Udělal chybu, myslel si, že se přestupový trh točí okolo něj, říká Hamilton o kariéře Alonsa

Udělal chybu, myslel si, že se přestupový trh točí okolo něj, říká Hamilton o kariéře Alonsa

Brit necítí lítost nad tím, jak se vyvinula kariéra jeho někdejšího týmového kolegy. Schopnost správně se rozhodovat při přestupech mezi týmy je jednou z dovedností, kterou pilot Formule 1 musí mít. Právě to podle něj byla Alonsova veliká chyba, která vykolejila jeho kariéru.

Fernando Alonso udělal ve své kariéře zásadní chybu, když si v roce 2014 myslel, že se přestupový kolotoč točí okolo něj. Takový je názor Lewise Hamiltona na Španělův odchod z Ferrari.

Dvojnásobný šampion z let 2005 a 2006 měl Hamiltona za týmového kolegu během jeho debutové sezóny u McLarenu, spolu přitom bojovali o titul, ačkoliv jim nakonec vypálil rybník Kimi Räikkönen od Ferrari.

Od té doby se však Hamilton stal pětinásobným mistrem světa, zatímco Alonso i přesto, že jej mnozí hodnotí jako nejlepšího pilota současného jezdeckého pole, už žádný další mistrovský úspěch nepřidal. Hamilton přitom tvrdí, že jednou ze zásadních chyb byl odchod od Ferrari na konci roku 2014.

„Není mi líto, že neměl k dispozici lepší auto,“ řekl Hamilton. „Vím, že mohl mít víc světových titulů. Nakonec to ale není tak, že neměl příležitosti. Byl špičkovým jezdcem a mohl jít v podstatě, kam chtěl. A rozhodnutí jsou klíčová.

Rozhodnutí spočívá v tom, do jaké situace se umístíte. Je ale chybou, když si myslíte, že ovládáte trh s jezdci.

On si (v roce 2014) myslel, že ho ovládá. Pokud vím, jakmile se toho (místa u Ferrari) vzdal, Seb (Vettel) po něm skočil a pak už to není tak, že se můžete vrátit.

Tak si řekl, ‚půjdu na místo Seba (do Red Bullu)‘. Jenže oni ho zaplnili. A tak si řekl, ‚a do pr***‘. A tam, kde jsem byl já (u Mercedesu), místo nebylo.

Jinak ho ale opravdu respektuji. Je to fenomenální jezdec a za ty roky ta úroveň respektu zůstala velice vysoká. Jak jezdí, jak je schopen objevovat nové věci mimo F1.“

29. prosince 2014

Hamilton se zároveň ohlédl za svojí debutovou sezónou 2007, ve které byl rovnou vržen do mistrovského souboje právě proti Alonsovi.

„Mám pocit, že lidé tu sezónu nedoceňují,“ řekl. „Ano, na rozdíl od řady jiných jsem přišel do top týmu. V některých ohledech je ale snazší být v horším týmu, kde nejste pod takovým tlakem.

Být okamžitě v top týmu a muset se snažit podávat výkony proti dvojnásobnému šampionovi, který už si do té doby prošel to, čím jsem si teď procházel já, je obrovsky náročné. Byl to jeden z nejtěžších roků, které jsem měl, všechno správně vyvážit.

Navíc jsem do té doby neznal slávu. Najednou si vás všichni fotí, cestujete víc než kdy jindy. Bylo to těžké, ale teď zpětně si toho roku vážím. Jen bych si přál, abych tehdy věděl, co vím teď.“

8. listopadu 2017

Sdílejte na:
Zavřít