Räikkönen bude z Ferrari uvolněn dříve, už po GP Abú Zabí bude testovat pro Sauber

Räikkönen bude z Ferrari uvolněn dříve, už po GP Abú Zabí bude testovat pro Sauber

Fin se pro nadcházející dvě sezóny přesouvá z Ferrari do stáje z Hinwilu. Při posezónních testech na okruhu Yas Marina v týdnu po Velké ceně Abú Zabí už přitom bude smět se Sauberem testovat, Ferrari mu dalo svolení.

Kimi Räikkönen zahájí svoje angažmá u Sauberu hned po Velké ceně Abú Zabí, Ferrari mu totiž dalo zelenou, aby se hned v posezónních testech na okruhu Yas Marina do práce se svým novým týmem.

Fin podepsal se Sauberem smlouvu na sezóny 2019 a 2020 a už v září navštívil továrnu v Hinwilu, aby si nechal odlít sedačku.

Šéf týmu Frédéric Vasseur potvrdil, že šampion z roku 2007 dostal svolení, aby se Sauberem vyrazil do testů, které se na okruhu Yas Marina pojedou 27. a 28. listopadu. Svézt by se měl také Räikkönenův budoucí týmový kolega Antonio Giovinazzi, který pro Sauber v Abú Zabí odjel také první páteční trénink.

Velká cena Abú Zabí bude pro Räikkönena 151. a posledním startem pro Ferrari, Fin však před víkendem řekl, že se necítí nijak smutně.

„Už jsem si odchod od nich jednou vyzkoušel, takže to není nic nového,“ zavtipkoval Räikkönen, který se poprvé s Ferrari rozešel po sezóně 2009, než se v roce 2014 zase vrátil.

„Nejsem smutný, nevidím důvod proč být smutný. Pořád budeme přátelé. Stejně se budeme v paddocku hodně vídat, takže se zas tak moc nemění.

Obě strany se pustí do nových věcí a já myslím, že to je vzrušující, ale měli jsme se v tomhle týmu pěkně, jsou to skvělí lidé.

Byly i horší časy, ale tak už to chodí a já myslím, že by to tak i mělo chodit. Někdy to musí být trochu náročné.

Samozřejmě, získal jsem s nimi titul jako jezdec a dvakrát jsme vyhráli (Pohár konstruktérů), z čehož mám velikou radost, protože to se tolika lidem nepoštěstí.“

Räikkönen má v závěrečném podniku sezóny 2018 stále o co bojovat, v šampionátu drží průběžné třetí místo, 14 bodů před Valtterim Bottasem a 17 před Maxem Verstappenem. Hlavu si ale s bitvou neláme.

„Nemyslím si, že to v mém světě něco mění,“ řekl. „Pokud skončím třetí, tak budu muset jet někam na to předávání cen, takže je to nakonec negativní, budu muset zase cestovat.“

23. listopadu 2018

Sdílejte na:
Zavřít