Vývojově překonali i týmy ze špičky, smekají před Sauberem ve Force Indii

Vývojově překonali i týmy ze špičky, smekají před Sauberem ve Force Indii

Švýcarský tým letos zaznamenal značný výkonnostní posun vpřed. U Force Indie mají za to, že Sauber udělal oproti loňsku dokonce větší pokrok ve vývoji než top týmy.

Piloti stáje z Hiwilu mají v letošní sezóně k dispozici mnohem lepší techniku, než tomu bylo v předchozích letech. Dokazuje to také fakt, že se momentálně už nepotácí kdesi na chvostu, nýbrž minimálně jeden C37 dojíždí pravidelně na bodech.

Daří se jim rovněž v kvalifikacích. Charles Leclerc se do Q3 probojoval celkem šestkrát, přičemž jeho nejlepší startovní pozicí bylo sedmé místo v Rusku. Na okruhu v Soči startoval z nejlepší desítky také jeho týmový kolega Marcus Ericsson. Švéd zajel desátý nejrychlejší čas. Ze stejné pozice odstartoval ještě do Velké ceny Mexika.

Dva závody před koncem má Sauber na kontě 36 bodů. Nebýt technických potíží a několika nehod, ať už zaviněných piloty samotnými nebo někým ze soupeřů, mohli jich mít ještě mnohem víc. Nicméně, ve Formuli 1 a spotu všeobecně se na „kdyby“ nehraje.

Přesto mohou být s výsledky nad míru spokojení, neboť letos získali v porovnání se sezónou 2016 o 34 bodů více a vloni skončili poslední s pouhými pěti body.

Šéf stáje Force India Otmar Szafnauer nad rapidním zlepšením soupeřů ze Švýcarska jen žasne, pro Motorsport.com řekl: „Netuším, jejich vývojová křivka je tak strmá. Podle mě ve vývoji překonali top týmy v porovnání s loňským rokem.

Když srovnáme, kde skočili vloni a to, kde jsou nyní, tak ve vývoji překonali všechny. Netuším, jak k tomu mohlo u tak malého týmu dojít. Ale musíme na to přijít, jsou chytří.“

pic.twitter.com/EzhhfuN2JY— Formula 1 (@F1) 28. října 2018

Szafnauer se však obává, aby letošní zlepšení nebylo Sauberu spíše na škodu za předpokladu, že auto stále vyvíjejí a aplikovaná vylepšení nebudou moci využít i v nadcházející sezóně.

„Nevím, kdy přestali s vývojem letošního auta. Protože my jsme s tím přestali už dávno, abychom se mohli soustředit na příští rok.

Pokud pokračují ve vývoji některých částí současného auta, a tato zlepšení nebudou moci použít příští rok, může jim to ublížit. Jestliže to půjde použít i příští rok a bude to fungovat, potom jim to neublíží a budou to moci použít. Jejich vývojem jsem ohromen,“ skládá poklonu čtyřiapadesátiletý Rumun.

 

Sdílejte na:
Zavřít