Jak si vedli nováčci – Esteban Gutierrez

Jak si vedli nováčci – Esteban Gutierrez

V tomto článku si shrneme posledního nováčka sezony, který se sice v šampionátu umístil nejlépe ze všech nováčků, avšak v porovnání se svým týmovým kolegou pohořel.

Esteban Gutierrez také před příchodem do Formule 1 nebylo úplně neznámé jméno.

V roce 2007 v šestnácti se umístil na druhém místě v sérii Formula BMW USA se čtyřmi vítězstvími a osmi pódiovými umístěními. Získal 436 bodů a devět pole position, což je na jeho debutový rok v profesionálním závodění skvělé umístění.

V roce 2008 se přesunul do Evropy do série Formula BMW Europe, kde se sedmi vítězstvími a dvanácti pódii získal 353 bodů a první místo v celkovém hodnocení.

V roce 2009 se přesunul do Formule 3 Euro Series, kde neměl moc štěstí a ve dvaceti závodech se umístil pouze dvakrát na stupních vítězů. Sezonu zakončil na devátém místě s 26 body.

To mu však nezkazilo plány a v roce 2010 se přesunul do GP3, kde hned ve své debutové sezoně získal titul s pěti vítězstvími, devíti pódii a osmdesáti osmi body.

V roce 2011 se opět posunul o sérii výše do GP2 a podařilo se mu získat jedno vítězství a dvě pódia, avšak s celkovým počtem patnácti bodů se umístil až na třináctém místě. V tomto roce ho podepsal tým Sauber jako testovacího pilota.

V roce 2012 Gutierrez setrval v GP2. Ve 24 závodech získal tři vítězství a sedm pódií a se 176 se umístil celkově druhý.

Jeho získání závodní sedačky v Sauberu bylo zpočátku zpochybňováno tím, že si Sauber zoufale snaží udržet mexické sponzory, které k nim přinesl Sergio Perez, avšak ihned v počátku sezony se ukázalo, že Esteban je konzistentním pilotem, který řídí velmi rozumně.

Také byl však zezačátku sezony dosti nenápadným pilotem. Významně na sebe upozornil až ve Španělsku, kde si dojel pro jedenácté místo a body měl na dosah, a při snaze získat je zajel nejrychlejší kolo závodu. Ve statistikách se zařadil na druhé místo za Nica Rosberga v tabulce Nejmladší pilot, který zajel nejrychlejší kolo.

V prvních čtrnácti závodech bylo jeho nejlepším umístěním jedenáctá místa právě ze Španělska a Koreje. Většinou do cíle dojížděl v první polovině druhé desítky. Jeho problém tkvěl v kvalifikacích, kde občas vypadával už v Q3.

Na rozdíl od jeho týmového kolegy Nica Hülkenberga, který první body získal již v Malajsii (pro Hülkenberga první závod se Sauberem, v Austrálii neodstartoval kvůli technickým problémům s vozem) za osmé místo, Esteban si musel počkat čtrnáct závodů. Až v patnáctém závodě sezony v Japonsku se dokázal probojovat poprvé do TOP10 a rovnou získal sedmé místo a za něj šest bodů. V dalších závodech se mu žel již bodovat nepodařilo.

Ačkoli byl z pohledu bodů a konečného místa v šampionátu nejlepším z nováčků, ve srovnání se svým týmovým kolegou je jasným poraženým. Nico Hülkenberg získal 51 bodů oproti Gutierrezovo šesti, jeho průměrná finišovací pozice byla desátá oproti Gutierrezovo 13,2. Jediná oblasti, kde se mladý Mexičan zkušenému Hülkenbergovi vyrovnal, byl počet dojetí do cíle; oba piloti byli neklasifikováni dvakrát.

Vzhledem k jeho výkonům také není divu, že nemá jistou sedačku ve Formuli 1 pro příští sezonu. Na jeho místo se začíná tvořit fronta a momentálně to vypadá, že jí Mexičan ztratí ve prospěch někoho jiného.

Sdílejte na:
Zavřít