Hamilton pohodlně zvítězil ve VC Ruska

Hamilton pohodlně zvítězil ve VC Ruska

Živý komentář k premiérové Velké ceně Ruska.

Komentář

Závod začíná ve 13:00.

Vítejte u dnešního živého komentáře k Velké ceně Ruska!

Z pole-position bude startovat Lewis Hamilton, který dominoval celému víkendu kromě prvního tréninku, kdy byl nejrychlejší Nico Rosberg, který ho doplní v první řadě na startu. Blízko k nim však bude mít Valtteri Bottas, který šanci na pole-position měl, avšak své poslední kolo pokazil. Zajímavé bude sledovat závod Massy a Vettela, kteří se oba nedostali do TOP10.

Kompletní startovní pole naleznete zde.

Pirelli na dnešní závod přivezlo žlutou měkkou směs a bílou středně tvrdou směs. Díky charakteristice trati týmy očekávají pouze jednu zastávku v boxech. V kvalifikaci i trénincích piloti na měkkých pneumatikách vydrželi opravdu dlouho a zajížděli na nich několik letmých kol.

Závod

ZK – Mechanici mizí ze startovního roštu a Lewis Hamilton odvádí celé pole do zahřívacího kola.

ZK – Vozy už se řadí na start a za chvilku budeme startovat.

1/53 – Pět červených světel zhaslo a první Velká cena Ruska v historii je odstartována!

1/53 – Hamilton si udržel vedení po startu, ale Rosberg na něj vyzrál v brzdící zóně druhé zatáčky a po velkém zablokování kol se před Hamiltona dostal, ale musel si střihnout následující zatáčku.

1/53 – Rosberg od Mercedesu dostal zprávu, že pozici Hamiltonovi musí vrátit, ale Rosberg si stěžuje, že v důsledku jeho probrzdění má příliš velké vibrace od pneumatik a zajíždí do boxů. Dobře odstartoval Alonso, který se ze sedmého dostal na čtvrté místo.

2/53 – Rosberg a Massa byli spolu v boxech. Po startu se propadl Kimi Räikkönen, který je zaseknutý za Vettelem, Ricciardem a Kvyatem.

3/53 – Dobře také odstartoval Button, který je nyní na třetím místě za Bottasem. Hamilton zajel nejrychlejší kolo a DRS bylo povoleno.

3/53 – Jean-Eric Vergne nyní po krásném souboji s Magnussenem postoupil na páté místo. Vzápětí dostává zprávu a přehřívání jeho pneumatik. Magnussen se před Vergneho dostává zpět. Vypadá to, že Vergne má kvůli přehřívání pneumatik opravdu velké problémy.

4/53 – Hamilton zajel další nejrychlejší kolo, na Bottase má už náskok 2,2 sekundy.

5/53 – Nyní nejrychlejší kolo zajel Massa na Williamsu. Jede momentálně na dvacátém místě za Rosbergem. Vergne se nyní po agresivním souboji propadl za Vettela a Ricciarda na osmé místo před Räikkönena.

6/53 – Rosberg s Massou se nyní dostali před Kobayashiho. Ricciardo s Vettelem tvrdě bojují o šesté místo. Alonso se dotáhl na třetího Buttona a je těsně za ním.

8/53 – Ricciardo je viditelně rychlejší než Vettel, vysílačkou požádal tým o to, aby ho Vettel pustil pro sebe. Rosberg na této sadě středně tvrdých pneumatikách chce dojet až do cíle. Celkem ambiciózní cíl, jede na nich už osm kol a čeká ho ještě 45 kol.

9/53 – Hamilton další nejrychlejší kolo. Bottas na něj ztrácí necelé tři sekundy.

10/53 – Rosberg už se posunul na patnácté místo, Massa je za ním šestnáctý. Právě předjeli Ericssona.

11/53 – Max Chilton zajel poměrně pomalu do boxu, možná má nějaký problém. Rosberg se posouvá na čtrnácté místo před Grosjeana.

12/53 – Vůz Chiltona je zatlačován do garáže a Chilton vystupuje. Vypadá to na selhání zavěšení jeho vozu.

12/53 – Ricciardo byl v boxech, vrací se až na osmnáctém místě za Sutilem.

13/53 – Bottas na prvního Hamiltona ztrácí už 3 a půl sekundy, jeho pneumatiky jsou o něco opotřebovanější, v kvalifikaci na nich odjel více kol. Sutil v boxech, Ricciardo se posouvá na sedmnácté místo.

14/53 – Hamiltonovi na čele se daří dobře. Hlídá pneumatiky, je rychlejší než všichni ostatní, spotřebovává při tom nejméně paliva. Rosberg s Massou předjeli Hülkenberga a nyní jsou na dvanáctém a třináctém místě. Rosberg je nyní za jedenáctým Gutierrezem. Rosberg dostává zprávu, že pódium je možné.

