FIA po schůzce s Hondou zvažuje změnu pravidel

FIA po schůzce s Hondou zvažuje změnu pravidel

Vedoucí organizace Formule 1 – FIA – údajně zvažuje změnu pravidel, která by dovolila vracející se Hondě stejné podmínky pro vývoj motoru, které nedávno přiznala ostatní rivalům, kteří jsou již ve sportu déle.

Týden před Vánoci ředitel závodů FIA Charlie Whiting rozeslal výrobcům motorů dopis, ve kterém přiznal díru v pravidlech, která dovoluje Ferrari, Mercedesu i Renaultu vývoj motorů i během sezony 2015. Nově příchozí Hondě však zůstal deadline 28. února pro homologaci její pohonné jednotky.

Zástupci japonské společnosti toto rozhodnutí popsalo jako „nefér“, zatímco ve stručném tiskovém prohlášení stojí, že firma bude s FIA o tomto pravidlu diskutovat, neboť „věří ve férovou soutěž pro dobro sportu a jeho fanoušků.“

Zástupci Hondy i McLarenu se v pondělí setkali s FIA, aby tuto záležitost projednali ve snaze vyjasnit si pravidla možná je poupravit.

Mluvčí FIA řekla britské BBC, že rozhovor byl „konstruktivní“, setkání „šlo dobře“ a že „dále projednávají možnosti.“

Věří se, že FIA by mohla zvažovat změnu pravidel, která by Hondě dala stejné možnosti vývoje pohonné jednotky během sezony jako jejím rivalům.

Toto by mohlo být dosáhnuto povolením Hondě homologovat svůj motor onoho 28. Února, avšak udělit jí omezený počet dalších možných upgradům, které by mohla během sezony využít. Podobné to mají i ostatní výrobci, kteří během sezony mohou nasadit 32 upgradů.

Dalším tématem v diskuze je ale také fakt, že Honda je stejně jako ostatní výrobci omezena pouze na čtyři pohonné jednotky na vůz na sezonu, zatímco Mercedes, Ferrari i Renault měli v prvním roce s novými motory V6 motorů pět.

Sdílejte na:
Zavřít