Pirelli nominovalo směsi pro první čtyři závody roku 2019, nastupuje nový systém

Pirelli nominovalo směsi pro první čtyři závody roku 2019, nastupuje nový systém

S příchodem sezóny 2019 Pirelli mění současný systém značení směsí pneumatik použitých při velkých cenách Formule 1. Dosud měla každá směs svoji vlastní barvu, což se stále širší a širší paletou znamenalo velké množství barev. V rámci nového schématu budou použity na celý rok pouze tři.

Pirelli zveřejnilo nominace směsí pro první čtyři velké ceny Formule 1 pro rok 2019. Jedná se o první volby provedené v rámci nového barevného systému.

Dosud italský výrobce pneumatik přiřazoval každé směsi vlastní barvu. Vzhledem k nárůstu portfolia na sedm směsí suchého obutí bylo ale usouzeno, že se situace stala pro méně zasvěcené diváky příliš nepřehlednou.

Pro rok 2019 budou nadále pro každý víkend vybírány tři směsi, napevno však zůstanou tři barvy. Bíle bude značena nejtvrdší směs, žlutě střední a červeně nejměkčí směs. Těmito barvami budou pneumatiky označeny, ať už pro daný víkend Pirelli vybere jakoukoliv kombinaci z celkového rozsahu.

Italský dodavatel přitom zároveň zredukoval počet směsí na pět, které nyní interně označuje pouze jednoduchými kódy C1 až C5. C1 přitom značí tu nejtvrdší, C5 nejměkčí.

27. listopadu 2018

Pirelli pro každou velkou cenu nominuje tři směsi, přičemž nejměkčí je tzv. kvalifikační, zbývající dvě pak závodní.

Každý závodník přitom musí použít jednu sadu nejměkčí směsi pro třetí část kvalifikace. Pokud se do Q3 dostane, musí posléze tuto směs vrátit. Jezdci, kteří do Q3 nepostoupí, si tuto sadu mohou ponechat pro závod. Závodníci nadále musí mít v závodě k dispozici obě sady nominované jako závodní.

Zbývajících 10 z celkových 13 sad suchých pneumatik, které má každý závodník pro víkend velké ceny k dispozici, si mohou týmy vybrat zcela libovolně.

Platí také, že pro „zámořské“ závody musí být výběr proveden nejpozději 14 týdnů dopředu, u evropských velkých cen stačí vybírat nejdéle 8 týdnů před daným víkendem.

Zlatá střední cesta a v Bahrajnu na tvrdých

Pro velké ceny v Austrálii, Číně a Ázerbájdžánu Pirelli zvolilo zlatou střední cestu. Z pěti nabízených směsí přiveze varianty C2, C3 a C4, které podle výše zmíněného systému ponesou bílou, žlutou a červenou barvu.

Do Bahrajnu italská značka volí nejtvrdší možný výběr, nominovala totiž směsi C1 až C3. Znovu přitom uvidíme bílou, žlutou a červenou barvu.

Z prvních konkrétních výběrů je tedy jasně vidět, jak nový systém funguje. Barvy se nemění, na každé velké ceně tak odpovídají jiným směsím. Divák tak sice ztrácí vizuální přehled o tom, které konkrétní směsi z portfolia Pirelli vybralo, sledování F1 ale bude jednodušší v tom smyslu, že fanoušek při pohledu na kterékoliv auto rovnou rozezná, o jakou relativní tvrdost směsi se zrovna jedná, aniž by si musel pamatovat, které varianty byly pro daný víkend zvoleny.

10. prosince 2018

Sdílejte na:
Zavřít