15/53 – Němec v Mercedesu už je před Gutierrezem, šlo to hladce.

16/53 – Massa už je před ním také. Stav tratě se očividně zlepšuje, mnoho pilotů zajíždí svá nejlepší kola. Hamilton na Bottase má náskok už čtyři a půl sekundy.

17/53 – Bottas se na starších pneumatikách opravdu snaží, ale na Hamiltona ztrácí přes desetinu na kolo. Už je to 4,7 sekund.

18/53 – Hamilton zajel nové nejrychlejší kolo po absolutně nejlepším prostředním sektoru. Třetí Button na druhého Bottase ztrácí už přes třináct sekund. Brit nyní zajel své osobní maximum a řekl sévmu inženýrovi, že pneumatiky jsou v pohodě. Čtvrtý Alonso je necelé tři sekundy za ním.

19/53 – Hamilton na to šlápnul a Bottas už se hodně trápí, mezera mezi nimi narostla na 6,4 sekundy. Blíží se pitstopy. Kobayashi odstupuje kvůli přehřátým brzdám.

20/53 – Na Bottase už se začíná dotahovat Button, zmenšil ztrátu na rovných třináct sekund. Rosberg se dostává na desáté místo před Pereze, za který je nyní Felipe Massa, který se Rosberg pěkně drží.

21/53 – Hamilton si pochvaluje stav svých pneumatik, náskok na Bottase nyní roste v každém kole obrovskými kroky. Kvyat v boxech, stejně tak Grosjean. Bottas na Hamiltona ztrácí už osm sekund, rozdíl mezi Bottasem a Buttonem se stále drží kolem třinácti sekund. Hamilton jede dost svižně. Podobně jako Massa, který je stále zaseknutý za Perezem.

22/53 – Rosberg si stěžuje na rychlou degradaci svých středně tvrdých pneumatik, Hamilton si znovu pochvaluje své měkké pneumatiky. Je to dané tím, že Rosberg celou dobu jede za dalšími vozy a agresivně předjíždí, zatímco Hamilton se jen tak projíždí na čele.

23/53 – Button byl ze třetího místa v boxech, vyjel na devátém místě za Rosbergem. Räikkönen je velmi blízko za Vergnem, oba ještě čeká pitstop, je to tedy souboj o pozici.

24/53 – Vergne však radši ze souboje odstoupil a zajel do boxů. Räikkönen pokračuje. Vergne se vrací na čtrnáctém místě za Ricciardem.

25/53 – Rosberg je nyní o vteřinu a půl za Räikkönenem. Magnussen, který je momentálně na čtvrtém místě za Alonsem, si své pneumatiky pochvaluje. Stále ještě nestavěl a jede na měkké směsi.

26/53 – Rosberg už je přímo za Räikkönenem, bude se Fin bránit? Mezitím Alonso zajel ze třetího místa do boxu. A Španěl měl problémy, mechanici mu to trošku pokazili a zastávka trvala přes sedm sekund. Rosberg se dostává před Räikkönena v druhé zatáčce.

27/53 – Valtteri Bottas z druhého místa v boxech. Vrací se ještě před Rosbergem. Räikkönen a Magnussen v boxech také.

28/53 – Hamilton z prvního místa nyní zajíždí do boxů. Na druhého Vettela má obrovský náskok. Zastávka proběhla hladce a Hamilton se vrací na čele. Vettel ještě nestavěl. Massa zajíždí do boxů pro další set měkkých pneumatik. Startoval na středně tvrdé směsi a nyní jel za Rosbergem na měkké, takže stavět už nemusí. Zajímavá alternativní strategie.

29/53 – Na moment jsme měli žluté vlajky, Adrian Sutil dostal hodiny po kontaktu s Grosjeanem v druhé zatáčce. Sutil je momentálně sedmnáctý. Bottas po své zastávce je těsně za druhým Vettelem, který ještě nestavěl. Navíc Vettel dostává zprávu, že musí dávat pozor na spotřebu paliva, která je na hraně.

30/53 – Bottase s Vettelem už dojel Nico Rosberg. Komisaři vyšetřují kontakt mezi Grosjeanem a Sutilem. Vettel na konci kola zajíždí do boxů. Velmi rychlá zastávka. Bottas s Rosbergem mají volnou cestu.

31/53 – Rosberg se v druhé zatáčce protlačil před Bottase a je na druhém místě! Bottas však má čerstvé pneumatiky, neměl by mít problém se Rosberga držet.

32/53 – Bottas je týmem ubezpečován o tom, že Rosberga dostane, kvůli degradaci jeho středně tvrdé směsi.

33/53 – Rosberg na to však šlápl a zajel nové nejrychlejší kolo závodu. Na Hamiltona ztrácí 19 sekund. Bottas na něj ztrácí už dvě a půl sekundy.

