Poslední místo zaplněno, angažmá u Toro Rosso získal Alex Albon

Poslední místo zaplněno, angažmá u Toro Rosso získal Alex Albon

Thajský závodník letos bojoval o mistrovský titul ve Formuli 2, kvůli technickým problémům v Abú Zabí nakonec skončil celkově třetí za Georgem Russellem a Landem Norrisem, kteří již mají pro sezónu 2019 ve Formuli 1 podepsáno.

Toro Rosso oficiálně oznámilo, že partnerem Daniila Kvjata v sezóně 2019 bude nováček Alexander Albon.

Zaplnilo se tak v podstatě poslední volné místo ve startovní listině Formule 1. Jedinou nepotvrzenou zůstává sedačka u Force Indie, kde je již několik měsíců očekáván Lance Stroll, jehož otec je novým vlastníkem týmu.

Albon byl mezi kandidáty juniorky Red Bullu již nějakou dobu, situaci ale komplikovaly finanční možnosti a také skutečnost, že thajský závodník podepsal pro příští rok smlouvu s Nissanem na angažmá v týmu e.dams ve Formuli E.

Vstup do Formule 1 tak vyžadoval rozvázání tohoto kontraktu, což nebylo snadné vzhledem k tomu, že již proběhly předsezónní testy a v polovině prosince odstartuje letošní sezóna.

V pondělí však bylo oznámeno, že byly odstraněny poslední překážky a Albon tak může nastoupit k Toro Rosso.

Thajský pilot se tak vrací k Red Bullu šest let poté, co byl vyřazen z jeho juniorského programu.

„Je to tak skvělý pocit, vědět, že budu příští rok ve Formuli 1,“ řekl Albon. „Během své kariéry jsem prošel světlými i náročnými momenty. V roce 2012 mě Red Bull vyhodil, od té doby tak byla moje cesta do Formule 1 o to složitější.

Pracoval jsem opravdu tvrdě a snažil jsem se zaujmout, kdykoliv jsem usedl do auta, a musím opravdu hodně poděkovat Dr. (Helmutu) Markovi, že ve mě věřil a dal mi druhou šanci.“

26. listopadu 2018

Toro Rosso tak vstupuje do sezóny 2019 se staronovou jezdeckou sestavou. Vrací se totiž Daniil Kvjat, který pro něj závodil v roce 2014, než po odchodu Sebastiana Vettela postoupil k Red Bullu. Po prvních čtyřech závodech v roce 2016 jej ale nahradil Max Verstappen a Kvjat se vrátil znovu k Toro Rosso. Tam ho ke konci ročníku 2017 zase vystřídal Pierre Gasly.

Francouz ale pro příští rok odchází k Red Bullu, kde nahradí Daniela Ricciarda, jenž přestupuje k Renaultu. Toro Rosso tak znovu využije Kvjatových služeb. Brendona Hartleyho vedle něj nyní nahradí Albon.

Startovní listina F1 2019

Tým 1. jezdec 2. jezdec
Mercedes Lewis Hamilton Valtteri Bottas
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Pierre Gasly
Renault Daniel Ricciardo Nico Hülkenberg
Haas Kevin Magnussen Romain Grosjean
McLaren Carlos Sainz jr. Lando Norris
Force India Sergio Pérez Lance Stroll*
Sauber Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi
Toro Rosso Daniil Kvjat Alexander Albon
Williams Robert Kubica George Russell

* – zatím nebyl oficiálně potvrzen

Sdílejte na:
Zavřít