Jestliže bude 25 GP ročně, Hamilton skončí

Jestliže bude 25 GP ročně, Hamilton skončí

Majitelé Formule 1 se chystají rozšířit kalendář, přičemž by se skládal až z 25 velkých cen. Pokud k tomu opravdu dojde, mohla by královna motorismu přijít o jednoho z nejlepších pilotů současnosti, Lewise Hamiltona.

Aktuální kalendář F1 čítá 21 podniků. Už tento počet je poměrně vysoký a někteří volají po snížení počtu. Nicméně americká společnost Liberty Media má v plánu udělat pravý opak. Jejich cílem je totiž rozšířit kalendář až na 25 velkých cen.

První krok již učinili oznámením zbrusu nové Grand Prix Vietnamu na předměstí Hanoje, která bude součástí kalendáře od roku 2020. Američané také usilují o návrat Formule 1 do Nizozemska, kde by měla beze sporu velký úspěch a po vstupenkách by se jen zaprášilo díky domácímu hrdinovi Maxovi Verstappenovi. Dále se připravuje VC Miami. V ulicích největšího města v jihovýchodní části Floridy se mělo závodit již příští rok, ale premiéra musela být posunuta, protože se Liberty Media nedohodla s pořadateli.

Je to oficiální: GP Vietnamu v kalendáři F1 od roku 2020. https://t.co/0Yukaas1h8

— SvětFormule.cz (@svetformule) 7. listopadu 2018

Na tiskové konferenci na okruhu Autódromo José Carlos Pace se k tomuto tématu vyjádřil pětinásobný mistr světa Lewis Hamilton, podle kterého je už 21 VC ročně hraničních. „Už v téhle sezóně mi přijde, že máme 25 závodů. Takže si osobně nemyslím, že bychom to měli ještě rozšiřovat. Podle mě bylo 18 velkých cen na sezónu v pořádku. Jsem jedním z těch, kteří Formuli 1 hluboce a vášnivě milují, ale sezóna je opravdu dlouhá. Ode všech, co se závodů účastní, je vyžadováno spoustu obětování – tolik lidí je odděleno do svých životů. Vidím to tak, že sezóna se bude stále prodlužovat a pauzy na odpočinek se budou zkracovat.“

Následující sezóna bude o dva týdny delší než ta aktuální, aby se předešlo tomu, že se pojede více velkých cen po sobě. Letos se totiž konaly na přelomu června a července hned tři závody po sobě, a to ve Francii, Rakousku a Velké Británii. Ročník 2019 proto začne závodem v Melbourne o týden dříve a velké finále v Abú Zabí se odehraje až o prvním prosincovém víkendu. Naposledy se závodilo až do prosince v roce 1963.

Sezóna se 25 závody by byla náročná nejen pro piloty, ale také pro týmy samotné. Zejména z toho důvodu, že je takto ‚nabudšený‘ kalendář velmi náročný z logistického i personálního hlediska.

Pilotovi Mercedesu se plány Liberty Media absolutně vůbec nezamlouvají a pokud je Američané realizují, riskují ztrátu jednoho z nejlepších pilotů současnosti.

„Můžu mluvit jen sám za sebe. Ale čas na odpočinek je už dneska krátký. Mám pocit, že sotva sezóna skonči, už začínám s přípravou na tu následující. Přitom bychom měli mít všichni čas si oddychnout. Každopádně je jedna věc velmi pravděpodobná: Pokud budeme mít 25 GP, skončím!“

Sdílejte na:
Zavřít