Vettel vyvázl s pokutou. Motor zhasl, váhy ale rozbil

Vettel vyvázl s pokutou. Motor zhasl, váhy ale rozbil

Němec byl vyšetřován za incident při povinném vážení během kvalifikace. Technický delegát FIA nejprve uvedl, že Vettel nezhasl motor, to ale nakonec potvrzeno nebylo. Přesto nepostupoval přesně podle předpisů, což vedlo k poškození vah.

Sebastian Vettel nebude potrestán za incident během kvalifikace na Velkou cenu Brazílie, kdy porušil předpisy týkající se povinného převážení. Od sportovních komisařů obdržel pouze napomenutí a pokutu ve výši 25 tisíc eur, neboť poškodil váhy FIA.

Vettel byl během druhé části kvalifikace, kdy kvůli proměnlivým povětrnostním podmínkám spěchal na výměnu pneumatik, povolán k vážení. Při příjezdu porazil kužel blokující vjezd na váhy, při samotném vážení pak zuřivě gestikuloval na komisaře, aby je podle svých slov popohnal.

Technický delegát Jo Bauer nejprve Vettela obvinil z toho, že nezhasl motor, jak je při vážení povinné. To se ale nakonec nepotvrdilo. Němec motor zhasl, následně ale z vah zacouval a motor znovu nastartoval.

10. listopadu 2018

Za použití vlastního pohonu pak přes váhy znovu přejel, čímž je poškodil. Obvyklé přitom je, že jezdec počká, až jej sportovní komisaři z vah odtlačí.

Sportovní komisaři tedy po předvolání Vettela incident vysvětlili následovně: „Jakmile bylo vážení provedeno, nepočkal, až jej sportovní komisaři odtlačí z vah a zatímco komisaři akceptují, že mohl špatně pochopit jejich náznaky, sám následně znovu nastartoval auto a z vah sjel, což neodpovídá proceduře, neboť mohou být poškozeny váhy, k čemuž v tomto případě došlo.

Ačkoliv nikdo nebyl zraněn, když byly váhy za vozem odmrštěny a sportovní komisaři akceptují, že jezdec nesjel z vah bezohledně, procedura je nastavena právě tak, aby se zabránilo poškození vah a potenciálně nebezpečné situaci, což přesně nyní bylo způsobeno.“

10. listopadu 2018

Sdílejte na:
Zavřít