Tost: Kvjat si zasloužil další šanci

Tost: Kvjat si zasloužil další šanci

Do Toro Rosso se vrací po roce vyhnanec Daniil Kvjat. Podle šéfa týmu Franze Tosta si zaslouží ještě jednou ukázat svůj talent ve voze Formule 1.

Dosavadní kariéra ruského závodníka šla spíše od desíti k pěti. Nejprve svými výkony přesvědčil vedení „áčkového“ týmu Toro Rosso a v roce 2015 získal sedačku po Sebastianu Vettelovi. Jenže posléze začala mít jeho kariéra, přinejmenším u rakouského týmu, sestupnou tendenci. Po několika zásadních selháních jej Red Bull v polovině sezony sesadil do Toro Rosso. Ani tam však ke zlepšení nedošlo, proto jej o rok později, rovněž v průběhu sezony, vyhodili jak z týmu, tak i ze svého juniorského programu.

Daniil Kvjat ide do Toro Rosso, štvrtýkrát #Kvyat #F1 #tororossohonda https://t.co/ihaccZaZtk

— SvětFormule.cz (@svetformule) 4. listopadu 2018

V roce 2018 našel uplatnění coby vývojový jezdec ikonické stáje z Maranella. Mezitím se Toro Rosso při výběru své jezdecké sestavy pro následující ročník dostalo do úzkých, když neměli z koho vybírat, protože v nižších sériích aktuálně nemají jezdce, kteří by mohli přijít do Formule 1. Proto se dohodli s Kvjatem na návratu do jejich kokpitu.

„Jsme rádi, že se vrací, protože si jej považujeme za silného závodníka. Posledně to však nefungovalo tak, jak jsme si představovali, protože hodně boural a auto nebylo příliš konkurenceschopné a nebylo lehké na řízení. To byla samozřejmě náročná situace,“ připomíná Tost.

Dále zdůrazňuje, že rozhodnutí propustit Kvjata předčasně nebylo vůbec jednoduché: „Bylo to náročné. Ale myslím si, že jsme učinili dobře, protože jsem měl pocit, že vzájemná důvěra nějak vyprchala. Daniil nebyl příliš spokojený s naší prací a my nebyli spokojení s některými závody. A jak to bývá, když se očekávaný úspěch nedostaví, pak se v takové situaci objeví na obou stranách otazníky.“

Přesto je 62letý Rakušan přesvědčený, že si čtyřiadvacetiletý rodák z Ufy další šanci zasloužil: „Má ještě otevřené účty a nyní dostal další šanci, kterou snad využije. Zasloužil si být ve Formuli 1. Je velmi rychlý a doufám, že tuto roční pauzu využil k tomu, aby se sebral a mohl dokázat svůj talent, svoje schopnosti a rychlost. Jsem přesvědčený, že mu budeme moci poskytnout slušné auto, aby mohl vyjet nějaké dobré výsledky.“

Sdílejte na:
Zavřít