Pořadatelé upravují vyvýšený obrubník v závěru trati

Pořadatelé upravují vyvýšený obrubník v závěru trati

Závodníci nový obrubník vítají jako řešení proti překračování limitu tratě, nejsou ale spokojení s jeho konkrétním provedením. V pátek obrubník působil jezdcům problémy, neboť je příliš vysoký a jeho povrch se drolí.

Organizátoři Velké ceny Abú Zabí upravují nový obrubník, který přibyl v prostoru mezi závěrečnými dvěma zatáčkami. V pátečních trénincích se totiž objevily problémy.

Za standardní plochý obrubník byl pro letošní rok přidán také vyvýšený „salámový“ obrubník, který má trestat jezdce překračující limity tratě, aby se sportovní komisaři prohřešky v tomto úseku nemuseli zabývat.

Sami piloti zavedení obrubníku kvitují, nejsou ale spokojení s jeho provedením a kvalitou. Obrubník je 50 mm vysoký, což nepříjemně pocítili například Max Verstappen nebo Charlec Leclerc. Povrch obrubníku se navíc drolí, za vozy se tak zvedá spousta prachu.

„Ten obrubník je dobrý nápad, už nejsou problémy s limity tratě,“ řekl po trénincích Romain Grosjean. „Jenže pokaždé, když na něj najedete, zvedá se velké množství prachu, což není dobré. Nevypadá to moc jako standard F1.“

23. listopadu 2018

Max Verstappen se na obrubník dostal během druhého tréninku. Obrubník zvedl přední kola jeho red bullu do vzduchu a Nizozemec tak nebyl svůj vůz schopen ovládat, dostal se tak daleko do únikové zóny.

„Chápu, proč tam je a upřímně si myslím, že je to takhle lepší, protože si jinak člověk v nějakém bodě začne hrát s limity tratě,“ řekl Verstappen. „Trochu jsem přes něj přejel. Kola se zvedla do vzduchu, s tím nejde nic dělat.“

Pierre Gasly podpořil slova předsedy asociace jezdců GPDA Romaina Grosjeana, který se už před víkendem vyjadřoval k obecnému používání „salámových“ obrubníků ve stínu vážné havárie Sophie Flörschové minulý víkend při Grand Prix Macaa.

„Mluvili jsme také o té nehodě, ke které došlo v Macau,“ řekl Gasly. „V tom případě ten salámový obrubník nepomohl, protože jen zvedl auto do vzduchu.

Musíme zkoumat jiná řešení než salámové obrubníky. Je to stejné i na dalších okruzích, dostanete se do smyku, trefíte jeden z těchto obrubníků a spíš než cokoliv jiného se vznesete.“

18. listopadu 2018

Sdílejte na:
Zavřít