Sir Stirling Moss je oficiálně v důchodu

Sir Stirling Moss je oficiálně v důchodu

Na jeho oficiálních stránkách tuto zprávu oznámil jeho syn Eliot Moss. V 88 letech se rozhodl ukončit své veřejné působení.

Oznámení vydal pod doménou http://stirlingmoss.com/ jeho syn, Eliot Moss. Ještě donedávna stránky legendárního britského závodníka běžně fungovaly. Důvodem je především zdravotní stav.

„Přátelům a fanouškům mého otce, kteří využívali těchto stránek, bych chtěl oznámit, že se můj otec rozhodl ukončit veřejné působení. Po těžkých infekcích na konci roku 2016 a následné zdlouhavé, náročné rekonvalescenci se rozhodlo, že ve věku 88 let Sir Stirling Moss definitivně končí, aby on a má maminka měli dostatek času na zasloužený odpočinek a také na to, aby mohli strávit více času se zbytkem rodiny,“ uvedl na webu Eliot Moss.

Stirling Moss je velkou motoristickou legendou. Ve Formuli 1 závodil v letech 1951 až 1961 za týmy jako je HW Motors, Cooper Car Company, Maserati, Mercedes-Benz nebo Vanwall. Během svého působení získal 16 vítězství, 24 pódiových umístění a 16 pole position.

Bohužel, na titul mistra světa nikdy nedosáhl. V letech 1955 až 1958 skončil čtyřikrát vicemistrem světa a v letech 1959 až 1961 skončil jako třetí. Jeho závodní kariéra se nezaměřovala pouze na Formuli 1. V roce 1955 se mu podařilo vyhrát bájný závod Mille Miglia v Itálii (tenkrát ve voze Mercedes-Benz 300 SLR), a o rok později ve své kategorii zvítězil v legendárním závodě na 24h Le Mans, kde seděl za volantem Astonu Martinu DB3S.

Závodní kariéru ukončil po těžké havárii v Goodwoodu v roce 1962. K závodění se ale později ještě vrátil, ale jednalo se spíše o závody historických vozů.

Donedávna ho bylo možné zpozorovat na některých Grand Prix a účastnil se sponzorských akcí. Ve svém Mercedesu W196 (se kterým závodil v roce 1955) bok po boku s Lewisem Hamiltonem projeli bájnou klopenku na Monze.

Mnozí o něm mluví jako o nejlepším jezdci, který nikdy nezískal mistrovský titul. Je těžké posuzovat jezdce z různých časových období, ale jedno je jisté. Sir Stirling Moss je obrovskou motoristickou legendou a velikou ikonou, která se zapsala do historie motoristických závodů.

Sdílejte na:
Zavřít