Honda může z Verstappena udělat nejmladšího šampiona, věří Red Bull

Honda může z Verstappena udělat nejmladšího šampiona, věří Red Bull

Stáj z Milton Keynesu pro sezónu 2019 vymění dodavatele pohonných jednotek. Začíná si proto stanovovat nové cíle, přičemž podle svých slov nemá důvod mířit níž než na samotný vrchol.

Red Bull věří, že s Hondou coby novým dodavatelem pohonných jednotek může být v roce 2019 natolik konkurenceschopný, aby dokázal dovést Maxe Verstappena k mistrovskému titulu jakožto nejmladšího jezdce v historii Formule 1.

Současný rekord drží Sebastian Vettel, který triumfoval v sezóně 2010 ve věku 23 let a 134 dní. Jelikož je Nizozemci momentálně teprve 21, má čas ještě do roku 2020, aby tento rekord překonal. Poradce Red Bullu Helmut Marko však říká, že není důvod nesnažit se dosáhnout tohoto milníku už v sezóně 2019.

Rakušan vypíchl triumf Verstappena v Mexiku. Nadmořská výška zapříčinila výkonnostní srovnání agregátu Renaultu s konkurencí od Mercedesu a Ferrari a Red Bull byl schopen ukázat, jak silné jeho šasi je, když vyhrál všechny volné tréninky, kvalifikaci i závod. Honda je přitom podle týmu výkonnostně již před Renaultem.

„Opravdu se na příští rok těšíme,“ řekl Marko. „Cílem je mít nejmladšího mistra světa. Máme dva roky, ale půjdeme do toho už příští rok.

Víme, že první rok s novým dodavatelem motoru není snadný. Cílem ale je, a je to cíl, o kterém říkám všem, útočit na mistrovský titul hned od začátku. Žádné výmluvy.“

28. října 2018

Marko přiznal, že Honda v letošní sezóně neoplývá nejlepší spolehlivostí, dodal však, že častější výměny motorů u týmu Toro Rosso jsou způsobené i strategickou snahou zkoušet nové díly častěji, než umožňuje současný limit tří pohonných jednotek na sezónu.

„Je to taktika, chceme pro příští rok získat to nejlepší,“ řekl. „Toro Rosso už obětuje svoji sezónu příštímu roku. Je to součástí našeho konceptu, který s Hondou máme. Co se čísel týče, už jsme před Renaultem.

Ale i když se někdy startuje zezadu, u Verstappena je docela vzrušující to pozorovat. Ve vysílačce zní, jako když si s námi povídá u šálku čaje. A ty informace, které po nás chce… Je neuvěřitelný. Zatím neexistuje žádný limit.“

Šéf týmu Red Bull Christian Horner po dominantním Verstappenově vítězství v uplynulé Velké ceně Mexika dodal, že Nizozemec naprosto v klidu může bojovat o titul se zavedenými adepty.

„O tomto víkendu bylo vidět, že když máme motor, který se výkonnostně drží někde okolo našich konkurentů, pak jsme dostatečně silným týmem a máme dostatečně silnou jezdeckou sestavu na to, abychom s nimi bojovali,“ tvrdí.

„Pochopitelně doufáme, že Honda, vzhledem k tomu, jak se zlepšuje, nás postaví do situace, kdy budeme pravidelněji schopni bojovat jako tady, s optimálním přítlakem a nastavením auta.“

29. října 2018

Sdílejte na:
Zavřít