Alonso: Z kompromisů jsme si letos vzali jen ty špatné stránky

Alonso: Z kompromisů jsme si letos vzali jen ty špatné stránky

McLaren si od sezóny 2018 sliboval výrazný výkonnostní posun, když se zbavil pohonných jednotek Hondy a přešel k Renaultu. Zlepšení se sice dostavilo, tým ale ztratil po stránce šasi.

Fernando Alonso tvrdí, že McLaren v letošní sezóně Formule 1 z učiněných kompromisů získal „pouze ty špatné stránky“. Nepodařilo se mu tak udělat pokrok, který si po mizerném ročníku 2017 sliboval.

McLaren po třech neúspěšných letech ukončil partnerství s Hondou a začal odebírat pohonné jednotky Renaultu. Letošní model MCL33 byl ale zatížen vrozenými problémy, vykazoval totiž příliš velký aerodynamický odpor, který však nebyl vykoupen lepším přítlakem.

Alonso řekl, že konkrétní důvody, proč ani sezóna 2018 nebyla příliš úspěšná, zůstanou v soukromí, přiznal však, že McLaren se „v tomto projektu vydal některými směry, které nepřinesly očekávané výsledky.“

Španěl dodal: „Na tom voze došlo k některým kompromisům s velkými nadějemi, výkonnost se ale nedostavila. Z těch rozhodnutí jsme si tedy odnesli pouze ty špatné stránky. Myslím ale, že příští rok by měl být mnohem lepší, poučili jsme se.“

25. listopadu 2018

McLaren odhalil podstatu svého hlavního problému po letní přestávce, tedy příliš pozdě na to, aby jej mohl napravit a svoji sezónu zachránit. Kdyby se tak stalo výrazně dřív, býval by podle svého vedení nasadil během sezóny specifikaci B svého šasi.

Stáj z Wokingu tak obětovala zbytek sezóny testování experimentálních dílů s výhledem na nápravu v roce 2019. Alonso je přitom podle svých slov přesvědčen, že McLaren bude mnohem konkurenceschopnější.

„Od července už testujeme experimentální díly na příští rok,“ řekl. „V týmu panuje velký optimismus ohledně směru, kterým jsme se s vozem v posledních pár měsících vydali.

Pochopili jsme svoje problémy, víme, že loni bylo naše auto po stránce šasi velice konkurenceschopné. Víme to, protože máme GPS srovnání, známe rychlosti v zatáčkách.

Loni, před 12 měsíci, bylo auto v některých oblastech velice konkurenceschopné a my jsme letos tuto konkurenceschopnost bohužel ztratili. Pochopili jsme proč, takže si myslím, že příští rok bude tým v mnohem lepší pozici, jsem za ně rád.“

Sdílejte na:
Zavřít