34/53 – Kvyat na dvanáctém místě se nyní brání útokům Pereze a Massy, k tomu mu ještě tým řekl o kritickém stavu jeho paliva. Přesto se Rus brání skvěle.

35/53 – Rosberg zajel nové nejrychlejší kolo. Na Hamiltona stále ztrácí přes 19 vteřin, Bottas na něj ztrácí více než tři a půl sekundy.

35/53 – Perez se konečně dostává před Kvyata. Massa vzápětí také. Kvyat nyní musí hodně šetřit palivo, aby viděl cíl.

36/53 – Rosberg zajel další nejrychlejší kolo. Bottas dostal od Williamsu zprávu, že Rosberg na to tlačí, ale pravděpodobně se nevyhne ještě jednomu pitstopu.

37/53 – Kvyat po startu z pátého místa má náročný závod a nyní je na čtrnáctém místě a tlačí na něj Nico Hülkenberg. Kvyat vyrobil chybu v nájezdu do druhé zatáčky, probrzdil a Hülkenberg se před něj bez problémů dostal.

38/53 – Gutierrez na devátém místě stále ještě nestavěl. Kvyat si stěžuje po svém zablokování kol na velké vibrace vozu. Perez s Massou nyní předjeli Vergneho a jedou na jedenáctém a dvanáctém místě. Kousek před nimi je Ferrari Kimiho Räikkönena, který momentálně tlačí na devátého Gutierreze. Kvyat zajíždí na konci kola do boxů.

39/53 – Räikkönen se před Gutierreze pohodlně dostal, nyní na to šlápne, aby utekl Perezovi a Massovi.

40/53 – Rosberg byl dotázán, zda to na těchto pneumatikách dokáže dojet až do cíle, Rosberg odpovídá, že jednoduché to nebude, ale zatím je to v pohodě. Ricciardo na sedmém místě je nyní kousíček za šestým Alonsem. Gutierrez konečně poprvé v boxech. Na měkkých pneu odjel 40 kol, na tvrdších odjede pouze 13. Tak velká je tady výhoda měkké směsi.

41/53 – Ricciardo je opravdu blízko, ale na rovinkách na Alonsa prostě nestačí. Zato v zatáčkách je na něm nalepený.

42/53 – Perez dostal zprávu, že stav jeho paliva je kritický a musí začít šetřit.

43/53 – Bottas začíná dohánět Rosberga, ztrácí těsně pod pět sekund a Rosberg začíná zpomalovat.

44/53 – Ericsson v boxech, je s přehledem poslední.

46/53 – Ricciardo stále na šestého Alonsa nemůže najít recept k předjetí. Bottas zajel nové nejrychlejší kolo závodu a dohání Rosberga. Dohnat ho však do konce závodu pravděpodobně nestihne.

48/53 – Na tribunách vedle sebe vidíme ruského prezidenta Putina, šéfa FOM Bernieho Ecclestona a prezidenta FIA Jeana Todta.

49/53 – Ačkoliv se Bottas snaží, Rosberg vůbec nestahuje. Naopak první Hamilton na to šlápl a zajel nové nejrychlejší kolo. Rosberg i Bottas zajíždí téměř identické časy. S Ricciardem a Alonsem to nevypadá o moc lépe, Ricciardo na rovinkách prostě na Ferrari nemá. Naopak Massa tlačí na desátého Pereze, který šetří palivo.

50/53 – Bottas zajel nové nejrychlejší kolo závodu, v posledním kole stáhl na Rosberga přes sedm desetin. Do konce závodu to ale už nestihne.

51/53 – Rosberg na to však také šlápl, zajel osobní maximum a náskok na Bottase opět navýšil.

52/53 – Bottas zajel další nejrychlejší kolo, ale už je to marné. Devátý Räikkönen má kousek za sebou Pereze, za ním je nalepený Massa a Hülkenberg.

53/53 – Hamilton najíždí do posledního kola. Rosberg zajel nejrychlejší kolo závodu.

KONEC! Velkou cenu Ruska vyhrává Lewis Hamilton! Druhý Rosberg, třetí Bottas.

Konečné pořadí: HAM, ROS, BOT, BUT, MAG, ALO, RIC, VET, RAI, PER, MAS, HUL, VER, KVY, GUT, SUT, GRO, MAL a ERI. Nedokončili Chilton a Kobayashi.

Bottas ještě v posledním kole zajel nejrychlejší čas závodu. Mercedes si prvním a druhým místem zajistil výhru v poháru konstruktérů! Už není možné, aby je někdo překonal. Hamilton dále zvětšil svůj náskok na Rosberga v šampionátu jezdců.

V zákulisí pódia je to trošku tiché, neboť tam piloty přivítal Vladimir Putin, který bude i předávat ceny pilotům.

To je pro dnešek vše, uvidíme se za tři týdny v Austinu, USA.

Sdílejte na:
Zavřít