Za Williams budou závodit Lance Stroll a Sergej Sirotkin

Za Williams budou závodit Lance Stroll a Sergej Sirotkin

Ruského pilota čeká v letošním roce debutová sezona.

Stáj Williams dnes konečně oznámila, kdo zaujme volné místo po odcházejícím Felipem Massovi. Podle očekávaní byl potvrzen příchod ruského pilota Sergeje Sirotkina, který tak v souboji o sedačku porazil Poláka Roberta Kubicu, jemuž se tedy vrátit do královny motorsportu prozatím nepodařilo. Stáj z Grove údajně uzavřela se Sirotkinem víceletý kontrakt.Rus by měl údajně do týmové pokladny přinést 15 milionů dolarů.

Ještě před pár měsíci se tato varianta nezdála příliš pravděpodobná. Na čele seznamu kandidátů byl právě Robert Kubica a za ním následovala jména jako Paul Di Resta, Daniil Kvyat anebo Pascal Wehrlein. O jméně moskevského rodáka se začalo hovořit až po posezonních testech v Abu Dhabí, ve kterých nastoupil právě po boku Kubici a dle slov technického ředitele týmu Paddyho Lowea podal dobrý výkon. Rus stál velmi blízko u vstupní brány do královny motorsportu již v roce 2013, kdy se spolu s příchodem ruských investorů stal tehdy osmnáctiletý závodník součástí švýcarské stáje Sauber, který měl v plánu jej pro sezonu 2014 angažovat jako jednoho z dvojice svých závodních pilotů. Tým ovšem od svého záměru nakonec upustil a pro sezonu, ve které došlo k velikým změnám zejména v oblasti motorů, angažovala Adriana Sutila s Estebanem Gutierrezem. Sirotkin dostal příležitosti v prvním volném tréninku na tehdy premiérovou Velkou cenu Ruska. Další starty ve volných si připsal v posledních dvou sezonách, kdy se celkem šestkrát(dvakrát roku 2016 a čtyřikrát v loňské sezoně) ve voze stáje Renault, u které působil jako rezervní jezdec. Během své kariéry v juniorských sériích o sobě dal nejvíce vědět v GP2, kde obsadil jak v letech 2015, tak 2016 celkové třetí místo. Během těchto dvou let zvítězil dohromady ve třech závodech. Pro loňskou sezonu nezískal stále závodní angažmá a soustředil se zejména na pozici rezervního jezdce u Renaultu. Jednorázově ovšem startoval v sérii Formule 2 v ulicích Baku, kde nahradil v týmu ART Grand Prix Nobuhara Matsushitu a představil se také ve WEC, když se ve voze ruského týmu SMP Racing zúčastnil legendárního závodu 24 hodin Le Mans.

Jaký bude nyní další vývoj kariéry Roberta Kubici není zatím jasné. I přes neúspěch v souboji o závodní sedačku ale není vyloučeno Polákovo setrvání u Williamsu. Podle francouzského listu L’Equipe totiž obdržel od pátého nejlepšího týmu loňské sezony nabídku na pozici rezervního jezdce týmu.

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít