Wolff: Vettel mohl s lehkostí vyhrát

Wolff: Vettel mohl s lehkostí vyhrát

Podle šéfa Stříbrných šípů Tota Wolffa měl Vettel vítězství v kapse nebýt hodin v prvním kole. Rovněž je přesvědčený, že i oni měli na to na Okruhu Amerik triumfovat.

Na startu Velké ceny USA došlo k situaci, která byla jak přes kopírák s tou z Číny, když se Sebastian Vettel roztočil o jeden z vozů Red Bullu. Tentokrát se však jednalo o RB14 Daniela Ricciarda, nikoliv Maxe Verstappena.

pic.twitter.com/o13JaOxub8— Formula 1 (@F1) 21. října 2018

Rakušan je přesvědčený, že nebýt oněch hodin, mohl si německý závodník bez problémů dojet pro vítězství. Také uznal, že v Texasu na Ferrari jeho tým rychlostně neměl.

„Kdyby se Vettel v prvním kole neroztočil, když chtěl předjet Ricciarda, mohl jednoduše vyhrát. Nesmíme povolit. Není ještě rozhodnutý ani jeden šampionát. Nyní je zase chvíle Ferrari. Tým si zaslouží respekt. Byli jednoduše silnější a vyhráli zaslouženě,“ skládá Wolff poklonu svým úhlavním rivalům z Itálie. „Musíme se v Mexiku zlepšit, abychom v Mexiku získali maximum.“

Ještě nic není vyhráno

Wolff nepřímo přiznal, že závod prohráli ze strategického hlediska, protože Hamiltona poprvé povolali do boxů příliš brzy, proto musel ke svým mechanikům později ještě jednou. „Počítali jsme s tím, že Lewis Kimiho dojede rychle, ale naše auto nebylo tak rychlé, jak jsme očekávali a pneumatiky se opotřebovali příliš brzo. Dneska bylo všechno proti nám. Žádného soupeře nepodceňuji, ani Red Bull Racing. Ten, kdo na konci dělá nejméně chyb, se prosadí.“

„Tato sezona je v posledních letech tou nejnáročnější,“ hodnotí prozatímní průběh letošního ročníku Wolff, jehož tým od nástupu hybridní éry ještě nenašel přemožitele ani v Poháru konstruktérů, ani Šampionátu jezdců. Pilot Ferrari má na titul stále matematickou šanci. Na Hamiltona aktuálně ztrácí 70 bodů, přičemž je v posledních třech závodech v Mexiku, Brazílii a Abú Zabí za vítězství ještě k dispozici 75 bodů.

„Viděli jsme to v minulosti u jiných,“ připomíná Wolff možnost rychlého obrácení karet v boji o titul a zdůrazňuje, že jejich momentální náskok automaticky neznamená, že mají pohár ve svých rukou.

Mercedes zlepšení Ferrari nepřekvapilo tolik, jako to překvapilo zbytek paddocku a média. Podle Wolffa byla údajná krize a návrat ke staré dominanci je jen důsledek jednání novinářů. „Viděli jsme to v médiích: Kdo je v jistou dobu velmi úspěšný, je šampion a nejlepší na světě. Všichni ostatní jsou velcí idioti a člověk je odepíše.“

Wolffa nervuje fakt, že média o Mercedesu a Hamiltonovi už v Austinu mluvila jako o šampionech: „Je to unavující, když musíte mluvit o tom zatraceném titulu, který jsme nevyhráli.“

Nicméně si myslí, že kdyby mělo první kolo trochu jinačí průběh, mohlo to být ještě napínavější.

„Kdybychom byli po prvním kole čtvrtí nebo pátí, bylo by to jistě těsnější. Netuším, jestli by se závod vyvíjel stejně. Ale co se rychlosti týká, určitě jsme měli na vítězství,“ protiřečí si rodák z Vídně.

Sdílejte na:
Zavřít