Nejsme dostatečně připravení, tuší v Renaultu

Nejsme dostatečně připravení, tuší v Renaultu

Po nepovedené sezóně 2016 nezačal pro Renault dobře ani rok 2017. Ani jeden z pilotů Renaultu se v Austrálii nedokázal probojovat na body a ředitel francouzského týmu Cyril Abiteboul tuší, že problémy se se jeho týmu nejspíše nevyhnou ani v dalších závodech.

Velmi nepovedený víkend má za sebou zejména Jolyon Palmer, jehož působení v nedělním závodem skončilo kvůli problémům s brzdami již v 15. kole. Jeho týmový kolega Nico Hülkenberg na tom byl o něco lépe a zejména po kvalifikaci, ve které se umístil na 12. pozici, chystal útok na bodované příčky a v průběhu závodu to vypadalo, že by kýžený bod mohl získat, v posledních kolech ho o něj však připravil Ocon z Force Indie.

„První závod v nové sezóně a také s novými pravidly nám připravil několik důležitých lekcí. Tou nejdůležitější je pro nás fakt, že jsme byli připravení hůře než naši hlavní konkurenti ze středu pole. Během předsezónních testů jsme najezdili příliš málo kilometrů a naše práce v průběhu tohoto víkendu také nebyla ideální. Přípravné období se nám příliš nevydařilo a první závod pro nás byl spíše utrpení,“ přiznává otevřeně Abiteboul.

„Naučili jsme se, že v této nové éře Formule 1 musí být perfektně zvládnuté úplně všechno a každý detail v technické části nebo ve strategii může být rozhodující. V letošní sezóně bude zjevně velmi obtížné předjíždět soupeře na trati. Musíme se proto zlepšit na startu, v přípravách různých strategií, při zastávkách v boxech a také lépe nastavovat naše auto v nejrůznějších podmínkách,“ vypočítává šéf jediného francouzského týmu ve Formuli 1.

„V Austrálii jsme nedostali moc prostoru na demonstraci našeho potenciálu. Jeden vůz jsme velmi brzy ztratili a ten druhý zase hodně času kroužil za pomalejšími soupeři. Mám nicméně dobrý pocit minimálně z naší pohonné jednotky. Náš výkon by nám měl umožnit soupeřit s týmy, na které jsme chtěli cílit. V dalších závodech ještě můžeme mít nějaké problémy, protože pořád nemáme tolik dat kolik bychom chtěli, ale v širší perspektivě bychom měli být schopní během každého víkendu bojovat o postup do třetí části kvalifikace a pak také o body ze závodů,“ věří Abiteboul.

„Těším se na další závody. Naší hlavní prioritou je teď zlepšit spolehlivost našeho vozu a pak budeme nepochybně silnější. Naše pohonná jednotka by letos měla být mnohem stabilnější než v minulých sezónách, což nám společně s jejím výkonem otevírá mnohem vyšší potenciál. Musíme nicméně odbourat i další technické nedokonalosti, které nás zbytečně připravují o najetá kola, získané zkušenosti a zejména o samotné body do šampionátu. Palmerovi problémy byly z mého pohledu absolutně zbytečné a doufám, že v Číně se nic takového nebude opakovat,“ říká výkonný ředitel Renaultu.

Sdílejte na:
Zavřít