Nebýt technických problémů, zvítězil by v Baku Massa, říká Lowe

Nebýt technických problémů, zvítězil by v Baku Massa, říká Lowe

Technický ředitel týmu Williams Martini Racing Paddy Lowe věří, že nebýt technických problémů, kvůli kterým Felipe Massa nakonec odstoupil, mohl tento oblíbený Brazilec získat v Baku své dvanácté vítězství v kariéře.

Felipe Massa letos získal nejlépe dvě šestá místa z Austrálie a z Bahrajnu. Brazilský závodník, který původně do letošní sezóny ani neměl nastoupit, byl ovšem během průběhu GP Ázerbájdžánu velmi vysoko, a ještě před problémy Hamiltona a Vettela se držel za nimi na třetím místě.

Důvodem odstoupení byl dle Lowa systém klapek na zadním zavěšení, který nezafungoval zrovna dobře a způsobil na voze problémy. Po červené fázi byl Massa stále třetí, ale kvůli problému ztratil rychlost a ostatní jezdci jej začali předjíždět.

Je plno jezdců, kteří tvrdí, že nebýt zbytečných problémů, mohli na městské trati v Baku zvítězit oni. Paddy Lowe dle analýz, které má Williams k dispozici, věří, že vítězství mohlo spadnout do klína právě Felipemu Massovi.

„Po Baku, kde jsme byli svědky skvělého závodění, za mnou chodilo mnoho lidí a všichni tvrdili, že jsme mohli zvítězit, ‚kdyby‘…,“ zdůraznil britský konstruktér.

„Zanalyzovali jsme celý závod a nesouhlasím, že by někteří z prohlašovaných jmen na možné vítězství byli schopni zvítězit, ale rozhodně souhlasím se scénářem, ve kterém by se vítězem stal Felipe Massa. Kdybychom ho na trať nepustili s technickým problémem, mohl ten závod vyhrát,“ dodává Paddy Lowe, který se k Williamsu připojil na začátku tohoto roku.

„Je nám líto, že jsme mu v jeho finální sezóně ‚odepřeli‘ toto vítězství. Bohužel, motorsport dokáže být hodně krutý.“

Nadále Paddy Lowe poděkoval za služby, které Felipe Massa pro svůj tým v sezóně 2017 vykonával. Dle jeho slov byl úžasným závodníkem, který se snažil být obrovskou podporou pro mladého týmového kolegu Strolla.

„Z dálky jsem ho sledoval po mnoho let a obdivoval jsem jeho jezdecký styl, zvláště v roce 2008, když bojoval s Lewisem (Hamiltonem) o titul.“

„V tu dobu jsem byl součástí týmu McLaren. Na krátkou chvilku se stal mistrem světa, takže je Felipe bezpochyby jezdec s mistrovskými ambicemi. Bylo úžasné s ním letos spolupracovat a také se s ním lépe seznámit. Je to skvělý člověk. V paddocku nikdo, kdo by nebyl s Felipem kamarád a je úžasné s ním pracovat, jelikož je pořád nadšený, což není u všech závodníků obvyklé,“ dodal pro Motorsport.com Paddy Lowe.

Felipe Massa bude bezpochyby všem v paddocku chybět. Brazilec v F1 strávil dlouhá léta, debutoval za Sauber v roce 2002, od roku 2006 do konce sezóny 2013 byl pak součástí týmu Ferrari. V moderní hybridní éře jezdil u Williamsu. Během své kariéry získal 11 vítězství, 41 pódiových umístění a 16 pole position.

Příští rok se může stát, že poprvé od roku 1969 neuvidíme na startovním roštu brazilského závodníka. V tuto chvíli není nikdo, kdo by Massovu pozici zaujal. Nejblíže má k Formuli 1 Pietro Fittipaldi, ale tato možnost se nezdá nijak pravděpodobnou pro příští sezónu.

Sdílejte na:
Zavřít