V Brazílii byl poprvé otestován nový informační kolizní systém

V Brazílii byl poprvé otestován nový informační kolizní systém

V rámci velké ceny na Interlagosu FIA ve vozech poprvé otestovala systém, který je schopen lékařům poskytovat důležité informace z havarovaného vozu, aby mohl rychleji a přesněji zasahovat v případě vážných nehod.

Nový systém bude detailně představen teprve příští měsíc, zdravotní delegáti FIA Ian Roberts a Alain Chantegret v Brazílii některým novinářům krátce projekt popsali.

Základem je systém, který je schopen na ředitelství závodu posílat data o proběhlé nehodě bez použití vysílačky, tedy například videozáznam.

Jedná se o systém, na jehož vývoji se pracuje již déle než rok, jeho používání přitom nebude omezeno pouze na Formuli 1.

Chantegret sdělil: „V prosinci máme jednání v St. Petersburgu, představíme tam nové technologie, které jsme začali používat v Sao Paulu, abychom mohli rychle hodnotit situace mezi medical carem a ředitelstvím závodu. Je to velice, velice důležitý krok pro bezpečnost.“

Tvůrci systému se domnívají, že i pokud se podaří zkrátit čas odezvy ohledně klíčových dat o nehodě o „10 nebo 20 sekund“, jedná se o „fantastickou příležitost“.

9. listopadu 2018

Roberts vysvětlil: „Umožňuje to ředitelství závodu okamžitě pochopit, co se na místě nehody děje, takže mohou být různé prostředky zmobilizovány dříve.

Lékařské středisko může být z různých konkrétních důvodů rychle připraveno. Umožňuje to předávat informace rychleji a spolehlivěji.“

Zatímco přínos ve Formuli 1 nemusí být nijak značný, plánované použití v jiných kategoriích motorsportu může přispět výrazně více. Jedním z uvažovaných odvětví je rally.

„Na okruhu je to důležité, ale ještě důležitější to bude v rally,“ řekl. „Můžete mít ředitelství závodu někde a nehodu o 200 km dál, s tímhle zařízením můžete věci rychle vyhodnotit.“

Sdílejte na:
Zavřít