Rob Smedley opouští Williams

Rob Smedley opouští Williams

Williams dostal další tvrdou ránu. Z týmu totiž odchází další klíčová osoba v podobě Roba Smedleyho.

Smedley přišel do týmu z Grove v roce 2014. Stáj jej angažovala na pozici šéfinženýra výkonnosti. Po několika poměrně slabých letech se vrátili v Poháru konstruktérů mezi elitu. Nejprve se jim podařilo porazit Ferrari a o rok později z top 3 sesadili Red Bull.

Ovšem posléze opět následoval rapidní propad formy. Momentálně mají víceméně předplacené pozice na chvostu startovního roštu a na čelo mají jak v kvalifikacích, tak i v závodech propastnou ztrátu.

Celkové formě týmu nepomáhá ani fakt, že jim postupně odchází klíčoví lidé. Nedávno odešel šéf aerodynamiky Dirk de Beer a hlavní designer Ed Wood. K nim se nyní přidává i Smedley, který odejde na konci této sezóny.

 „Opravdu jsem si to ve Williamsu užíval. Od té doby, co jsem do týmu v roce 2014 přišel, se v něm udály velké změny. Bylo mi ctí v tom sehrát svou roli. Williams je v komunitě F1 zcela mimořádný tým a jsem si jistý, že se jejich forma opět zlepší.“

„Tým vždycky zůstane v mém srdci. Nicméně, po 20 letech je na čase, abych se stáhnul a v klidu promyslel mé další kroky. Opravdu se těším na to, až budu moci strávit více času s rodinou předtím, než se rozhodnu, co dál,“ řekl Smedley.

Rob Smedley to leave Williams at the end of the 2018 #F1 season.

More here: https://t.co/bP2AM1mMbU pic.twitter.com/2sIHyp1JnD

— WILLIAMS RACING (@WilliamsRacing) 5. listopadu 2018

Čtyřiačtyřicetiletý Brit se poprvé v královně motorismu objevil s týmem Jordan. Tehdy pracoval jakožto datový inženýr v týmu, který se zaměřoval pouze na testy. V průběhu sezony 2006 přešel do Ferrari, ve kterém nahradil závodního inženýra Felipeho Massy Gabriele Delli Colliho. Krátce na to slavil s Brazilcem první pole position, po které následovalo také první vítězství. Zažili spolu rovněž Massovu hořko-sladkou domácí cenu.

Byl to okamžik, který se nesmazatelně zapsal do historie Formule 1. Vítězství získal v deštěm ovlivněném závodě před domácím publikem Massa a na pár vteřin byl dokonce mistrem světa. Oslavy však překazil Lewis Hamilton, který předjel pár metrů před cílem pátého Tima Glocka trápícího se na pneumatikách do sucha, což Britovi stačilo k tomu, aby titul mistra světa F1 2008 získal právě on.

 
 
 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

As it turned out, it was indeed, Glock. . Lewis Hamilton needed fifth or better to win the title in 2008, so when he dropped to sixth with two laps to go, all seemed lost. However, Timo Glock was slithering his way around a damp track on dry tyres up ahead, teeing up an overtake at the last corner of the last race of the season – and one of the most quotable lines of commentary in F1 . #F1 #Formula1 #Brazil #BrazilGP #Interlagos #Hamilton #Glock #IsThatGlock

Ein Beitrag geteilt von FORMULA 1® (@f1) am Nov 2, 2018 um 11:13 PDT

Ani tehdy, když se Massa rozhodl přejít z italské stáje do Williamsu, se jejich cesty nerozdělily, protože Smedley šel s ním. V týmu nakonec zůstal jen o rok déle než brazilský závodník.

„Bylo nám potěšením mít Roba v týmu a bude nám chybět jak z profesního, tak i z osobního hlediska. Souhlasil s tím, že se k nám přidá, když jsme měli špatnou formu, a jsme vděční, že tehdy viděl potenciál ohledně toho, že by se věci mohly změnit k lepšímu,“ okomentovala šéfka týmu Claire Williamsová, která zdůrazňuje, že bylo angažmá Smydleho pro tým obrovským přínosem. „Rob byl ve Formuli 1 dlouho, takže naprosto chápeme a respektujeme jeho rozhodnutí trávit více času se svojí ženou a dětmi. Přejeme mu všechno nejlepší.“

Sdílejte na:
Zavřít