Letos jsem nepředvedl svoje maximum, přiznává Vettel

Letos jsem nepředvedl svoje maximum, přiznává Vettel

Němec do poloviny sezóny vedl průběžné pořadí šampionátu, než jej několik chyb a problémů srazilo za Lewise Hamiltona. Do konce sezóny už se Němec nedokázal zvednout a jeho soupeř tak slavil pátý titul mistra světa Formule 1.

Sebastian Vettel přiznává, že v právě skončené sezóně 2018 ze sebe nebyl schopen dostat maximum, proto již podruhé za sebou prohrál bitvu o mistrovský titul s Lewisem Hamiltonem.

Němec ještě po deseti z celkových 21 velkých cen byl v čele šampionátu, než přišla chyba a havárie z prvního místa v domácí Velké ceně Německa. Na Hockenheimu Vettel přišel o průběžnou první pozici. Ve zbytku sezóny zvítězil už pouze jednou, zatímco Hamilton osmkrát.

„Přirozeně, během toho roku, který jsem zažil, nemyslím si, že jsem měl kdy problém zvednout ruku, pokud to byla moje chyba,“ řekl Vettel, jehož poslední mistrovský titul se stále datuje do roku 2013, kdy ještě závodil za Red Bull.

„Vím, jak rychle se věci mohou pokazit, jak snadno se to mohlo letos odehrát jinak, musím se probrat některými věcmi, jsou ale také jiné, které se pokazily, ale nepotřebují podle mého tolik rozebírat, abych z toho zase nedělal příliš velkou vědu.

Myslím, že vím, co musím udělat. Rozhodně, když se ohlédnu, vidím, že jsem v různých momentech nepředvedl svoje maximum. Musím se tedy nejprve podívat sám na sebe, myslím, že to dokážu lépe než letos v některých momentech.“

Vettel v roce 2018 vyhrál pět velkých cen, zatímco Hamilton jedenáct. Jezdecké chyby ale nebyly jediným důvodem, proč nakonec šampionát dopadl v Britův prospěch.

2. září 2018

Například v Monze Ferrari zahodilo start z první řady. Vettel se v prvním kole nešťastně srazil s Hamiltonem a roztočil se. Ferrari pak zvolilo špatný směr vývoje vozu.

„Ke konci roku jsme udělali krok zpět, což nám umožnilo být zase konkurenceschopnější, ale myslím, že jsme porozuměli tomu, co se nepovedlo,“ řekl.

„Myslím, že jsme dostali spoustu lekcí, celkově to byl hodně těžký rok. Myslím, že tým je silný a má potenciál, uvnitř týmu se ale samozřejmě odehrála spousta věcí.

Zemřel náš předseda, pan (Sergio) Marchionne, to mělo pochopitelně vliv a bylo to těžké.

Je na nás, abychom prošli každý detail a postarali se, abychom byli zase silnějším kolektivem.“

16. listopadu 2018

Čísla přitom ukazují, že sezóna 2018 byla pro Ferrari nejúspěšnější za posledních 10 let. Do vítězné formy se v USA vrátil také Kimi Räikkönen. Vettel přitom tvrdí, že je důležité nepřehlížet pozitiva.

„Odjeli jsme také spoustu závodů, ve kterých jsme z auta a celého balíčku dostali maximum a já jsem cítil, že jsem udělal, co jsem mohl,“ řekl. „Byl jsem s tím spokojený.

Teď budu potřebovat nějaký čas, abych všechno uzavřel. Máme trochu času všechno vstřebat a zanalyzovat. Nemyslím si, že musím všechno obrátit vzhůru nohama, ale rozhodně se musím přizpůsobit a být silnější.“

Sdílejte na:
Zavřít