Něžné tváře v testech po prvním závodě Formule E

Něžné tváře v testech po prvním závodě Formule E

Za necelý měsíc odstartuje pátá sezóna Formule E. Její první dějství se odehraje premiérově na saúdskoarabské půdě města Rijád. Hned druhý den po závodě bude následovat testovací den, kde uvidíme mnoho něžných tváří.

Pozadí událostí

Formule E se na pořádání ePrix dohodla s Rijádem už na jaře. Saudští Arabové se snaží ukázat v dobrém světle. V jejich zemi až letos dostala první žena řidičský průkaz. Světem navíc nadále otřásá kauza vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který byl brutálně zavražděn za svůj postoj proti saúdskému režimu.

Arabská země se dlouhodobě potýká s potlačováním lidských práv a zdá se, že se snaží v očích zahraničních partnerů zviditelnit. Formule E navíc získala významného sponzora v podobě saúdských aerolinek Saudia, jejichž logo bude šampionát provázet.

Partnerství Formule E a Saúdské Arábie tak doprovází už nyní mnoho kontroverzí, které vedení seriálu jen zdrženlivě komentuje.

Kdo se objeví v testech?

Na tomto pozadí představitelé Rijádu zatlačili na vedení FE a týmy, které do testů nasadí nejméně sedm závodnic, kterým se dostane do rukou horká technika. Všechny budou mít k dispozici aktuální závodní vozy s označením GEN2 (druhá generace).

Mezi ženy které ve vozech uvidíme, bude legendární Britka Katherine Leggeová, která už několik závodů odjela v první sezóně v týmu Andretti. Známá je hlavně z DTM, vytrvalostních sérií a cestovních vozů. Objeví se ve voze indické Mahindry.

Další ženou, kterou už jsme ve voze viděli závodit, je Simona de Silvestro. Švýcarka, která je bývalou testovací jezdkyní týmu Sauber F1, obsadí od nynějška tuto pozici u týmu Venturi. Není náhodou, že v čele Venturi je Sussie Wolff. De Silvestro se bude snažit navíc skloubit své působení v australské sérii Supercars.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Simona De Silvestro (@simonadesilvestro), Bře 14, 2016 v 10:18 PDT

Další známou tváří bude Kolumbijka Tatiana Calderón, která se v poslední době několikrát objevila v pátečních trénincích vozu F1 týmu Sauber. Calderón usedne do vozu DS Techeetah.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tatiana Calderon (@tatacalde7), Lis 20, 2018 v 2:16 PST

Bývalá vývojová jezdkyně týmů F1 Lotus a Renault Carmen Jordá usedne do vozu Nissanu.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Carmen Jorda (@carmenjorda), Bře 4, 2018 v 5:12 PST

Poněkud méně známou jezdkyní je Holanďanka Beitske Visser, která byla součástí juniorského programu Red Bullu a v souvislosti s tím byla spojována s hvězdnou budoucností a možným vstupem do F1. Red Bull jí však přestal podporovat, ale Visser začala závodit pro tovární BMW v různých kategoriích. Nyní dostane od svého zaměstnavatele možnost usednout do FE s vlastním týmem BMW i Andretti.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Beitske Visser (@beitskevisser), Zář 13, 2018 v 8:04 PDT

Britka Jamie Chadwick, která závodí v britských šampionátech GT a F3 (první žena která vyhrála závod britské F3), se v testech předvede v týmu NIO.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jamie Chadwick (@jamiechadwick55), Srp 5, 2018 v 4:55 PDT

Amna Al Qubaisi ze Spojených arabských emirátů se sveze ve voze týmu Envision Virgin Racing.

 
 
 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Amna Al Qubaisi

Jediné týmy, které nenasadí v těchto testech žádnou ženu do kokpitu svého vozu jsou Jaguar, HWA a Audi. Tým Dragon ještě neoznámil jestli kromě jeho pilotů pojede někdo další. První ePrix se koná v již zmíněném Rijádě 15. prosince.

Sdílejte na:
Zavřít