Hong Kong ePrix I: Na úvod sezony triumfuje Sam Bird!

Hong Kong ePrix I: Na úvod sezony triumfuje Sam Bird!

Britský pilot Sam Bird dokázal vyhrát úvodní ePrix Hong Kongu. Krátce před výměnou monopostů dokázal předjet vítěze kvalifikace Jean-Erica Vergna.

Pro naše časové pásmo noční kvalifikace nám napověděla mnoho ohledně nové sezony. Už to nebude souboj dvou tým, vynikající formu mají i další týmy a v závodě se nám to potvrdilo.

V kvalifikaci byl nejrychlejší Jean-Eric Vergne, do Super Pole se dokázali dostat i obě Mahindry, Sam Bird a Daniel Abt. Úřadující šampion, Lucas di Grassi, se do závěrečné části těsně nedostal a startoval ze 6. místa. Jeho největší rival, Sebastien Buemi, startoval až z páté řady.

Závod začal v osm hodin našeho času. Skvělý start se podařil vítězovi kvalifikace, který se okamžitě dokázal odlepit od zbytku pole. Následoval ho Sam Bird a Nick Heidfeld. Brit z týmu DS Virgin Racing se dokázal přiblížit Vergnovi za záda, druhý jmenovaný takové štěstí neměl. Heidfeld v první zatáčce ztratil rychlost a propadl se. Stejně tak dopadl i jeho týmový kolega Felix Rosenqvist.

V druhém kole se Andrému Lottererovi nepodařilo trefit zatáčky 3 a 4 a skončil ve stěně. Za sebou měl další soupeře, kteří kolem něho nemohli projet a zatarasilo tu část okruhu. Vedení závodu zakročilo a závod na 30 minut pozastavilo.

Po restartu za Safety Carem se opět dvojice Vergne-Bird odlepila od zbytku aut a začal souboj o první místo, který trval dvacet kol. Poté se Bird po chybě Vergna dokázal dostat do čela.

Pár kol předtím se zvrhl souboj di Grassiho a Buemiho. Di Grassi z něj vyšel vítězně, ale nebylo mu to dlouho platné, protože si během souboje s Buemim poškodil pravé zadní kolo a byl tak donucen zajet si pro druhé auto dříve než ostatní, což ho stálo i více času.

Nastaly první zastávky a první výměny monopostů. V boxech zaznamenal problém Sam Bird, který netrefil svoji garáž a srazil jednoho z mechaniků vedlejšího týmu a také jim srazil stojan se součástkami, za což byl brzy potrestaný průjezdem boxovou uličkou. Ale i navzdory tomu si dokázal Brit udržet první místo až do cíle.

K druhému Vergnovi se dokázal přiblížit Nick Heidfeld. Jean-Eric Vergne začal velmi defenzivní jízdu, na kterou si Heidfeld brzy stěžoval, ale nedokázal se před Francouze dostat.

Na čtvrtém místě závod dokončil Maro Engel, kvůli nadměrnému využití energie na 180kW dostal trest, který ho odsunul až na 14. místo. Proto si polepšil Nelsinho Piquet, který dovezl Jaguaru, stejně jako Mitch Evans minulý rok v Mexiku, dosud nejlepší výsledek. Tím i potvrdil zlepšení svého týmu.

Na šestém, respektive pátém místě se umístil Daniel Abt, pro kterého to byl celkem dobrý víkend. Po dlouhé době za ním do cíle dojel Antonio Felix da Costa. Portugalec naposledy bodoval v loňské ePrix Hong Kongu.

Po smolném závodu dokončil na sedmém místě Felix Rosenqvist, který si své sedmé místo musel vybojovat po tvrdém souboji s Eduardem Mortarem. Švýcar z týmu Venturi potvrdil svoji formu a zároveň i skvělou formu monackého týmu.

Za ním poprvé v kariéře dojel do cíle Alex Lynn. Mladý Brit ve službách Virginu už minulý rok odjezdil dva závody, vybojoval si jedno pole-position, ale nepodařilo se mu dojet do cíle. Poslední bod si nenápadnou jízdou vybojoval Nico Prost.

Sdílejte na:
Zavřít