohl v Le Mans. Tím dalším je Vitalij Petrov, který působil ve Formuli 1 v letech 2010-2012 v týmech Renault a Caterham. S týmem SMP Racing by měl absolvovat kompletní sezonu 2018-2019. Je tedy možné, že stáj SMP Racing nasadí v Le Mans všechny tři ruské piloty, kteří závodili ve Formuli 1.

Sdílejte na:
Zavřít