Wolff: Až se Verstappen uklidní, bude mistrem světa

Wolff: Až se Verstappen uklidní, bude mistrem světa

Mercedes měl dříve v plánu angažovat mladého Nizozemce do svého vývojového juniorského programu, předběhl ho ale Red Bull. Šéf Mercedesu Toto Wolff ve Verstappenovi vidí budoucího šampiona, musí se ale ještě leccos naučit.

Šéf týmu Mercedes Toto Wolff se nechal slyšet, že Max Verstappen bude v některém z příštích let mistrem světa Formule 1. Napřed ale bude potřebovat „obrousit některé ostré hrany“.

Wolff naznačil, že Verstappenova kolize s Estebanem Oconem, která ho vyřadila z vedení Velké ceny Brazílie, a také následná slovní a fyzická potyčka znamenají, že se pilot Red Bullu ještě má co učit.

Mercedes se v roce 2014 pokusil angažovat Verstappena, tehdy závodícího v evropské Formuli 3, do svého juniorského programu. Úspěšnější byl tehdy ale Red Bull. Wolff však zůstává Verstappenovým obdivovatelem.

„Je vidět, že tady roste budoucí světový šampion,“ řekl Wolff. „Je neuvěřitelně talentovaný a rychlý. Myslím, že jakmile se obrousí ostré hrany, bude někým, kdo se jednoho dne stane mistrem světa.

Za pár let se podívá na ty záběry (z Interlagosu) a možná si udělá názor na to, zda to bylo správné chování, nebo ne. Tohle ale nemůžete urychlit, je to proces učení.“

12. listopadu 2018

Wolff se v rozhovoru zastal Ocona, člena juniorského programu Mercedesu. Francouz byl za incident s Verstappenem penalizován, neboť ve snaze vrátit se do vedoucího kola závodu sestřelil jeho lídra.

„Byl na nových pneumatikách, mnohem rychlejší a snažil se dostat zpátky do vedoucího kola, což je normální,“ řekl Wolff. „Pak se srazili, a protože Max byl v čele, jsem si jist, že to byl incident, kterému se Esteban chtěl vyhnout namísto toho, aby skončil pod tlakem novinářů.“

Wolff také odmítl blíže komentovat narážku poradce Red Bullu Helmuta Marka, který naznačil, že Oconovy vazby na Mercedes měly vliv na to, jak se Francouz k Verstappenovi choval. Díky kolizi totiž závod nakonec vyhrál Lewis Hamilton.

„Takhle Dr. Helmut Marko vidí svět a já bych to tímhle uzavřel,“ řekl Wolff. „Nechci se na tuhle rovinu pouštět.“

Sdílejte na:
Zavřít