VC Abú Zabí: Na úvod nejrychlejší Verstappen před Ricciardem

VC Abú Zabí: Na úvod nejrychlejší Verstappen před Ricciardem

Závěrečný víkend sezóny 2018, Velkou cenu Abú Zabí, otevřel nejlépe tým Red Bull. Jeho piloti Max Verstappen a Daniel Ricciardo suverénně ovládli první volný trénink. Následují jezdci Mercedesu, piloti Ferrari až v druhé polovině první desítky.

Max Verstappen využil čerstvé sady hyperměkkých pneumatik, aby zajel nejrychlejší čas prvního tréninku na Velkou cenu Abú Zabí. Nizozemec byl na okruhu Yas Marina téměř o půl sekundy rychlejší než týmový kolega Daniel Ricciardo s druhým red bullem.

Jediným dalším pilotem v rozestupu jedné sekundy od Verstappena byl třetí Valtteri Bottas. Jezdci Mercedesu ale po úvodních jízdách stejně jako piloti Ferrari přezuli pro druhou polovinu tréninku z hypersoftů na nejtvrdší směs.

Bottas rozdílem necelé desetiny sekundy porazil týmového kolegu Lewise Hamiltona, který už pro víkend Velké ceny Abú Zabí dostal povolení vozit na špičce svého mercedesu mistrovské číslo 1 na počest svého letošního titulu.

23. listopadu 2018

Pátý čas zaznamenal Esteban Ocon z Force Indie, šestý skončil Kevin Magnussen v barvách Haasu.

Teprve sedmou a osmou pozici obsadili Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel z Ferrari, kteří své úvodní výkony na hyperměkké směsi již nedokázali překonat. Oba byli téměř o dvě sekundy pomalejší než Verstappena.

První desítku doplnili Carlos Sainz a Romain Grosjean pro Renault, resp. Haas.

Úvodní devadesátiminutovka nepřinesla mnoho dramat, s výjimkou několika smyků. Marcus Ericsson na výjezdu z první zatáčky doklouzal až do bariéry na vnitřní straně trati. Jeho týmového kolegu Charlese Leclerca pro úvodní páteční trénink nahradil Antonio Giovinazzi, který má se Sauberem podepsáno na příští sezónu.

Na dráze se objevil také Robert Kubica, který krátce před víkendem v Abú Zabí oznámil své angažmá u Williamsu pro rok 2019. Polák byl ze všech nejpomalejší, na kolegu Lance Strolla ztratil 1,5 sekundy. Už před tréninkem však avizoval, že jeho cílem je věnovat se vývojové práci pro příští rok, ne honba za rychlými časy.

23. listopadu 2018

Sdílejte na:
Zavřít