Force India ani Racing Point. Jak se bude jmenovat tým s růžovými vozy?

Force India ani Racing Point. Jak se bude jmenovat tým s růžovými vozy?

Tým, který se za svou dobu působení ve Formuli 1 nesčetněkrát přejmenoval, dostane příští rok opět nové jméno. Uvidíme po 10 letech znovu stáj pojmenovanou po svém majiteli?

Historie Racing Pointu sahá až do roku 1991, kdy stáj vystupovala jakožto Jordan Grand Prix. Posléze jsme seskupení se sídlem v britském Silverstone mohli najít v soupisce pod názvy Midland F1 Racing, Spyker F1 a Force India. K poslednímu překřtění došlo v průběhu letošní sezóny, když tým převzalo konsorcium okolo kanadského miliardáře Lawrence Strolla. Ve Velké ceně Belgie pak Sergio Pérez a Esteban Ocon závodili pro nový tým Racing Point Force India.

Přesto, že Racing Point figuruje i v oficiální soupisce pro příští sezónu, vyšlo najevo, že pod tímto jménem růžové vozy v sezóně 2019 neuvidíme. 

Není žádným překvapením, že Strollův syn Lance bude novým týmovým kolegou Sergia Péreze. Na mysl logicky přichází také možnost, že by se v názvu stáje mohlo objevit právě jméno Stroll. Posledním týmem, který nesl jméno majitele byl Brawn GP. Ten sice získal při svém debutu jak jezdecký titul (Jenson Button – pozn. redakce), tak i titul mezi konstruktéry, ale po pouhém roce z šampionátu zmizel.

Following lunch, the session resumes with @lance_stroll in the car. #AbuDhabiTest pic.twitter.com/4hYyCiuwpo

— Racing Point Force India F1 (@ForceIndiaF1) 27. listopadu 2018

„Racing Point byl jen jistý způsob udržení si místa (v šampionátu), ale ještě před sezónou 2019 oznámíme jiný název. Změna označení týmu byla zjednodušená a už k tomu potřeba souhlas tzv. komise Formule 1, včetně ostatních stájí. Namísto toho musíme pouze podat odpovídající žádost FIA a podniknout korektní právní kroky,“ vysvětluje šéf týmu Otmar Szafnauer, jehož slova přinesl německý portál speedweek.com.

Již v červnu tohoto roku prozradil, že ke změně opravdu dojde. Především z toho důvodu, že pro tým už nemá žádný smysl, aby v názvu figurovalo slovo ‚India‘: „Ano, to je pravda. Změníme název našeho týmu. Rámcové podmínky se od vstupu Force Indie změnily. Už nemáme Velkou cenu Indie a nemáme téměř žádné sponzory z Indie. Máme pocit, že při hledání finančních prostředků bychom měli více příležitostí, kdybychom nastupovali pod jiným jménem.“

Nové jméno týmu by mohlo být odhaleno až v březnu, tedy těsně před začátkem nadcházející sezóny.

Sdílejte na:
Zavřít