Verstappen ani Hamilton neuvažují o odchodu do série „pomalejší než Formule Ford“, Formule E

Verstappen ani Hamilton neuvažují o odchodu do série „pomalejší než Formule Ford“, Formule E

Čerstvě korunovaný mistr světa Lewis Hamilton a Max Verstappen jednohlasně tvrdí, že oni budou těmi posledními, kdo si koupí auto se spalovacím motorem. Byť jsou oba ohromeni velmi rychlým pokrokem Formule E, angažmá v ní však zcela vylučují.

Mnoho jezdců, jež působilo ve Formuli 1, lze najít na soupisce elektrické sestřičky královny motorismu. Posledními piloty se zkušenostmi z elitní série, kteří našli angažmá ve Formuli E, jsou vice mistr z roku 2008 Felipe Massa a současný pilot McLarenu Stoffel Vandoorne.

Nicméně v současném poli Formule 1 se najdou spíš tací, kteří jsou ohledně této série skeptičtí, protože pro ně není stále dostatečně atraktivní, zejména vzhledem k rychlosti. Mezi tuto skupinu pilotů patří právě také Brit, přesto však vývoj Formule 1 hodnotí kladně.

„Nemyslím si, že chtějí (FIA) srovnávat Formuli 1 s Formulí E. Možná za pět nebo deset let, ale technologie, kterou máme my, je mnohem vyspělejší než ta jejich. A momentálně jsou pomalejší než Formule Ford. Mají tedy před sebou ještě dlouhou cestu, aby se dostali na rychlost auta formule 1. Nevím ale, jestli je to vůbec jejich cíl.

Přesto je to, co dělají ohromující. Auta (Gen2) jsem viděl na internetu, vypadají parádně. Proto jim přeji všechno nejlepší a těším se na jejich další pokroky. Formule E odvádí opravdu skvělou práci. Měli super začátek. Je fantastické především sledovat, jak se angažují všichni velcí výrobci – Audi, BMW, Mercedes.“

.@fiaformulae – a new challenge for HWA RACELAB. @GaryPaffett, @svandoorne and the entire team are looking forward to the debut season. #HWA #HWAAG #FormulaE pic.twitter.com/2QrWMs3OCI

— HWA AG Official (@hwaag_official) 26. října 2018

S pětinásobným mistrem světa je za jedno také Max Verstappen, který rovněž skládá poklonu před neskutečně rychlým vývojem Formule E. Účast v soutěži však vylučuje: „Vypadá to tak, že se tato série stává stále zajímavější se všemi velkými výrobci, kteří přicházejí. Ale já jsem spokojený s tím, kde jsem právě teď. Možná budu tím posledním člověkem na tomto světě, který si koupí poslední sud ropy.“

„Myslím, že šéf Formule E (Alejandro Agag – pozn. redakce) už dříve jasně řekl, že nechce s Formulí 1 soutěžit. Myslím, že to mluví za vše. Je to prostě jiná kategorie,“ připomíná Nizozemec.

Ekologie ano, elektroauta nikoliv

Cílem Formule E je bojovat proti globálnímu oteplování. Tato myšlenka se Hamiltonovi zamlouvá, přestože je zarytým „petrolheadem“ a dušuje se, že se nikdy nestane fanouškem bateriemi pohaněných vozidel.

„Je to těžké téma. Výfukové plyny, které produkujeme našimi auty, zrovna nepomáhají našemu podnebí. Na jedné straně si s tím dělám hlavu, neboť zvláště na silnicích vidíme každý den tisíce aut, a to v každé zemi na světě. Čím dříve se z většiny rozloučíme s těmito auty a nahradíme je hybridy, tím lépe. Myslím, že se to postará o velký rozdíl. Ale na stranu druhou jsem byl vždycky coby fanoušek motorsportu ‚petrolhead‘ a tak to také zůstane. Nikdy se nestanu ‚eletricheadem‘,“ tvrdí pilot Mercedesu, který doufá, že se nedožije okamžiku, kdy spalovací motory zcela vymizí. A když už by hrozil jejich úplný konec, nové motory se pak měly alespoň podobat těm klasickým a mít aspoň nějaký zvuk.

Sdílejte na:
Zavřít